• First Top Stories

    Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η τουρκική οικονομία: Τεράστια η ζήτηση σε ξένα νομίσματα

    • NewsRoom
    Μπεράτ Αλμπαϊράκ Τουρκία

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ


    Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η τουρκική οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται στην κατρακύλα της λίρας, η οποία χθες υπέστη κραχ χάνοντας 17%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 2001. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τουρκικές τράπεζες ζήτησαν έκτακτη συνάντηση με τη ρυθμιστική αρχή, για να αντιμετωπίσουν την τεράστια ζήτηση σε δολάρια στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, τα υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών την Παρασκευή ήρθαν αντιμέτωπα με μια πρωτόγνωρη ζήτηση για ξένο νόμισμα. Σε δύο περιπτώσεις οι πελάτες δεν μπορούσαν να πάρουν συνάλλαγμα, καθώς τα υποκαταστήματα περίμεναν ποσότητες από τα κεντρικά. Σε άλλη τράπεζα δεν έγινε δεκτό αίτημα για ανάληψη 5.000 δολαρίων.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες υπάλλήλων πυο επικαλείται το πρακτορείο υπάρχει σημαντική αύξηση στη ζήτηση συναλλάγματος.

    Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ άσχημη για την τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να βγάλουν από τα στρώματα τα δολάρια και να τα μετατρέψουν σε λίρες, για να λάβει άμεσα απάντηση από την Ουάσινγκτον, που διπλασίασε τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα.

    Στη συνάντηση των τραπεζιτών με τη ρυθμιστική αρχή, το Σάββατο, θα εξεταστούν ο αντίκτυπος από τα σοκ τόσο της ισοτιμίας όσο και των επιτοκίων. Επίσης θα εξεταστεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

    Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο τους για επιβολή capital controls.

    Παραδοσιακά οι Τούρκοι έχουν μεγάλο μέρος της αποταμίευσής τους σε ξένο νόμισμα για προστασία έναντι του πληθωρισμού και της λίρας. Περίπου το 50% των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι σε ευρώ ή δολάρια, όπως προκύπτει από στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» Τραμπ κατά Ερντογάν: «Διπλασιάζω για την Τουρκία τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα»!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν νωρίς!



    ΣΧΟΛΙΑ