• City Stories

    Ριζική ανακαίνιση ενός ελκυστικού ξενοδοχείου στα Χανιά στην Κρήτη (13 pics)

    • NewsRoom


    Το έργο αφορά στη ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου “Κρήτη” στην περιοχή Κουμ Καπί του Δήμου Χανίων με επαύξηση κατηγορίας του από 2 σε 3 αστέρια. Το κτίριο βρίσκεται στα όρια της παλαιάς πόλης των Χανίων και πολύ κοντά στο ζωντανό παράλιο μέτωπο της περιοχής. Η θέση του σε συνδυασμό με τον τουρισμό που ελκύει (τόσο αναψυχής όσο και επαγγελματικό) το καταχωρούν μεταξύ city και resort hotel με τις αντίστοιχες απαιτήσεις και προδιαγραφές και την ανάγκη συνεχούς λειτουργίας του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Το αρχικό κτίσμα κατασκευάστηκε το 1971 και αποτελείται από 2 υπόγεια και 5 επίπεδα ανωδομής με συνολικό εμβαδό 4.000 m2. Τα δωμάτια καταλαμβάνουν τους 4 τελευταίους ορόφους, ενώ αυτά που μπορούν να εξυπηρετήσουν Α.Μ.Ε.Α. τοποθετούνται στο επίπεδο του ισογείου. Στο ισόγειο επίσης χωροθετούνται οι κοινόχρηστοι χώροι όπως η είσοδος, η υποδοχή, το μπαρ, η αίθουσα συνεδριάσεων, το καθιστικό κ.ά., ενώ στο πρώτο υπόγειο, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το νότιο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου και την πισίνα, έχουν τοποθετηθεί οι λειτουργίες του εστιατορίου, του γυμναστηρίου, τα WC κοινού, τα αποδυτήρια της πισίνας και κάποιες βοηθητικές χρήσεις.

    Ο επανασχεδιασμός και η νέα διάταξη των κοινόχρηστων χώρων βασίστηκαν σε γεωμετρικές μορφές, σύγχρονες – δυναμικές χαράξεις, χρήση φυσικών υλικών και γαιωδών χρωμάτων καθώς και τη διατήρηση ορισμένων στοιχείων του ξενοδοχείου από το παρελθόν. Τα έπιπλα της υποδοχής και του μπαρ, κυρίαρχα στην ζώνη υποδοχής, σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις λειτουργικές απαιτήσεις και την επιμήκη γεωμετρία των χώρων και με τη διάθεση οι χώροι αυτοί να αποπνέουν αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας με ορισμένες λεπτομέρειες πολυτέλειας.

    Στο νέο σχεδιασμό των δωματίων βασικός σκοπός ήταν η επίτευξη της μεγίστης λειτουργικότητάς τους, η οποία σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες από τον Ε.Ο.Τ. προδιαγραφές προσδίδει μια ευχάριστη και ανάλαφρη αίσθηση του χώρου στον επισκέπτη. Το σύνολο της επίπλωσης των δωματίων είναι σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στην ιδιαίτερη γεωμετρία και τις ανάγκες του κάθε χώρου: το οριζόντιο επίπεδο σχηματίζει την επιφάνεια του γραφείου και ως ενιαίο στοιχείο συνεχίζει και “διπλώνει”, χαμηλώνει σε ύψος ώστε να λειτουργήσει ως κομοδίνο και στην συνέχεια “απλώνεται” στο χώρο δημιουργώντας το κρεβάτι.

    Παράλληλα, η χρήση της ταπετσαρίας με θέματα και εικόνες από την Κρήτη παραπέμπει στο τοπικό στοιχείο το οποίο μαζί με το χρώμα του ξύλου και τις αποχρώσεις των υφασμάτων αποπνέει μια δροσερή φιλόξενη ατμόσφαιρα, κυρίαρχη σε κάθε δωμάτιο. Το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου δέχθηκε επίσης ορισμένες παρεμβάσεις, καίριες τόσο όσο αφορά στη μετάλλαξη της μορφολογίας και στις λεπτομέρειες των όψεών του όσο και στην ενεργειακή εξοικονόμηση με την τοποθέτηση κελύφους εξωτερικής θερμομόνωσης.

    Συγκεκριμένα, η ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου αποτέλεσε βασική σχεδιαστική και κατασκευαστική πρόκληση προκειμένου το υπάρχον κέλυφος να δεχτεί μια πιο σύγχρονη και αειφόρο αντιμετώπιση. Παράλληλα με την εξωτερική θερμομόνωση, τοποθετήθηκαν ανεμιστήρες οροφής σε όλα τα δωμάτια, ξύλινα θερμομονωτικά κουφώματα και λαμπτήρες τεχνολογίας φωτοδιόδων (LED) στο σύνολο του ξενοδοχείου, ενώ ενημερώθηκε το σύνολο των μηχανολογικών εγκαταστάσεων αυτού.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική μελέτη: RKITEKTS – Επαμεινώνδας Δασκαλάκης & Συνεργάτες
    Υπεύθυνος μελέτης: Επαμεινώνδας Δασκαλάκης
    Αρχιτέκτονας έργου: Αγγελική Κουτσανδρέα
    Ομάδα μελέτης: Λίτσα Χωριανοπούλου, Βανέσσα Καραγεώργου, Βάνα Καρατράντα, Αναστασία Κοκκώση, Σπυριδούλα Κουλουμπή, Μαίρη Μάχλη, Μενέλαος Σκουλίκης
    Στατική μελέτη: Στέφανος Διαμαντάρας, Νίκος Τζιώλας
    H/M μελέτη: Νίκος Νάκος, Αντώνης Δασκαλάκης
    Eπίβλεψη: Επαμεινώνδας Δασκαλάκης, Τζοβάννα Φιρφιλιώνη
    Tεχική εταιρεία κατασκευής οικοδομικά: Μανιουδάκης Δημήτρης και συνεργάτες μηχανικοί
    Tεχνική εταιρεία κατασκευής Η/Μ: SERV.O.MAN, ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Π.Ε.
    Xρόνος μελέτης: 2010-2013
    Xρόνος κατασκευής: 2013-2014
    Παρουσίαση: RKITEKTS
    Φωτογραφίες: Χάρης Μαυρογένης

    Πηγή: ktirio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ