• First Top Stories

    Από τη μια συναίνεση, από την άλλη «δόγμα Πολάκη»

    • NewsRoom


    Άνοιξε χθες η αυλαία της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που απαιτεί ευρείες πολιτικές συναινέσεις και κλίμα συνεννόησης. Ωστόσο, η συζήτηση ξεκίνησε με φόντο την εντολή της Δικαιοσύνης για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γεγονός που δεν μπορεί παρά να παραπέμψει στο «δόγμα Πολάκη», ενώ η χώρα βαδίζει στο δρόμο προς τις κάλπες.

    Επιμένοντας στον διχαστικό λόγο και την πόλωση, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ποντάρει πολλά στη δημιουργία συγκρουσιακού κλίματος και στις τυφλές επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους, την ώρα που το κόμμα του υπολείπεται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις. Εξάλλου, στόχος πια δεν είναι η νίκη, αλλά μια διαχειρίσιμη ήττα με μια διαφορά που θα κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο.

    Κάτω από τον επιθετικό τόνο, άλλωστε, μπορούν να κρυφτούν πολλά  προβλήματα, όπως το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να βρει υποψήφιο για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ικανό να αναμετρηθεί με την ισχυρή υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Το ονόματα διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά λύση δεν βρίσκεται.

    Μέσα σε όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό, από τη μια καλεί την Κεντροαριστερά σε συστράτευση και συσπείρωση, από την άλλη ακυρώνει την πρόσκληση με τις επιθέσεις σε ιστορικά στελέχη της, ακολουθώντας το δόγμα «να κλείσουμε κάποιους φυλακή, για να κερδίσουμε τις εκλογές».

    Ενδεικτική ήταν η χθεσινή κόντρα του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Κώστα Σημίτη. Ο κ. Τσίπρας ενοχλημένος αντεπιτέθηκε λέγοντας πως ο στόχος του ΚΙΝΑΛ για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει κατευθείαν στρατηγική νίκη της ΝΔ. Όπως μάλιστα ανέφερε, το αποτέλεσμα θα είναι η «στρατηγική ήττα του ΚΙΝΑΛ».

    «Δεν αισθάνεσθε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τον κόσμο που σας ψήφισε και σας ψηφίζει;» ρώτησε ο πρωθυπουργός την κ. Γεννηματά, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Δε λέει κανείς ότι δεν έχετε κάνει πολύ σημαντικά πράγματα στο τόπο ως παράταξη και ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει έργα αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν και να αισθάνονται μάλιστα μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε αλλά και σήμερα».

    Η κ. Γεννηματά απάντησε: «Εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας όλους εκείνους, για τους οποίους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει. Εσείς τι κάνετε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί σας μιλούσαν για βρώμικα χέρια και για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησης σας για διάφορους σκοπούς. Παρακολουθούσατε άφωνος. Γιατί;

    » Είστε εκβιαζόμενος από ποιους από τους υπουργούς σας από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνω απο το ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνηση σας μπορούμε να βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για τα όσα πρωτοφανή και ελεεινά ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο;».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε τη συριζοποίηση του Συντάγματος – Αλλαγές σε 57 άρθρα προτείνει η ΝΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη – Γεννηματά: Η Εκκλησία, ο Σημίτης και – αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού



    ΣΧΟΛΙΑ