Εδώ δεν έχουμε ούτε cent κι ο Σκουρλέτης δίνει 1 εκατ. σε μια ΔΕΚΟ χωρίς ρόλο

0
Πάνος Σκουρλέτης. Ετών 55. Υπουργός Ενέργειας

Δημόσια επιχείρηση που έχει ως βασική δραστηριότητα την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού που τελικά δεν… θα γίνει πριμοδοτεί το Υπουργείο Ενέργειας και ο Π. Σκουρλέτης. Μάλιστα το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΚΟ άνευ χαρτοφυλακίου, αφού ο σκοπός ίδρυσης της πρακτικά δεν υπάρχει, φτάνει το 1 εκατ. Ευρώ ποσό που θα πληρώσει από τη τσέπη του ο Έλληνας φορολογούμενος.

Το πλήρες όνομα της εταιρείας είναι Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων και θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, και άρα δεν εφαρµόζονται σε αυτήν και στις εταιρείες στις οποίες συµµετέχει οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άµεσα ή έµµεσα στο Δηµόσιο. Με άλλα λόγια η εταιρεία αυτή δεν θα αναρτά τις πράξεις της στη Διαύγεια και δεν ισχύει το πλαφόν για τις απολαβές.

Μόλις, λοιπόν, ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές, θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ με αντικείμενο την ακρόαση της προτεινόμενης διοίκησης της εταιρείας ΔΕΠΕΝΕ, από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Από ακρόαση θα περάσουν για τη θέση του προέδρου ο κ. Αντώνης Γεωργόπουλος, της αντιπροέδρου η κ. Ελένη Ζαφειροπούλου και για τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Αργύριος Αργυρίου.

Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΠΕΝΕ ήρθε ως ιδέα μετά το πέρας των συζητήσεων που είχε η ελληνική κυβέρνηση μετη Ρωσία, καθώς χρειαζόταν ένα εταιρικό όχημα για να υλοποιήσει την κατασκευή του Greek stream, της προέκτασης του ρώσικου αγωγού της Gazprom επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος θα μετέφερε αέριο μέσω Τουρκίας. Τότε, τόσο ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριζαν ότι ο αγωγός θα φέρει έσοδα στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η εταιρεία, λοιπόν, θα είχε ρόλο οργανωτικό του έργου, αναλαμβάνοντας όλες τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του αγωγού.

Βέβαια, επί της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αγωγός δεν υπάρχει… Υπάρχουν, όμως, τα πετρέλαια. Υποτίθεται πως η ΔΕΠΕΝΕ αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην έρευνα των υδρογονανθράκων, αν και έχουμε ήδη ιδρύσει εταιρεία με αυτό το αντικείμενο, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ. Ποια η διαφορά; Ότι η ΔΕΠΕΝΕ με χρήματα του πτωχευμένου ελληνικού δημοσίου, θα μπορεί να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδύσεις έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here