• First Top Stories

    Ελληνικό: Ανατριχιάζει όποιος ξέρει τι εκκρεμότητες υπάρχουν

    the wise man

    the wise man


    Ελληνικό: Ποιο 2018; Πάμε καρφί για το 2019! Αποκαλυπτικό των σοβαρών καθυστερήσεων που καταγράφονται στην προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι ένα ενημερωτικό σημείωμα του επενδυτικού σχήματος που αναρτήθηκε χθες.

    Η υπόθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) φαίνεται πως αποτελεί παρωνυχίδα αφού εκκρεμούν σοβαρότατα θέματα που ξεκινούν από την μετεγκατάσταση πλήθους χρηστών που σήμερα υπάρχουν στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά και φτάνουν μέχρι την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι ελκυστικός ο διαγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτή για το καζίνο.

    Όποιος διαβάσει το ενημερωτικό σημείωμα ανατριχιάζει, πάντως. Ειδικά όταν θυμάται δηλώσεις υπουργών σύμφωνα με τις οποίες “θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό το 2018”! Πάμε καρφί για το 2019 και βάλε!

    Οι ανοικτοί λογαριασμοί με Alpha Bank

    Το εξοχικό του πάλαι ποτέ κραταιού διαφημιστή Μάκη Σεριάτου στην Αγόριανη (όμορφο χωριό στην πίσω πλευρά του Παρνασσού) βγάζει σε πλειστηριασμό η Alpha Bank για οφειλή περί το ένα εκατ. ευρώ.

    Τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο είναι τα 89.000 ευρώ.

    Ο υπουργός είναι υπέρ των επιτροπών, κατά των επενδύσεων

    Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο κ. Δήμος Παπαδημητρίου δεν έχει και πολλούς φίλους στην κυβέρνηση. Ειδικά εντός του υπουργείου Οικονομίας, οι φίλοι είναι ακόμα λιγότεροι! Κυρίως γιατί κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε θέματα που είναι κρίσιμα για την προώθηση σοβαρών επενδύσεων. Κινείται, όμως, με ταχύτητα όταν πρόκειται για σύσταση επιτροπών!

    Εχθές ανακοίνωσε μια ακόμα επιτροπή, αυτή τη φορά ελληνοαμερικανική, για να συζητούν οι άνθρωποι για τις επενδύσεις. “Δεν θέλουμε νέες επιτροπές, θέλουμε γρήγορες αποφάσεις ώστε να ξεμπλοκάρουν εκκρεμότητες” λένε οι άσπονδοι φίλοι του.

    Ο ίδιος ο υπουργός, όμως, εμφανίζεται με φιλοεπενδυτικό προφίλ, το οποίο δεν “κουμπώνει” με την ταχύτητα λήψης αποφάσεων λένε όσοι πιέζουν για την τιμητική του αποστρατεία με τον επόμενο ανασχηματισμό.

    Παζάρια για ίδρυση γραφείου της China Development Bank

    Από τη στήριξη που θα παράσχει η κυβέρνηση σε διάφορα άλλα κινεζικά σχέδια για επενδύσεις (βλέπε αεροδρόμια, σιδηροδρομικές υποδομές, κλπ) φαίνεται πως θα κριθεί η τύχη των συζητήσεων για ίδρυση γραφείου της China Development Bank στην Ελλάδα.

    Η επενδυτική τράπεζα συμφώνησε προ ημερών με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ελέγχεται κατά 24% από την κινεζική State Grind, να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Κρήτη καθώς και στο πιο φιλόδοξο σχέδιο Euroasia Interconnector (διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας), αν προχωρήσει.

    Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη καθυστερεί επί χρόνια και τώρα που φαίνεται να ωριμάζει τεχνικά απουσιάζουν τα κεφάλαια. Οι Κινέζοι φαίνονται πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο έργο. Πιέζουν, όμως, για την απόκτηση αεροδρομίου στη χώρα μας με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια τις τελευταίες εβδομάδες.

    Το ενδιαφέρον Πεκίνου για βιομηχανικές επενδύσεις και οι Βρυξέλλες

    Ταυτόχρονα οι Κινέζοι φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια μεγάλη βιομηχανική επένδυση στη χώρα, όπως προκύπτει από συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο λένε οι γνωρίζοντες. Η ισχυρή παρουσία των Κινέζων στην Ελλάδα, όπως πολλάκις έχει επισημάνει η στήλη, προβληματίζει τους Κοινοτικούς οι οποίοι ετοιμάζουν και σχετική κοινοτική οδηγία με στόχο την αναχαίτισή τους. Ηδη κάποιες χώρες όπως η Γερμανία έχουν αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπλοκάρουν εξαγορές εταιρειών τους από κινεζικούς ομίλους. Στην Αθήνα, πάντως, εκτιμούν πως θα χρειαστούν περί τα δύο χρόνια μέχρι να φτιαχτεί το συγκεκριμένο νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει αρκετές συμφωνίες με το Πεκίνο που, όπως λένε, “πρέπει και αυτό να βάλει νερό στο κρασί του”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ