• First Top Stories

    Προς Έλληνες τραπεζίτες: Στείλτε στον εισαγγελέα όσους πίνουν εις υγείαν των κορόιδων 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το tweet του Νίκου Καραμούζη: Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμουζης χθες έγραψε ένα tweet με πολλαπλούς αποδέκτες. «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγειά των κορόιδων» έγραψε ο τραπεζίτης. Μια ματιά στους πλειστηριασμούς που θα γίνουν τους επόμενους μήνες είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος ποιοι κάνουν τους ανήξερους και έχουν “πιστολιασει” τις τράπεζες έχοντας λεφτά στο εξωτερικό. Όμως είναι γεγονός ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Οι εποχές που οι επιχειρηματίες που έτρωγαν με τους τραπεζίτες και έπαιρναν σωρηδόν τα δάνεια έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.

    Βέβαια και οι τραπεζίτες καλό θα ήταν να έστελναν στον εισαγγελέα κάποιες κλασικές περιπτώσεις επιχειρηματιών που τα έφαγαν και τώρα κάνουν βόλτες με τα ωραία αυτοκίνητα τους και συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια τους στα βόρεια προάστια.

    Τα σπίτια που έχουν κατασχεθεί και αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό. Οι υποθέσεις αυτές  δεν είναι δύσκολες.

    Από την στιγμή που ο εισαγγελέας μπορεί να αποδείξει δόλο και ότι τα δάνεια έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα, και κότερα τότε η άσκηση ποινικής δίωξης είναι εύκολη υπόθεση.

     

    Γιατί δεν βάζουν και στο υπουργείο Οικονομίας έναν εισαγγελέα;

    Η αναζήτηση ευθυνών, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, για τη σημερινή κατάντια της χώρας είναι ένα θέμα. Η συνεχής δηλητηρίαση της δημόσιας σφαίρας με φήμες, θεωρίες συνωμοσίας που δεν στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά και διαρκή στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Εφαρμόζεται συνήθως από ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία, όπως έδειξε και η εμπειρία του Σταλινισμού, ασκούσαν απίστευτη ψυχολογική πίεση στα θύματά τους ώστε στο τέλος να ομολογήσουν ένα έγκλημα που ουδέποτε διέπραξαν. Σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση άκουγαν τις “ομολογίες” των θυμάτων του Στάλιν οι πολίτες της ΕΣΣΔ.

    Στις δημοκρατίες, οι λύσεις είναι διαφορετικού τύπου: Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη διερευνά και, εντός λογικού χρονικού πλαισίου, κρίνει. Η ανακύκλωση των ίδιων ζητημάτων κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία δε βοηθάει καθόλου το κλίμα στην οικονομία.

    Γι’ αυτό και καταγράφουμε εδώ και εβδομάδες μια περίεργη αμηχανία, ένα μούδιασμα, που δεν εξηγείται από τους ικανοποιητικούς αριθμούς στην οικονομία, τουλάχιστον όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση.

    Το δηλητήριο, ξέρετε, δεν καίει μόνο τα ξερά, καίει και τα χλωρά. Κάποια στιγμή πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της συμφοράς.

    Θέλουν επενδύσεις σε αυτό το κλίμα;

    Ορισμένοι θα υποστηρίξουν πως αυτό το κλίμα δείχνει πως η κυβέρνηση “θέλει να σπάσει αυγά”, να “ξεκαθαρίσει το τοπίο”, και συνεπώς ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών.

    Κάτι τέτοιο, φυσικά, δε συμβαίνει γιατί οι υποθέσεις σέρνονται επί μήνες – ορισμένες επί χρόνια – χωρίς να τελειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Συνεπώς το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει.

    Αντίθετα μεγαλώνει η θολούρα και μικραίνει η ορατότητα των ξένων επενδυτών.

    Γι’ αυτό και έρχονται στη χώρα μας τα πλέον επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια, οι ακραίοι κερδοσκόποι οι οποίοι θέλουν γρήγορο και μεγάλο κέρδος ώστε να φύγουν τρέχοντας!

    Εκτός και αν πρόκειται για τομείς, όπως ο τουρισμός, που έχουν διαφορετικό κύκλο. Σε αυτόν τομέα πράγματι έχουμε συγκεντρώσει πολλούς Τούρκους και άλλους ξένους επενδυτές!

    Τι ήθελε ο Πέτρος Σουρέτης στη Σόφια;

    Με την απογευματινή πτήση της Aegean από Σόφια επέστρεφε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης.

    Η θυγατρική του ομίλου Intracom λειτουργεί από το 2011 υποκατάστημα στη γειτονική χώρα, χωρίς να έχει αναλάβει κάποια σημαντική σύμβαση, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Λέτε να άνοιξαν εσχάτως οι δουλειές;

    Που να προλάβει, όμως, η Intrakat!

    Η εταιρεία έχει αναλάβει το τεράστιο έργο των 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport.

    Και ο κ. Σουρέτης τρέχει και δεν φτάνει.

    Δεν πάει στο κτίριο Κεράνη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

    Σίγουροι πως η Ελλάδα θα πάρει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που μετακομίζει από τη Βρετανία λόγω Brexit ήταν κάποιοι στην κυβέρνηση και φρόντισαν να το διαρρεύσουν.

    Μάλιστα η χώρα μας εμφανίζονταν να έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της Γερμανίας. Ελατε, όμως, που η Αθήνα – και συγκεκριμένα το στοιχειωμένο κτίριο “Κεράνη” στη Θηβών – έχασε κατά κράτος από το Αμστερνταμ.

    Το κτίριο “Κεράνη” που είχε χρυσοπληρωθεί επί εποχής Κώστα Λαλιώτη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες, παραμένει άδειο για σχεδόν δύο δεκαετίες.

    Μάλιστα το δημόσιο πληρώνει πλέον ενοίκιο στην Εθνική Πανγαία (το πήρε μέσω της γνωστής σύμβασης sale and lease back κρατικών ακινήτων) χωρίς να φροντίζει να αξιοποιήσει το κτίριο!

    Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει πως θα στεγαστούν υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Αλεξιάδης έφυγε, χωρίς να φύγουν οι υπηρεσίες από περιοχές που γειτνιάζουν με εμπορικά κέντρα!



    ΣΧΟΛΙΑ