• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ξεκίνησε το swap των ομολόγων του PSI

    • NewsRoom
    καταθέσεις λεφτά


    Ανακοινώθηκε και επισήμως η έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής 20 σειρών ομολόγων από το πρόγραμμα του PSI, ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με 5 νέες εκδόσεις, μεγαλύτερης διάρκειας, όπως είχε προαναγγελθεί.

    Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ.

    Η πρόσκληση αφορά τους ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

    Tο swap δρομολογήθηκε αυτές τις ημέρες, με απώτερο στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των Θεσμών, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

    Η προσπάθεια αυτή ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με μια «μίνι αναδιάρθρωση χρέους», καθώς στόχος είναι να συγκεντρωθεί το χρέος σε λιγότερους τίτλους, οι οποίοι θα έχουν, παράλληλα, μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

    Η κίνηση στοχεύει ταυτόχρονα στη βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων, καθώς και στη διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς καμπύλης αποδόσεων, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές – κάτι που θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου προγράμματος στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος, στα τέλη του καλοκαιριού, προλειαίνοντας παράλληλα το έδαφος και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, εφόσον ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα.

    Από Φεβρουάριο νέα έξοδος στις αγορές

    Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Αυτό θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, τον Φεβρουάριο του 2018, με την έκδοση τριετούς ομολόγου, μετά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital controls: Τι ισχύει μετά τη νέα χαλάρωση-30 χρήσιμες ερωταπαντήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ