• First Top Stories

    Ανώμαλη προσγείωση: Φρένο της αντιπολίτευσης στους αυτοεπαίνους της κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Eurogroup

    Politico


    Στη σκληρή μεταμνημονιακή επιτήρηση, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, στην απουσία του λεγόμενου γαλλικού κλειδιού, αλλά και στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που τελικά δεν αποφεύχθηκαν, εστιάζουν την κριτική τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, που δίνει 10ετή επιμήκυνση της μέσης ωρίμανσης των δανείων του EFSF.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χθεσινή συμφωνία είναι απλώς η «επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012», ενώ η ΝΔ εγκαλεί τον κ. Τσίπρα ότι «δοκιμασε στις πλάτες των Ελλήνων τις πολιτικές αυταπάτες του».

    Η Φώφη Γεννηματά σημειώνει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει και πως τα μέτρα για το χρέος «συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον. Η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030».

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι το eurogroup πήγε πίσω από τις δεσμεύσεις του 2012, αν και σημειώνει ότι δεν υποτιμάται καμία παρέμβαση που διατηρεί το χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που κατακτήθηκε το 2012. «Όμως ο κάθε λογικός και έντιμος άνθρωπος βλέπει ότι τώρα δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους όπως το κούρεμα των 106 δισ. ευρώ του 2012, ούτε γενναία, οριστική και εμπροσθοβαρής μείωση του χρέους σε παρούσα αξία όπως η μείωση κατά 50% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε το 2012. Βλέπει επίσης ότι οι άλλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν συνιστούν μικρή μερική αποκατάσταση των βλαβών που προκάλεσε η περιβόητη «διαπραγμάτευση» του 2015» αναφέρει.

    «Η απόφαση περιέχει σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, την διατήρηση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου, την εφαρμογή μέτρων που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων, την εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα κλπ, και κυρίως περιέχει μια πολύ ενισχυμένη εποπτεία με τρίμηνες αξιολογήσεις-εκθέσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σε συνέντευξή του στον Σκάι.

    Επισήμανε ότι «είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση του Eurogroup λέει ότι στην μεταμνημονιακή εποπτεία η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνει κίνητρα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Άρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υλοποιούνται εάν και εφόσον υλοποιούνται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια».

    «Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο. Σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ελάφρυνση του λαού από ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο ίδιος, άρα δεν πρέπει να το πληρώσει κιόλας, ίσα-ίσα εμείς θεωρούμε ότι οδηγεί στην επιβάρυνση του λαού με παλιά και με νέα μέτρα τα οποία περιέχονται στη συγκεκριμένη απόφαση» ανέφερε.

    Κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς».

    «Παρά την πρόσκαιρη ανάσα με την δεκαετή περίοδο χάριτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο. Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, δεσμεύουν τη χώρα σε αμυντικές πολιτικές λιτότητας για πολλές δεκαετίες, με την τρόικα να μας βαθμολογεί κάθε τρίμηνο. Οι πολίτες πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τα λάθη του παλιού πολιτικού συστήματος και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία. Νέα μυαλά, νέες αποφάσεις, νέες ταχύτητες είναι αυτά που χρειαζόμαστε και πρέπει να το τολμήσουμε» επικεφαλής του Ποταμιού.

    Την κυβέρνηση προσγειώνει από τους πανηγυρισμούς της και ο δημοσιογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ. «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup ‘ορκίστηκε’ ότι θα κάνει επαρκή απομείωση του χρέους ώστε να το φέρει σημαντικά κάτω από το 110% μέχρι το 2022. Αξίζει να το θυμίσουμε αυτό με όλους αυτούς τους αυτοεπαίνους σε Αθήνα και Βρυξέλλες σήμερα το πρωί» έγραψε στο twitter.

    Ειρωνικά υποδέχτηκε την συμφωνία ο άλλοτε πρωταγωνιστής των συνεδριάσεων του Eurogroup, Γ.Βαρουφάκης: «Συγχαρητήρια σύντροφοι. Επέκτειναν τη χρεοκοπία μας έως το 2060 και γιορτάζετε τη… βιωσιμότητα του χρέους» έγραψε στο twitter.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γεννηματά για Eurogroup: Η θηλιά παραμένει, η ελπίδα περιμένει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος: Αντί για γραβάτα, ο Τσίπρας να βάλει φιόγκο

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Επικύρωση της συμφωνίας του 2012 η χθεσινή απόφαση του Eurogroup 



    ΣΧΟΛΙΑ