• Top Stories

    Νέα «βόμβα» Ερντογάν για Κύπρο και Αιγαίο λίγο πριν από τις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη

    • NewsRoom
    ερντογαν-τσιπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν


    Λίγο πριν από την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα υπάρξουν επαφές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει νέα «βόμβα», δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με όλα τα μέσα.

    Οι νέες απειλές ήλθαν μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προασπιστεί τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο με όλα τα μέσα.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν εξέτασε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στα οποία ήταν το Αιγαίο και η Κύπρος. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα αυτά με όλα τα μέσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για τον Κυπριακό. «Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν, έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

    Αθήνα και Λευκωσία έχουν τη βούληση για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Κοινή θέση των δύο ηγετών είναι πως οι συνομιλίες θα πρέπει να επανεκκινήσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα. Αυτό σημαίνει ότι βάση των συνομιλιών θα είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος του Κραν Μοντάνα.

    Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τετ-α-τετ Τσίπρα – Ερντογάν, η πρώτη συνάντηση μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον περασμένο Ιούλιο στη Συνοδό του ΝΑΤΟ και το νέο ραντεβού, αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει σε διαφορετικό περιβάλλον, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα ακραία πρόκληση Ερντογάν: Θέμα λίγων λεπτών για τον τουρκικό στρατό να φτάσει στην Κύπρο!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν – Τι είπε για Αιγαίο, συνθήκη της Λωζάνης και Κυπριακό



    ΣΧΟΛΙΑ