Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί – Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης (upd)

0

Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, με αμετάκλητη απόφαση 3 διαφορετικών τμημάτων του Αρείου Πάγου.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών, δεχόμενο τα επιχειρήματα των 8 πως στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι εκεί κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς.

Το δια ταύτα του σκεπτικού των δικαστών ανέγνωσε στους Τούρκους αξιωματικούς η πρόεδρος του ενός τμήματος:

«Η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Η απόφαση ήταν ομόφωνη για τους 8 στρατιωτικούς.

Οι 8 Τούρκοι δεν έχουν καμία ποινική εκκρεμότητα με την Ελληνική Δικαιοσύνη, ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι εκκρεμεί η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου, θα παραμείνουν κρατούμενοι για ακόμα τρεις μήνες.

Τι δήλωσαν οι Χρ. Μυλωνόπουλος και Ο. Ζέλιος

Ο συνήγορος των 8 Τούρκων, Χρήστος Μυλωνόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Από την πλευρά του, ο έτερος συνήγορος των 8 Τούρκων Όμηρος Ζέλιος δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξέσπασαν τα Τούρκικα ΜΜΕ για τους 8 Τούρκους: Είναι σκάνδαλο! (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζον Κυριάκου: Ο Ομπάμα αρνήθηκε να δώσει χάρη στον πρώην πράκτορα της CIA

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Xαμός στον Πύργο Τραμπ! Γιατί οι ένοικοι του… φεύγουν άρον – άρον (pics)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here