• City Stories

    Πρώην κελί “μεταμορφώθηκε” σε πανέμορφη εξοχική κατοικία στην Άνδρο! (14 pics)


    Στην Άνδρο, στη βορινή πλευρά του νησιού βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Λάμυρα, πλούσιος σε βλάστηση και νερά. Σ’ ένα οικόπεδο επιφάνειας 2.847 m², δίπλα στο ρέμα, υπήρχαν τρία παλαιά ερειπωμένα κελιά που επισκευάστηκαν με σκοπό να αποτελέσουν χώρους κύριας χρήσης μιας εξοχικής κατοικίας, ενώ παράλληλα έγινε και μια προσθήκη ενός νέου πέτρινου κτίσματος για να στεγάσει τους χώρους υποδοχής.

    Η αυστηρότητα του περιβάλλοντος και η σκληρότητα των υπαρχόντων υλικών οδήγησαν σε λύσεις και τεχνικές απόλυτα εναρμονισμένες με το χώρο και πλήρως ενταγμένες σ’ αυτόν. Επιδίωξη της μελέτης ήταν η διατήρηση του διαχωρισμού των όγκων, η χρήση των γήινων υλικών και οι παραδοσιακές τεχνοτροπίες, ώστε να συμβάλλουν στην πλήρη αφομοίωση των κτισμάτων στο τοπίο.

    Οι εσωτερικές και εξωτερικές τοιχοποιίες των κελιών που προϋπήρχαν επισκευάστηκαν, αφού προηγουμένως συντηρήθηκαν οι σχιστόπλακες και τα ξύλινα δοκάρια που στήριζαν τις οροφές, με σκοπό να στεγάσουν τα υπνοδωμάτια και τους ξενώνες.

    Οι φέρουσες εξωτερικές πέτρινες τοιχοποιίες, πάχους 65 cm, επιχρίσθηκαν χωρίς οδηγούς, ώστε να δημιουργηθούν μη λείες επιφάνειες. Σε όλα τα δάπεδα των εσωτερικών χώρων τοποθετήθηκαν παλαιά τούβλα με λάσπη και αρμολόγηση. Τα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν τις πέτρινες πλάκες των οροφών καθαρίστηκαν και επισκευάστηκαν.

    Τα εξωτερικά κουφώματα κατασκευάστηκαν  με ανοιγόμενες ξύλινες μπαλκονόθυρες που αποτελούνται από υαλοστάσια με καΐτια και παντζούρια με φύλλα γαλλικού τύπου. Όλες οι ποδιές των μπαλκονόθυρων και των παραθύρων και τα “φρύδια” – νεροσταλάκτες κατασκευάστηκαν από πελεκημένη πέτρα Πηλίου. Οι εξωτερικές στρώσεις και τα κλιμακοστάσια έγιναν με ακανόνιστη τοπική πέτρα επάνω σε τσιμεντοκονίαμα.

    Τέλος, ακόμη και η προσθήκη του νέου κτίσματος που στεγάζει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα  έγινε με τοπική σχιστολιθική πέτρα, χωρίς αρμολόγηση με εσωτερική στεγανοποίηση, στηριγμένη σε μπατικό τούβλο, που αποτελεί την εσωτερική τοιχοποιία.

    Αρχιτεκτονική μελέτη – κατασκευή: Μιχάλης Γρυπάρης, αρχιτέκτων D.P.L.G., www. michalisgriparis.gr
    Τοποθεσία: Λάμυρα, Άνδρος, Κυκλάδες
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 210 m²
    Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης, Θοδωρής Τέμπος



    ΣΧΟΛΙΑ