• First Top Stories

    To πραξικόπημα της Λονδρέζικης Amber στον ΟΤΕ. Όλο το παρασκήνιο

    the wise man

    the wise man


    Πολύς θόρυβος για το 1%: Περίεργες ορέξεις έχει η επενδυτική εταιρεία Amber η οποία αν και ελέγχει μόλις το 1% του ΟΤΕ απειλεί με …πραξικόπημα αν η διοίκηση του οργανισμού δεν αυξήσει το μέρισμα. Η Amber προσπαθεί να αξιοποιήσει την πίεση που έχει το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να πωλήσει το 5% του ΟΤΕ για να κάνει θόρυβο ώστε να αυξηθούν τα μερίσματα.

    Το βρετανικό fund επιβεβαιώνει τη γνωστή ρήση του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, σύμφωνα με την οποία “το χρήμα δε βρωμάει”.

    Γιατί ; Μα γιατί ξεχνάει πως ο ΟΤΕ προχωρά φέτος και του χρόνου, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του, συνολικού ύψους 1,5  δισ. ευρώ.

    Ξεχνάει, επίσης, πως η Ελλάδα βρίσκεται επί χρόνια σε κρίση, με τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών να συμπιέζονται. Και πως η διοίκηση του ΟΤΕ κατάφερε μέσα σε αυτό το κλίμα να πραγματοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αλλά και να μοιράζει μέρισμα τα τελευταία χρόνια.

    Κακίες

    Παλαίμαχος του επιχειρείν, αμέμπτου ηθικής, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην τραπεζική αγορά, έλεγε στις αρχές της εβδομάδας για ένα πρώην στέλεχος διεθνούς οργανισμού, που βρίσκεται στην επικαιρότητα το εξής: “Καταγγέλλει το σαθρό ελληνικό δημόσιο, αλλά εισέπραττε, νομίμως είναι η αλήθεια, τη σύνταξη ως θυγατέρα στρατιωτικού μέχρι προ ετών”.

    Και όμως, η Ρένα προκύρηξε μια μελέτη!

    Διάφοροι κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής είναι στα χαρτιά παρά τις εξαγγελίες της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου πως θα θωρακίσει το Λεκανοπέδιο.

    Έργα που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και πολλοί θα περίμεναν πως κάποια θα έχουν προχωρήσει αφού βρισκόμαστε σχεδόν στο 2018. Τι έχει προχωρήσει;

    Μόνο ένας μεγάλος διαγωνισμός και αυτός αφορά μια μελέτη σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ.

    Αν δε κάνουμε λάθος, ούτε αυτός ο ένας και μοναδικός διαγωνισμός που προχώρησε έχει σήμερα ανάδοχο. Γι’ αυτό και η περιφερειάρχης κατήγγειλε τη γραφειοκρατία υποθέτουμε.

    Τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης – Cosco

    Αγριεμένη ήταν χθες η δικηγόρος, στέλεχος του νομικού γραφείου του κ. Σπύρου Σαγιά (γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Το γραφείο Σαγιά είναι νομικός σύμβουλος της Cosco Greece και η εκπρόσωπός του, ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξε πως οι Κινέζοι της Cosco θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις αν περάσει συγκεκριμένο άρθρο (το 106) που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια. Η κυβέρνηση λέει πως θέλει να ανοίξει την αγορά, οι Κινέζοι θεωρούν πως θα χάσουν έσοδα.

    Και η υπόθεση της διαχείρισης αποβλήτων δεν είναι το μοναδικό ανοικτό μέτωπο μεταξύ των Κινέζων και της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο της Fraport.

    Να διεκδικήσουν, δηλαδή, αποζημιώσεις επειδή το περιουσιακό στοιχείο που απέκτησαν δεν ήταν στην κατάσταση που περιγράφεται στη σύμβαση παραχώρησης. Υπάρχουν, όμως, και άλλες εκκρεμότητες όπως η υπόγεια αντίδραση των Κινέζων στο σχέδιο κατασκευής της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος.

    Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με ισχυρούς υποψηφίους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος), αλλά στην Cosco δεν θα πανηγυρίσουν αν προχωρήσει. Και από εκεί θα χάσουν έσοδα.

    Δύο ξενοδοχεία της IBIS στην Αθήνα

    Εκτός από το ακίνητο που στέγαζε το ιστορικό θέατρο “Αθήναιον”, η αλυσίδα ξενοδοχείων IBIS, που ανήκει στο γαλλικό όμιλο Accor (ελέγχει και τις αλυσίδες Sofitel, Novotel, κλπ) θα λειτουργήσει και δεύτερο ξενοδοχείο στην Αθήνα. Για το πρώτο ξενοδοχείο, στη διασταύρωση των οδών Μάρνης 2 και Πατησίων 55, οι Γάλλοι είχαν υπογράψει πέρυσι σύμβαση 50ετούς μίσθωσης με την “Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών”. Για το ακίνητο που θα στεγάσει το δεύτερο ξενοδοχείο δεν καταφέραμε να αντλήσουμε την πληροφορία.

    Ο ταπεινός σχολιογράφος σας έμαθε, όμως, πως θα κατασκευαστούν από την ταχέως ανερχόμενη κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ. Η Accor λειτουργεί 3.900 ξενοδοχεία και 17 ξενοδοχειακά brands. Η αλυσίδα ibis διαθέτει τρία brands (ibis Hotels, ibis styles Hotels, ibis budget Hotels) με 1.800 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ