• First Top Stories

    Το ασφαλιστικό «θηλιά» για την κυβέρνηση – Ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών

    • NewsRoom


    Τρεις φορές εντός εβδομάδας οι θεσμοί διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση πως το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό ζήτημα εκκρεμεί και ότι πάση θυσία πρέπει να διευθετηθεί.

    Το ΔΝΤ απέστειλε στο υπ. Εργασίας τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό του 2018, τονίζοντας τη διαφορά ύψους 1,35 δισ. ευρώ που υπάρχει συγκριτικά με εκείνες της ελληνικής πλευράς.

    Η εν λόγω διαφορά πηγάζει τόσο από τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού, αλλά και από εκείνες της ασφάλισης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τα Μνημόνια στην Ελλάδα, αναφέρει πως την περίοδο  2019 -2022 είναι απαραίτητη η υλοποίηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως. Η αλλαγή, εκτιμάται στην έκθεση θα γίνει μέσω της μείωσης των διαφορών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο «πάγωμα» των κύριων συντάξεων.

    Το ελεγκτικό συνέδριο της Ε.Ε. σε έκθεσή του επισήμανα πως «ένα από τα κύρια εμπόδια στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παραμένει το αυξημένο κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος».

    Τόνισε δε ότι «αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων μείωσαν το ονομαστικό κόστος των συντάξεων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2009-2015. Ωστόσο, λόγω της πτώσης του ΑΕΠ, το κόστος των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε συστηματικά την περίοδο 2010-2015, γεγονός που καταδεικνύει την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή».

    Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι το επόμενο έτος τα κονδύλια που θα διοχετευθούν για την κάλυψη των συντάξεων θα είναι κατά 818 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που προβλέπει η κυβέρνηση.

    Αντίθετα, εκτιμά πως τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, των αυταπασχολούμενων και των γεωργών θα είναι 370 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα που προβλέπει η ελληνική πλευρά.

    Επί της ουσίας το Ταμεί θέτει εν αμφιβόλω τα πλεονάσματα που προβλέπει η ελληνική πλευρά για το 2018 στα συνταξιοδοτικά ταμεία.



    ΣΧΟΛΙΑ