• First Top Stories

    Εμπόλεμη ζώνη τα Εξάρχεια: Τεράστιες καταστροφές, καμμένα οχήματα, τρεις τραυματίες και 13 συλλήψεις

    • NewsRoom

    Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά τη λήξη της πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε πριν δέκα χρόνια, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Pixel/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


    Τουλάχιστον τρεις τραυματίες, 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 έγιναν συλλήψεις, τέσσερα καμμένα οχήματα, ένα σπίτι μισοκαμμένο, χιλιάδες μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα είναι ο μέχρι στιγμής «απολογισμός» των επεισοδίων που σημειώθηκαν από το απόγευμα της Πέμπτης στα Εξάρχεια.

    Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, με αφορμή την επέτειο των 10 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εκατοντάδες κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στις οδούς των Εξαρχείων και εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών. Είχαν μάλιστα καταλάβει από νωρίς ταράτσες πολυκατοικιών και είχαν φροντίσει να «ξηλώσουν» πεζοδρόμια και προσόψεις πολυκατοικιών για «πολεμοφόδια».

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με «πυρήνα» τις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, το Πολυτεχνείο και την κεντρική πλατεία, μετά το τέλος της πορείας.

    Αντιεξουσιαστές πέταξαν πλήθος από βόμβες μολότοφ, πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο και διάφορα άλλα αντικείμενα, προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν. Στις φλόγες παραδόθηκαν τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα, ενώ τα πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έχουν ξηλωθεί.

    Στις 9.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ένα άτομο τραυματίσθηκε στην πλατεία Εξαρχείων. Οι πληροφορίες έφεραν τον τραυματία να αιμορραγεί, ενώ έχει κληθεί ασθενοφόρο για να τον παραλάβει.

    Λίγο αργότερα, έγινε αναφορά και για δεύτερο τραυματία, έναν 15χρονο, που αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο αρνήθηκε να παραληφθεί από ασθενοφόρο.

    Επίσης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν -ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι- και μεταφέρθηκαν στο 401.

    Στις εννιάμισι το βράδυ ομάδα ατόμων που είχαν ανέβει σε ταράτσα στην οδό Σπύρου Τρικούπη άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ στους αστυνομικούς από ψηλά.

    Φωτιά απείλησε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα..

    Μαζί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, επιχείρησαν και οι δύο «αύρες» της Αστυνομίας, με ρίψεις νερού απέναντι στους κουκουλοφόρους. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βροχή μολότοφ και πέτρες στο όχημα «Αίαντας» την ώρα που εκείνο επιχειρούσε να προσεγγίσει διαμέρισμα που απειλείτο από τις φλόγες.

    Διαδηλωτές κρατώντας πανό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Προπύλαια, και πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στα Εξάρχεια, στο σημείο που δολοφονήθηκε πριν δέκα χρόνια ο 15χρονος μαθητής, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

    Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

    Αναφορά στους τραυματίες αστυνομικούς που οδηγήθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και τα επεισόδια στα Εξάρχεια κάνουν οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών « Κάθε χρόνο «μια από τα ίδια»…Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είχαμε 2 τραυματίες συναδέλφους, οι οποίοι έχουν διακομισθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δυστυχώς ο ένας έχει συντριπτικό κάταγμα στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα. Τους ευχόμαστε περαστικά και κάνουμε μια ευχή. Να γίνουμε επιτέλους Κράτος πολιτισμένο, στο οποίο οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες θα βρίσκονται στο περιθώριο».

    Συλλήψεις και στη Θεσσαλονίκη

    Την ελληνική σημαία έκαψε ομάδα κουκουλοφόρων στη Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία για την επέτειο 10 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το κάψιμο της σημαίας έγινε στην οδό Εθνικής Αμύνης, σύμφωνα με το thestival.gr που δημοσιεύει και τις φωτογραφίες και το βίντεο. Νωρίτερα, εκτεταμένα επεισόδια έγιναν έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το ΑΠΘ και το τουρκικό προξενείο.

    Όπως αναφέρει η αστυνομία «κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων-πορειών και μετά το πέρας αυτών, που πραγματοποιήθηκαν στις 6/12/2018 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν συνολικά 52 άτομα εκ των οποίων έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 15».

    Επεισόδια στον Βόλο

    Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στις κάθετες οδούς και άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το κέντρο του Βόλου για περίπου τρεις ώρες.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβησαν από την πρώτη στιγμή και ακολούθησαν συγκρούσεις για να περιορίσουν την δράση και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις αναθυμιάσεις των καμένων ελαστικών η ατμόσφαιρα επί ώρες ήταν αποπνικτική και εκλήθη σε αρκετές περιπτώσεις το ΕΚΑΒ για να παράσχει βοήθεια σε κόσμο που εγκλωβίστηκε στην περιοχή των σοβαρών επεισοδίων.

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δυνάμεις της προχώρησαν σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές, δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις.



    ΣΧΟΛΙΑ