• City Stories

    Πέντε ενδιαφέρουσες διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για τη νέα βδομάδα


    Πέντε διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις και ημερίδες πραγματοποιούνται την ερχόμενη βδομάδα σε διάφορους χώρους της Αθήνας, σε οργανισμούς και φορείς.

    Οι διαλέξεις πραγματεύονται διαφορετικά θέματα, είναι με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτές προς το κοινό, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Δείτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:

    1. Συζήτηση: “Tell all the Truth but Tell it Slant: Λοξές ματιές σε ζητήματα γυναικείας ταυτότητας” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    Ελληνίδες συγγραφείς μεταφρασμένες στην Αμερική αναστοχάζονται την περίπλοκη σχέση λογοτεχνίας και φύλου στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων…

    Με αφορμή τον γνωστό στίχο της Emily Dickinson που προτρέπει σε πλάγιους αναστοχασμούς της αλήθειας, η Λιάνα Σακελλίου συνομιλεί για ζητήματα έμφυλης ταυτότητας με τέσσερις γνωστές Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, τις Ζυράννα Ζατέλη, Μαρία Μήτσορα, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Έρση Σωτηροπούλου.

    Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα συγγραφέας σήμερα; Πώς εκφράζεται στην αφήγηση η βία, η τόλμη, η εξουσία; Γιατί η ευθύτητα, η αφηγηματική οικονομία και η ακριβολογία θεωρούνται ανδρικές αρετές; Υπάρχουν άραγε έμφυλες φιλοδοξίες; Ή μόνο έμφυλα στερεότυπα;

    Ομιλήτριες:
    • Ζυράννα Ζατέλη
    • Μαρία Μήτσορα
    • Αμάντα Μιχαλοπούλου
    • Έρση Σωτηροπούλου

    Την εκδήλωση συντονίζει η Λιάνα Σακελλίου, Καθηγήτρια αμερικανικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”

    Πότε:
    Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Ελληνοαμερικανική Ένωση
    Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Διάλεξη:  Η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Σε συνεργασία με την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του Δήμου Αθηναίων και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων (ενότητα «Ένας κόσμος συγγραφείς – A World of Writers»)

    Ο Έλληνας Ασθενής ταξιδεύει μέσα στους αιώνες, μέσα από οικογενειακά μυστικά, συλλογικά και ατομικά τραύματα.

    Με τη συγγραφέα συζητά η Εριφύλη Μαρωνίτη
    Διαβάζει η ηθοποιός Πέγκυ Τρικαλιώτη
    Συμμετέχει μουσικό συγκρότημα

    Πότε:
    Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
    Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας
    Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

    3. Διάλεξη: “Κίνα και αρχαία Ελλάδα: Σύγκριση μυθολογίας και φιλοσοφίας” στο Μουσείο Ακρόπολης

    Λίγο πριν την ανανέωση των εκθεμάτων της περιοδικής έκθεσης «από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» στο Μουσείο Ακρόπολης που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, ο διακεκριμένος καθηγητής του Πολυτεχνείου Θεοδόσης Τάσιος θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 7 μ.μ., το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα «Κίνα και αρχαία Ελλάδα: Σύγκριση μυθολογίας και φιλοσοφίας».

    Πότε:
    Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Μουσείο Ακρόπολης
    Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Ακρόπολη

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    4. Διάλεξη: Hub Science – Αθανάσιου Φωκά “Συνειδητότητα και συνειρμοί” στο The Hub

    Διάλεξη του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Cambridge Αθανασίου Φωκά με θέμα “Συνειδητότητα και συνειρμοί: από τον Einstein στον Giacometti”, στο πλαίσιο του Hub Science*.

    • Συνειδητότητα και συνειρμοί: Από τον Einstein στον Giacometti

    Πώς αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πραγματικότητα;

    Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως τον Kant, τον Russell και τον Wittgenstein, σπουδαίοι φιλόσοφοι έχουν αποπειραθεί μάταια να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Στη διάλεξή του ο πολυπράγμων μαθηματικός, αεροναυπηγός και ιατρός Αθανάσιος Φωκάς θα υποστηρίξει ότι το τρίπτυχο γνωστική ψυχολογία, νευροεπιστήμη και λειτουργική ιατρική απεικόνιση παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για να μελετήσουμε την αντίληψη. Ο ομιλητής θα παρουσιάσει δύο θεμελιώδεις αρχές που ανέπτυξε με τον καθηγητή νευροψυχολογίας Antonio Damasio. Σύμφωνα με την πρώτη αρχή, πριν από κάθε συνειδητή εμπειρία προηγείται μία ασυνείδητη φάση: η ύπαρξη ασυνείδητων διαδικασιών είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να δημιουργηθεί συνειδητή εμπειρία. Η δεύτερη αρχή θεμελιώνει τη σχέση μεταξύ συνειδητότητας και συνειρμών και εξηγεί τον κρίσιμο ρόλο των συνειρμών στην επιστήμη και την τέχνη, όπως καταδεικνύεται από την εξαιρετική διορατικότητα του φυσικού Albert Einstein και του γλύπτη και ζωγράφου Alberto Giacometti.

    * Το “Τhe Hub Events” και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο “Hub Science”, με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

    Πότε:
    Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    The Hub
    Αλκμήνης 5, Πετράλωνα

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    5. Διάλεξη: Ιστορία της Τέχνης – Χαρακτική στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

    Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου επανέρχεται με ένα νέο πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης για το ευρύ κοινό, από 24 Νοεμβρίου 2018 έως 26 Ιανουαρίου 2019.

    Σε συνέχεια των δύο εκθέσεων χαρακτικής που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Γουναρόπουλου στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (4th Print Fest) και των προβληματισμών που έθεσε η έκθεση “Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ, το Μουσείο Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει επτά διαλέξεις που θα εστιάσουν στις πολιτικές διαστάσεις της χαρακτικής, με αφετηρία το έργο δύο σπουδαίων Ελλήνων χαρακτών, της Βάσως Κατράκη και του Μάρκου Ζαβιτζιάνου.

    Οι τρεις διαλέξεις του Δεκεμβρίου (1, 8, και 15 Δεκεμβρίου) θα είναι αφιερωμένες στο έργο της Βάσως Κατράκη, ενώ στις τρεις διαλέξεις του Ιανουαρίου (12, 19, 26 Ιανουαρίου) θα παρουσιαστεί και θα σχολιαστεί, σε συσχετισμό με το κείμενο, η εικονογράφηση του Μάρκου Ζαβιτζιάνου για την πρωτοποριακή νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Η τιμή και το χρήμα”.

    Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11:00 – 12:00, στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, από τη Δρ. Ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου, Διονυσία Γιακουμή.

    Πότε:
    Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018
    11.00

    Πού:
    Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
    Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βραβευμένο Γερμανικό Σινεμά: 8 δωρεάν προβολές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το χριστουγεννιάτικο «Τhe Meet Market» έρχεται στο Ωδείο Αθηνών γεμάτο εκπλήξεις!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Social Ballroom: Μάθημα salsa και ένα μεγάλο χορευτικό πάρτι για όλους στο ΚΠΙΣΝ!



    ΣΧΟΛΙΑ