• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg για Σαββίδη: Ο «πιστολέρο» που σόκαρε τον κόσμο του ποδοσφαίρου έγινε δισεκατομμυριούχος!

    • Bloomberg
    Ιβαν Σαββίδης

    Ιβαν Σαββίδης. Επιχειρηματίας


    Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μία εβδομάδα θα γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στη μνήμη του Ιβάν Σαββίδη, γράφει σήμερα το Bloomberg, ξετυλίγοντας το… κουβάρι των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Όπως επισημαίνει, όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, όταν ο επιχειρηματίας εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο προς το τέλος ενός αγώνα της ελληνικής Super League για να… αναμετρηθεί με τον διαιτητή ο οποίος ακύρωσε ένα γκολ. Πέντε μέρες μετά, έγινε… δισεκατομμυριούχος!

    Όπως γράφει το Bloomberg, ο 58χρονος Ιβάν Σαββίδης δήλωσε ότι λυπάται βαθιά για το γεγονός που οδήγησε στην αναστολή των αγώνων της Super League και προκάλεσε την καταδίκη της FIFA, ενώ ο ίδιος και η ομάδα του, ο ΠΑΟΚ, κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Ωστόσο, το deal που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είναι πιθανό να «μαλάκωσε» κάπως το πλήγμα για τον επιχειρηματία, γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στην είδηση ότι η Japan Tobacco Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει την Donskoy Tabak, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, για 90 δισ. ρούβλια (1,6 δισ. δολάρια). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα πολύ σημαντικό premium, σε μια εποχή που η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει το κάπνισμα, σχεδιάζοντας να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε αύξηση της φορολογίας για τα τσιγάρα και απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2015. To deal, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι μπορεί να εκτινάξει την περιουσία του Ιβάν Σαββίδη στα 1,7 δισ. δολάρια (1,385 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index).

    Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης

    Αν και ελληνικής εθνικότητας, ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στη Γεωργία, όταν η χώρα ανήκε ακόμη στη Σοβιετική Ένωση. Υπηρέτησε στον στρατό, όπου ανήλθε μέχρι τον βαθμό του αρχιλοχία και άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο της Don State Tobacco το 1980. Μετά το πέρας των σπουδών του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ, ο κ. Σαββίδης ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1993, στον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο Ιβάν Σαββίδης διακρίθηκε για το γεγονός ότι ακολούθησε την πιο «επιθετική» και επιτυχή στρατηγική μεταξύ των Ρώσων παραγωγών σε ό,τι αφορά το «άνοιγμα» σε διεθνείς αγορές, αλλά και λανσάροντας τσιγάρα με διάφορες γεύσεις. Το 30% των πωλήσεων της Donskoy Tabak πηγαίνει σε αγορές του εξωτερικού, όπως η Αίγυπτος, αλλά και η Υπερδνειστερία (Transnistria), ένα κράτος μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας που έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη δημοκρατία, υποστηρίζει ο Maxim Korolev, επικεφαλής της εξειδικευμένης στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας εταιρείας αναλύσεων Russkiy Tabak.

    «Στους πελάτες άρεσαν επίσης τα τσιγάρα με γεύσεις και ήταν ο μοναδικός μεγάλος παραγωγός που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των πελατών», καθώς η εταιρεία ανέπτυξε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, λέει επίσης.

    Η Donskoy Tabak, η οποία ιδρύθηκε το 1857, είναι η τέταρτη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία της Ρωσίας, με μερίδιο αγοράς 7% και έσοδα 278 εκατ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με την Japan Tobacco. Μεταξύ των brands που διαθέτει στην αγορά είναι τα Donskoy Tabak, Kiss και Play. Το 2003, όταν εξελέγη στη Δούμα, ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε την ιδιοκτησία της εταιρείας στη σύζυγό του, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κ. Σαββίδη, Tatiana Gordina.

    Κρέας και τυριά

    Εκτός από την Donskoy Tabak, ο Ιβάν Σαββίδης έχει επίσης επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος και συσκευασίας που διαχειρίζεται η εταιρεία holding Agrocom Group. Η Atlantis-Pak είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πλαστικών συσκευασιών για τις βιομηχανίες προϊόντων κρέατος και τυριών στη Ρωσία.

    Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και το πλειοψηφικό ποσοστό στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ το 2012, αλλά και η αγορά της ΣΕΚΑΠ έναν χρόνο αργότερα. Παρότι δεν κατάφερε να αγοράσει τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), σημειώνει το Bloomberg, o κ. Σαββίδης απέκτησε επίσης σημαντικά μερίδια σε επιχειρήσεις του Τύπου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστικό! Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν: Βοήθησε να απελευθερωθούν οι 2 Έλληνες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πούλησε τη ΣΕΚΑΠ ο Σαββίδης – Το deal των 1,6 δισ. δολαρίων με την Japan Tobacco

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες «τρέχουν» να σώσουν 50 εταιρίες έως το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ