Ε. Τσακαλώτος: Συμφώνησε η κυβέρνηση σε «κόφτη» για τις συντάξεις – Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ (upd)

0

Η επιστολή που απέστειλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιλαμβάνει δέσμευση-φωτιά για την εφαρμογή του «κόφτη» στις συντάξεις, σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης.

Η επιστολή, όπως ανακοίνωσε το Σάβββατο 24/12 ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανοίγει τον δρόμο για να επανεκκινηθεί η διαδικασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.

Το non paper

Καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τι περιλαμβάνει η επιστολή:

  • Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
  • Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) – γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών –, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει – η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Όπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι εισέπραξαν την εφάπαξ πληρωμή, που ενίσχυσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ έχει ήδη ευεργετικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά.
  • Για έναν χρόνο τα νησιά που δέχονται την προσφυγική πίεση, θα καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ, με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους και τις τοπικές οικονομίες.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα. Αυτό επισφραγίζει και η επιστολή.

Επίθεση του ΥΠΟΙΚ στη ΝΔ

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ κάνουν επίθεση στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), καθώς «δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της, να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων».

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για αφοσίωση της ΝΔ στους δανειστές:

Χαρακτηριστικά αναφέρουν για την αξιωματική αντιπολίτευση:

«Με δυο λόγια: »βασιλικότερη του βασιλέως! Η δουλική συμπεριφορά, όμως, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων. Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χριστουγεννιάτικη τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα: Συνετρίβη Τουπόλεφ με 92 επιβάτες 2 λεπτά μετά την απογείωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Βίτσας: «Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάισελμπλουμ: Ξεπαγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here