• City Stories

    No Budget Story: Η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη προβάλλεται δωρεάν 20 χρόνια μετά

    • NewsRoom
    Ρένος Χαραλαμπίδης - Νο Μπάτζετ Στόρυ


    Τον Νοέμβριο του 1997 έγινε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η πρώτη προβολή μιας ταινίας που άφησε δυνατά την σφραγίδα της στο ελληνικό σινεμά αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή,της δεκαετίας του ’90. Το ασπρόμαυρο NO BUDGET STORY, ενός εικοσιεξάχρονου τότε σκηνοθέτη – ίσως του νεώτερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα – εξυμνήθηκε από το VARIETY, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά».

    Κι όμως σύμφωνα με τον δημιουργό η ταινία δεν είχε ολοκληρωθεί. Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να βρει την μουσική της. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο σκηνοθέτης:

    «Η ταινία όλα αυτά τα χρόνια ήταν για εμένα μια εκκρεμότητα. Έπρεπε να αποκτήσει δική της μουσική, μιας και όταν είχε βγει…στις αίθουσες είχα ανασφάλεια και κατέφυγα στην μουσική επιμέλεια από γνωστές μελωδίες που άκουγα όταν έγραφα το σενάριο και προσπέρασα το ενδεχόμενο να γραφτεί πρωτότυπο soundtrack. Είχα αρχίσει να συνθέτω από τότε τα βασικά μουσικά θέματα αλλά οι ελλείψεις μου σαν μουσικός δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτό που μου ζητούσε η ταινία. Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητα μου σαν συνθέτη και την δημιουργία του soundtrack.»

    Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική περίπτωση, τουλάχιστον στην Ελλάδα, που κινηματογραφική ταινία ξαναπαρουσιάζεται με διαφορετική μουσική.

    νο μπατζετ στορυ

    Το φιλμ διαπραγματεύεται τον ουτοπικό πόθο ενός νέου που φαντασιώνεται πως είναι σκηνοθέτης, να κάνει μια ποιητική – διαστημική ταινία αυστηρά προσωπικής έκφρασης. Που δηλαδή δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν τον ίδιο, αλλά θρέφει την προσωπική του ματαιοδοξία. Για να βρει χρηματοδότηση, το περιβόητο «μπάτζετ», θα μπλέξει με τον καλλιτεχνικό υπόκοσμο. Θα βγει τελικά κερδισμένος αφού θα μάθει καλύτερα τον εαυτό του ξεχνώντας ή καλύτερα αδιαφορώντας για το σινεμά που δεν έχει μέσα του πραγματική ζωή. Πρόκειται για μια ταινία αυτογνωσίας, όπως κατά βάθος όλες οι ταινίες του Χαραλαμπίδη. Ρομαντικός κινηματογράφος κατευθείαν από τη φωτιά της νιότης.

    Το NO BUDGET STORY το πρωτοείδαμε σαν ρομαντική κωμωδία αλλά σήμερα έχοντας και μιά συνολικότερη αίσθηση του κινηματογραφικού σύμπαντος του Ρένου, ο χρόνος αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά της ταινίας που έχει να κάνει με την ποιητική της διάθεση. Η προβολή στις 28 Νοεμβρίου στις 22:30 στο ΧΥΤΗΡΙΟ είναι μια νέα πρεμιέρα. Μια πρεμιέρα που περίμενε 20 χρόνια. Η ταινία επιτέλους είναι έτοιμη. Με την μουσική γραμμένη από τον σκηνοθέτη.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης
    Με τους: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δήμητρα Παπαδήμα, Γιώργος Βουλτάτζης, Βάνα Πεφάνη

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

    Είσοδος ελεύθερη

    ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ

    Τρίτη 28 Νοεμβρίου, 22.30
    Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός)

    Facebook event

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: CINEMA plus: Ένα σημαντικό τριήμερο φεστιβάλ ταινιών με ελεύθερη είσοδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τέσσερις προτάσεις για έξοδο με ελεύθερη είσοδο αυτό το Σαββατοκύριακο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: CINE-παφές: Τέσσερις δωρεάν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών



    ΣΧΟΛΙΑ