• City Stories

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Στη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία»

    • NewsRoom
    Βαρδινογιάννη

    Mladen Ivanic, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη, Vaira Vike-Freiberga, Σίσσυ Παυλοπούλου


    Η έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα «ADDRESSING THE HUMANITARIAN CHALLENGES OF A EURO-MEDITERRANEAN PARTNERSHIP» (Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία), που διοργανώνει το «Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi» (NGIC) σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (22 Νοεμβρίου) στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

    Βαρδινογιάννη
    Σίσσυ Παυλοπούλου, Vaira Vike-Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

    Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καλωσόρισε θερμά τους ομιλητές που ήρθαν από διάφορα μέρη του κόσμου για να καταθέσουν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τα οράματά τους στη Διεθνή Συνάντηση, και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Είναι μεγάλη μας τιμή που το Ίδρυμά μας φιλοξενεί στην Αθήνα τη 13η Διεθνή Συνάντηση του ‘Nizami Ganjavi International Center’, ενός οργανισμού που διακρίνεται για τις πρωτοβουλίες και τη δράση του διεθνή συνεργασία και διάλογο πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας… Σήμερα η ανθρωπιστική κρίση είναι πρόκληση για τον πολιτισμό και την πρόοδο της ανθρωπότητας και μας θέτει προ των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας… Περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια έκκληση αφύπνισης για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην Μεσόγειο και αυτός είναι ο σκοπός της Συνάντησής μας στην Αθήνα. Μιας συνάντησης της οποίας τα θεμέλια είναι οι πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης που μοιραζόμαστε και που για την Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν πάντοτε τα ιδανικά που συνέθεταν και συνθέτουν την ταυτότητά της. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, σήμερα και αύριο, θα αναδυθούν όλα αυτά τα θέματα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων με γνώμονα την ανάγκη των κοινωνιών μας να είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων».

    Βαρδινονιάννη
    Άντρη Αναστασιάδη, Mladen Ivanic, Vaira Vike-Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Ρόδη Κράτσα

    Η κυρία Βαρδινογιάννη κλείνοντας την ομιλία της και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν πριν λίγες μέρες στη Μάνδρα Αττικής, στέλνοντάς έτσι το μήνυμα της ανάγκης για διεθνή συστράτευση και επαγρύπνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

    Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της Λετονίας (1999-2007) και Πρόεδρου του NGIC, κυρίας Vaira Vike-Freiberga, που μίλησε για τον σκοπό της Συνάντησης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο πόλεμος και η ειρήνη διαδέχονται ο ένας τον άλλον στις ακτές της Μεσογείου… Η Ευρώπη υπήρξε προπύργιο της ειρήνης και της ασφάλειας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας φάρος ελπίδας που σήμερα δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στις κυβερνήσεις της… Υπήρξε μια σύντομη περίοδος κατά την οποία έχουμε επιτύχει πολλά. Όμως σήμερα πρέπει να πετύχουμε ακόμα περισσότερα… Οι πολίτες της Ελλάδας επωμίστηκαν ένα μεγάλο βάρος ευθύνης, υποστηρίζοντας όσους έφτασαν στις ακτές τους και της αξίζει ένας μεγάλος έπαινος… Όμως πρέπει όλοι μαζί απ’ εδώ και πέρα να αφιερώσουμε την ενέργεια, τις σκέψεις και τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του κόσμου μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο οποίο η ανθρώπινη εφευρετικότητα δεν μπορεί να βρει λύση!».

    Βαρδινογιάννη
    Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

    Εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Επικεφαλής του Δημόσιου και Πολιτικού Τομέα της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, κύριος Ali Hasanov και ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, κύριος Δημήτρης Παντερμαλής.

    «Σήμερα δοκιμάζεται σκληρά η ειρήνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα. Και αυτό που κάνετε σήμερα εσείς εδώ με τόση επιμονή και σταθερότητα είναι πολύ σημαντικό. Συντάσσομαι κι εγώ στο πλευρό σας!», είπε η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου.

    «Καλούμαστε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να φέρουμε ευημερία σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Πρέπει να εργαστούμε για την εξάλειψη των ανισοτήτων, της περιθωριοποίησης και της αδικίας. Μόνο με τη συνεργασία όλων μας μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και όραμα στους νέους της περιοχής μας. Συγχαίρω τους διοργανωτές αυτής της συνάντησης και είμαι σίγουρη ότι θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος», τόνισε η κυρία Άντρη Αναστασιάδη.

    «Η κυβέρνηση συγχαίρει αυτή τη διοργάνωση που προωθεί τον Διάλογο… Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και να εργαστούμε για ένα πολύ πιο δίκαιο διεθνές σύστημα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη ισορροπία των κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ευρώπη πρέπει να θεσπίσει πολιτικές συνεργασίας, όχι αντιπαράθεση… Παράλληλα πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής να κρατήσουν εκεί τους πολίτες τους…», δήλωσε ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος.

    «Το δίδαγμα που θα μπορούσαν να δώσουν τα θαυμάσια έργα που εκτίθενται εδώ είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο, τους λαούς να επιζήσουν, γιατί αυτό είναι αναγκαίο ώστε να μπορέσουν αύριο να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Το Συνέδριο αυτό, πιστεύω, ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά σ αυτή τη προσπάθεια», σημείωσε ο κύριος Δημήτρης Παντερμαλής.

    Βαρδινογιάννη
    Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

    Η τελετή έναρξης της Διεθνούς Συνάντησης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης κυρίου Mladen Ivanic που υπογράμμισε: «Στη χώρα μου, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις μόνο αν συμφωνούμε… Μια εταιρική σχέση απαιτεί τουλάχιστον δύο παίκτες με κοινή άποψη και με ίση δύναμη. Δεν πιστεύω ότι το έχουμε στην περιοχή μας… Η προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η ειλικρίνεια. Για τις επόμενες δύο ημέρες, ας είμαστε ειλικρινείς, ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε την πορεία προς τα εμπρός».

    Βαρδινογιάννη
    Vaira Vike-Freiberga

    Την τελετή έναρξη της Συνάντησης συντόνισε η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κυρία Ρόδη Κράτσα, που συνοψίζοντας τις απόψεις που κατέθεσαν οι ομιλητές είπε ότι πρέπει να αναβιώσουμε τη συνεργασία Βορρά-Νότου, και ότι αυτή η ανάγκη θα γίνει ακόμα πιο σαφής κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης.

    Βαρδινογιάννη
    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Οι εργασίες της Συνάντησης συνεχίστηκαν με το πρώτο πάνελ ομιλητών οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος το θέμα: «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, η υπ’ αριθμόν 1 ανθρωπιστική πρόκληση».

    Ομιλητές ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (2010-2012) Peter Medgyessy, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (1991-1994) Hikmet Cetin, η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (2007-2015), Noeleen Heyzer, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο Πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά του Ρατσισμού» Βenedetto Zacchiroli, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Πρωθυπουργός της Σλοβακίας (2010-2012) Iveta Radicova.

    Βαρδινογιάννη
    Mladen Ivanic

    Κατά τις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι έχουν πλέον δημιουργηθεί νέα μοντέλα κοινωνικών συγκρούσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και της τρομοκρατίας. Προβλήματα που με τη σειρά τους προκαλούν πολιτική αστάθεια, απρόβλεπτες συμπεριφορές, έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, κ.α, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν απειλή για το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    Βαρδινογιάννη
    Mladen Ivanic, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη, Vaira Vike-Freiberga, Σίσσυ Παυλοπούλου

    «Ζούμε στην εποχή όπου ο κόσμος βρίσκεται εν κινήσει, ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας και το μέλλον αυτού του κόσμου δεν μοιάζει λαμπρό», ήταν μια φράση που επανέλαβαν οι περισσότεροι ομιλητές, και συμφώνησαν ότι «μόνο οι κοινές λύσεις και απαντήσεις που θα προκύψουν μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και τη συνεργασία θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπιστικές προκλήσεις. Χωρίς την αλήθεια δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά ούτε και μόνοι μας. Οι λύσεις πρέπει να είναι παγκόσμιες».

    Βαρδινογιάννη
    Αναμνηστική όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση

    Επισημάνθηκε ότι η προσέγγιση του προσφυγικού ζητήματος πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι χρειάζεται να αλλάξουν τα κοινωνικά στερεότυπα που δυσχεραίνουν την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και να αντικατασταθεί η παράνομη μετανάστευση με νόμιμη, μέσα από διακρατικές και νομικές συμφωνίες.

    Βαρδινογιάννη
    Αναμνηστική όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση

    «Η κρίση», είπαν, «που έχει προκληθεί λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος οφείλεται πρωτίστως στο ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν ήταν έτοιμες να το διαχειριστούν, αλλά και στο γεγονός ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε και μια μεγάλη κρίση αξιών. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν αλλάζουν μόνο τα φαινόμενα αλλά και εμείς! Χτίζουμε τείχη αντί για γέφυρες. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι όπου ζουν μαζί μας οι πρόσφυγες, όπου έχουν ενταχθεί ομαλά στον κοινωνικό ιστό και σέβονται τις αξίες και τις παραδόσεις των τοπικών κοινωνιών, δεν δημιουργούνται προβλήματα. Η εποχή μας είναι μια εποχή ανατροπών και ραγδαίων αλλαγών αλλά οι θεσμοί δεν μπορούν να αντιδράσουν με την ίδια ταχύτητα. Πρέπει οι υψηλά ιστάμενοι να ακούσουν και εκείνους που βρίσκονται πιο χαμηλά στη Διοίκηση, όπως για παράδειγμα τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες, που πρώτες έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος πρέπει πρώτα να βρούμε και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που το γεννούν και εν συνεχεία να αλλάξουμε τον τρόπο και τις νοοτροπίες μέσα από τις οποίες το προσεγγίζουμε».

    Βαρδινογιάννη
    Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη

    Τέλος επεσήμαναν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματα αλλά απαιτούνται αναπτυξιακές προσεγγίσεις για την επίλυσή τους και ότι η μετανάστευση δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά αντίθετα στο μέλλον θα αυξηθεί και για έναν ακόμα λόγο: τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Βαρδινογιάννη
    Από αριστερά: Βenedetto Zacchiroli, Peter Medgyessy, Γιάννης Μώραλης, Iveta Radicova, Noeleen Heyzer, Hikmet Cetin

    Τις εργασίες της πρώτης μέρας της Διεθνούς Συνάντησης «ADDRESSING THE HUMANITARIAN CHALLENGES OF A EURO-MEDITERRANEAN PARTNERSHIP» παρακολούθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης.

    Οι εργασίες της Συνάντησης θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη (23 Νοεμβρίου), στο Ζάππειο Μέγαρο.



    ΣΧΟΛΙΑ