• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μεγαλοτραπεζίτης προειδοποιεί: Έρχονται μειώσεις μισθών στις τράπεζες

    • Bloomberg


    Ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να ξανασκεφτεί σχεδόν όλα όσα κάνει για να είναι έτοιμος για το μέλλον, προειδοποιεί, μέσω Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Nordea Bank.

    Μεταξύ αυτών, υποστηρίζει ο CEO της Nordea, είναι και το πόσα χρήματα παίρνουν οι τραπεζίτες.

    Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό συγκρότημα της Σκανδιναβίας είναι ήδη έτοιμο να προχωρήσει στην περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αρχίσει να στηρίζεται περισσότερο στην τεχνολογία και λιγότερο στο ανθρώπινο δυναμικό. Όμως, ο CEO της τράπεζας Casper von Koskull λέει ότι η αναζήτηση αποδοτικότερων τρόπων λειτουργίας δεν πρόκειται να σταματήσει όταν καταργηθούν οι συγκεκριμένες θέσεις.

    «Ο κόσμος έλεγε ότι η αυτοματοποίηση αφορά μόνο το personal banking», αναφέρει ο von Koskull, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, αλλά, όπως λέει, «στοιχεία αυτού υπάρχουν και στην επενδυτική τραπεζική, το corporate banking, τη διαχείριση ρευστότητας, το συνάλλαγμα. Πρέπει να δει κανείς πόσες λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες και αν έχει μειωθεί η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα».

    Όπως λέει ο ίδιος, το «ανθρώπινο στοιχείο» δεν θα πάψει να υπάρχει, αλλά, σε τελική ανάλυση, το ερώτημα είναι «τι αξία προσθέτει ο ανθρώπινος παράγοντας και πώς επηρεάζει τις αμοιβές».

    Η φρενίτιδα του fintech απειλεί το παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο

    Σκοπός του von Koskull είναι να ανοίξει έναν δρόμο που θα θελήσουν να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

    Εξηγώντας το όραμά του για τον κόσμο, χρησιμοποιεί φράσεις όπως «δεν έχουμε ανάγκη από τράπεζες, αλλά έχουμε ανάγκη την τραπεζική». Επιμένει, επίσης, πως «οι τραπεζίτες πρέπει να είναι πιο καταρτισμένοι τεχνολογικά και να κατανοούν τη χρήση των εργαλείων που υπάρχουν».

    Η ειδική περίπτωση του investment banking

    Ένας τομέας που ξεχωρίζει ο ίδιος είναι εκείνος της επενδυτικής τραπεζικής, που αποτελεί ειδική περίπτωση, σύμφωνα με τον CEO της Nordea, γιατί, όπως λέει, «στο τέλος της μέρας, δεν έχει να κάνει μόνο με τα δεδομένα».

    «Πάντα έλεγα ότι τα χρηματοοικονομικά είναι κοινωνική επιστήμη, δεν είναι ακριβώς επιστήμη. Αν είσαι σύμβουλος συγχωνεύσεων ή σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας, η εμπιστοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο», λέει, συμπληρώνοντας, όμως, ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η τεχνολογία θα έχει αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

    Και, επιπλέον, επισημαίνει, οι τράπεζες είναι «επίσης ένα μέρος για το οποίο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας λέει ότι εξακολουθούμε να παίρνουμε πάρα πολλά χρήματα»…

     



    ΣΧΟΛΙΑ