• First Top Stories

    Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου: Ο δικηγόρος που θέλει να τα ανατρέψει όλα ως νέος πρόεδρος του Δ.Σ.Α

    • NewsRoom


    Ενόψει των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στα τέλη Νοεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος Θεμιστοκλής Π. Χατζηιωάννου, ετοιμάζει την δική του «Ανατροπή» και μιλάει για όλα όσα θέλει ν΄αλλάξει, τους στόχους που θέτει και το τι μπορεί να προσφέρει στους δικηγόρους της Αθήνας.

    Η υποψηφιότητά σας αποτέλεσε έκπληξη για τις επερχόμενες εκλογές του Δ.Σ.Α, καθώς το ανακοινώσατε μόλις ενάμιση μήνα πριν. Τι σας οδήγησε στη λήψη αυτής της απόφασης;  

    Όταν άρχισαν να ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της Προεδρίας του Δ.Σ.Α. κατάλαβα ότι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να οδηγήσουν τους δικηγόρους σε πολύμηνες αποχές, οι ίδιοι άνθρωποι που τόσα χρόνια ανέχονται τη συρρίκνωση του επαγγέλματος, την εξαθλίωση του μέσου δικηγόρου, τη μείωση της δικηγορικής ύλης, που δεν κάνουν τίποτε για τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών άσκησης της δικηγορίας, ζητούν για μια ακόμη φορά την ψήφο των δικηγόρων της Αθήνας, υποσχόμενοι ότι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια όσα αμέλησαν να κάνουν τα προηγούμενα.

    Αυτό λοιπόν πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει.

    Έτσι επέλεξα να ακουστεί μια διαφορετική πρόταση που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση και θα δώσει διέξοδο στους δικηγόρους που θέλουν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να γίνει φορέας δημιουργικότητας και όχι λήψης αποφάσεων ερήμην και σε βάρος τους.

    Είστε δικηγόρος σχεδόν 30 χρόνια, ενεργό μέλος του συλλόγου, όμως ποτέ δεν δηλώσατε την επιθυμία σας να κατεβείτε ως υποψήφιος σύμβουλος ή πρόεδρος. Γιατί διαλέξατε αυτή τη χρονική στιγμή;

    Η αλήθεια είναι πως με έχουν τιμήσει με την ειλικρινή φιλία τους καθώς και με προτάσεις τους να κατέβω στις εκλογές, οι περισσότεροι πρόεδροι του Δ.Σ.Α και όχι μόνο. Ήμουν κοντά τους, κοντά σε φίλους υποψηφίους αλλά κι εκλεγμένους συμβούλους, που πίστευα. Πράγματι μέχρι πρότινος δεν ήταν στα σχέδιά μου.

    Ζώντας όμως την δύσκολη καθημερινότητα του δικηγόρου, που παλεύει να κρατήσει το γραφείο του ανοιχτό, να ζήσει την οικογένειά του και είναι απολύτως απαξιωμένος, διαπιστώνοντας ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν έχουν πραγματικά τη διάθεση να βγάλουν τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, πήρα αυτή την απόφαση. Μίλησα με πολλούς συναδέλφους που έχουν βαρεθεί ν΄ ακούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, από τα ίδια πρόσωπα κι όλοι με προέτρεπαν να κάνω αυτό το βήμα, για να αλλάξει η νοοτροπία και η κατεύθυνση του Δ.Σ.Α.

    Τι θέλετε ν΄αλλάξετε στον Δικηγορικό Σύλλογο; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

    Προτεραιότητά μου είναι η βελτίωση των υπηρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τον κάθε δικηγόρο, με καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητά του, στη δουλειά του, στους χώρους όπου απασχολείται.

    Με αναβάθμιση των υπηρεσιών που του παρέχει ο Σύλλογος από μια απαρχαιωμένη Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών, με τη δημιουργία ενός φορέα που θα συμβάλλει στη συνεχή επιμόρφωση με σεμινάρια, με προγράμματα e-learning και με κάθε σύγχρονο μέσο πληροφόρησης.

    Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η εξωστρέφεια.

    Θα πρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος να ανοίξει τους δρόμους στον Έλληνα Δικηγόρο με τον έξω κόσμο και να συνδέσει όλους τους Έλληνες δικηγόρους του εξωτερικού, με το εσωτερικό. Αυτό θα συμβάλει άμεσα στην αύξηση της δικηγορικής ύλης, αλλά και στην οικονομία γενικότερα.

    Εκτός από μάχιμος δικηγόρος, είστε και δημιουργός της τράπεζας νομικών πληροφοριών inlaw.gr. Τι σας έκανε να δημιουργήσετε αυτή την ηλεκτρονική τράπεζα και πώς βοηθάει τον δικηγόρο στην καθημερινότητά του;

    Η δημιουργία της βάσης νομικών πληροφοριών inlaw.gr ξεκίνησε κατ’  αρχήν από μια προσωπική μου ανάγκη να παρακολουθώ τις εξελίξεις στη νομική επιστήμη. Στη διαδρομή όμως μετεξελίχθηκε σε ένα όραμα, να δημιουργήσω ένα σύγχρονο εργαλείο για το μαχόμενο δικηγόρο. Το όραμα έγινε πράξη, με πολλή δουλειά.

    Σήμερα εκτός από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών εκδίδουμε και 6 σύγχρονα ηλεκτρονικά νομικά περιοδικά, που αντίστοιχα δεν  υπάρχουν σε καμία χώρα του κόσμου! Με φαντασία, θέληση, όραμα και σκληρή δουλειά καταφέραμε να φθάσουμε ως εδώ. Τα ίδια υλικά θα χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό Δικηγορικό Σύλλογο.

    Γιατί θέτετε υποψηφιότητα μόνο για την προεδρία και δεν κατεβάζετε δικό σας ψηφοδέλτιο;

    Γνωρίζω πολλούς εξαίρετους συναδέλφους με τους οποίους μάλιστα έχουμε τις ίδιες αγωνίες, την ίδια οπτική, τα ίδια όνειρα και με τους οποίους θα μπορούσα να συμπορευτώ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για να επιλέγεις τους καλύτερους για συμβούλους, δεν επιθυμούσα να συμβάλλω περαιτέρω στα διλήμματα των δικηγόρων και να τους εγκλωβίσω σε ένα δικό μου ψηφοδέλτιο. Έτσι λοιπόν κάθε δικηγόρος μπορεί να επιλέγει όποιον επιθυμεί για σύμβουλο, σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο και εμένα για Πρόεδρο, ψηφίζοντας το δικό μου ψηφοδέλτιο Προέδρου.

    Ο πρώτος στόχος είναι να είμαι στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 «Ο μη εκλεγείς στην επαναληπτική εκλογή υποψήφιος Πρόεδρος καταλαμβάνει τη θέση συμβούλου». Συνεπώς, χρειάζομαι κάθε ψήφο. Έτσι αποφεύγονται τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν οι άλλοι υποψήφιοι Πρόεδροι. Παρότι βέβαια δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο συμβούλων, ένας μεγάλος αριθμός συμβούλων από ψηφοδέλτιο χωρίς Πρόεδρο, στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητά μου, και βεβαίως τους στηρίζω και εγώ, ώστε να πάμε πιο μπροστά τον Δικηγορικό Σύλλογο. Ο τελικός στόχος, βεβαίως, είναι να εκλεγώ Πρόεδρος και να τα αλλάξουμε όλα.

    Τι πρέπει να γνωρίζουν για εσάς οι δικηγόροι;

    Οι παλιοί δικηγόροι με γνωρίζουν. Οι νέοι γνωρίζουν το επιστημονικό μου δημιούργημα, το inlaw.gr (http://inlaw.gr/), μια σύγχρονη βάση νομικών πληροφοριών με χιλιάδες αποφάσεις δικαστηρίων που τους βοηθά κάθε μέρα. Επίσης έχω γράψει 4 βιβλία που αφορούν στο εμπορικό δίκαιο, με το οποίο ασχολούμαι, και διδάσκω εμπορικό δίκαιο σε προγράμματα e-learning του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Είμαι κάθε μέρα στα δικαστήρια. Εργάζομαι όπως όλοι οι συνάδελφοι, αντιμετωπίζοντας τα ίδια καθημερινά προβλήματα.

    Δεν συνδικαλίστηκα ποτέ, δεν διακατέχομαι από εξουσιομανία και η μόνη μου σκέψη κι έννοια είναι να στηρίξουμε μαζί το σπίτι μας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που γκρεμίζεται συμπαρασύροντας και όλους εμάς.

    Δε φοβάμαι τη σύγκρουση γιατί δεν έχω εξαρτήσεις από κανέναν κι από τίποτα.

    Είμαι εδώ έτοιμος να παλέψω για να υπερασπιστώ όλα όσα έχουμε κατακτήσει εμείς οι δικηγόροι και πάνω στη βάση αυτή να χτίσουμε τη δικηγορία του μέλλοντος.

    Σε ποιους απευθύνεστε;

    Σε κάθε δικηγόρο ο οποίος έχει αγανακτήσει με τον επαγγελματικό συνδικαλισμό, που τον έχει οδηγήσει σε τέλμα.

    Σε κάθε δικηγόρο που δεν θέλει να ζει με τον φόβο της αποχής και της πολύμηνης ανεργίας.

    Σε κάθε δικηγόρο που θέλει να εργάζεται με αξιοπρέπεια και να αμείβεται ως επαγγελματίας.

    Σε κάθε δικηγόρο που νιώθει ότι δεν του αξίζει να απαξιώνεται καθημερινά.

    Σε κάθε δικηγόρο που απαιτεί το σεβασμό που ο ίδιος επιδεικνύει στους παράγοντες της δίκης.

    Εν τέλει σε κάθε δικηγόρο που έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.

    Στις 2 Νοεμβρίου έχετε την κεντρική σας προεκλογική εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Τι διαφορετικό θα πείτε στους δικηγόρους;

    Στις 2 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν) θα κάνω έναν απολογισμό του τι έκανε ο ΔΣΑ την τελευταία τριετία ξοδεύοντας εκατομμύρια και τι έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω προσωπικά, για τους δικηγόρους χωρίς ένα Ευρώ. Για να αποδείξω και να καταλήξω ότι μπορούν να ανατραπούν οι δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες και να κάνουμε πολλά (που θα εξειδικεύσω) όταν υπάρχει φαντασία και θέληση. Καλώ λοιπόν όλους τους δικηγόρους εκείνη την ημέρα να έρθουν για να δουν, ν΄ ακούσουν και να συζητήσουμε για κάτι πραγματικά διαφορετικό και ανατρεπτικό.

    http://inlaw.gr/

    https://www.facebook.com/inlawthemis

    https://www.facebook.com/Inlawgr-212465402100531/?pnref=lhc

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου: Υποψηφιότητα έκπληξη για την προεδρία του Δ.Σ.Α

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Έδιναν δάνεια σε τεχνικές εταιρίες με Φιλιππινέζες προέδρους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιώτης Αλεξάκης: Ο πολυθεσίτης καθηγητής για όλες τις δουλειές



    ΣΧΟΛΙΑ