• City Stories

    Ένα εντυπωσιακό σπίτι με φυσικό υπαίθριο χώρο στο Κεφαλάρι (12 pics)

    • NewsRoom


    Η επαφή των εσωτερικών χώρων με το διαμορφωμένο και φυσικό υπαίθριο χώρο, καθώς και η διάταξή τους γύρω από ένα εσωτερικό κλειστό αίθριο, αποτέλεσαν τη βασική συνθετική δομή, επάνω στην οποία έγινε η επεξεργασία της διαμόρφωσης του συνόλου των χώρων της κατοικίας. Πρόκειται για κτίριο 560 m², που στεγάζει τις ανάγκες οικογένειας με τρία παιδιά, και το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, με κυρίαρχο στοιχείο τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

    Οι δύο βασικοί χώροι διημέρευσης κατανέμονται σε δύο στάθμες, μία στο επίπεδο του δρόμου και μία στο κατώτερο επίπεδο. Ένα φαρδύ και εντυπωσιακό κλιμακοστάσιο ενώνει τις δύο στάθμες, και τις καθιστά ενιαίο χώρο διημέρευσης. Στο επίπεδο της εισόδου βρίσκονται δύο χώροι καθιστικού –ο ένας με τζάκι– που γειτνιάζουν με την κουζίνα, καθώς και ένας πιο ιδιωτικός και τα τρία παιδικά υπνοδωμάτια, με νότιο προσανατολισμό και θέα στην πίσω πλευρά του κήπου.

    Όλα τα δωμάτια και οι χώροι του επιπέδου αυτού, διατάσσονται γύρω από το κεντρικό αίθριο –την καρδιά του σπιτιού– το οποίο στεγάζεται με γυάλινη οροφή σε σκελετό αλουμινίου και φωτίζει με άπλετο φως το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κατώτερο επίπεδο. Εδώ βρίσκεται ένα ακόμη καθιστικό, η τραπεζαρία και ένα πλήρως εξοπλισμένο μπαρ. Σε άμεση επαφή με το καθιστικό, βρίσκεται ένα play-room, που μπορεί να μετατραπεί σε home cinema. Τέλος, στο ίδιο επίπεδο υπάρχει και ένα δωμάτιο – ξενώνας, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι, (πλυντήριο – σιδερωτήριο και δωμάτιο υπηρεσίας).

    Όλοι αυτοί οι χώροι βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κάτω επίπεδο του διαμορφωμένου εδάφους, όπου αναπτύσσονται η πισίνα και ένα υπαίθριο μπάρμπεκιου. Μια μικρή σκάλα οδηγεί στα αποδυτήρια της πισίνας, με χώρο για σάουνα και γυμναστική. Το επίπεδο αυτό φωτίζεται φυσικά, από ένα επίμηκες άνοιγμα εντός της πισίνας. Στην ανώτερη στάθμη της κατοικίας, βρίσκεται το υπνοδωμάτιο των γονέων, ένα μικρό καθημερινό καθιστικό, καθώς και το προσωπικό γραφείο των ιδιοκτητών.

    Παρά το έντονο επικλινές του οικοπέδου σε τόσο μικρό μήκος, παρά το γεγονός ότι η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, έγινε προσπάθεια να υπάρχει η αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Με την εναλλαγή κενών και πλήρων, με την ομαλή διαδοχή των χώρων, με τη λεπτομερή σχεδιαστική προσέγγιση όλων ανεξαιρέτως των χώρων και της επίπλωσης, και τέλος με την αντιμετώπιση του φυσικού φωτισμού.

    Στοιχεία έργου
    Τελική αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: A – team ΜΕΛΕΤΗ Ε.Π.Ε. Κατερίνα Καρανίκου + Γιώργος Σταματάκης
    Interior design – Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου: A – team ΜΕΛΕΤΗ Ε.Π.Ε. Κατερίνα Καρανίκου + Γιώργος Σταματάκης
    Aρχική μελέτη– έκδοση άδειας: Θωμάς Ταλαντίνης
    Στατική μελέτη: Στέφανος Διαμαντάρας
    Η/Μ μελέτη: Νίκος Μπαρτσακούλιας
    Συνεργάτης αρχιτέκτων: Καλλιόπη Στεργίου
    Χρόνος κατασκευής: 2002 – 2003
    Φωτογραφίες: Κώστας Δρίμτζιας

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο Ελληνικό (6 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μια κατοικία με εντυπωσιακή θέα στον Πειραιά (8 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Inside-Out στο Νέο Ψυχικό: Η βραβευμένη και πιο πρωτότυπη πολυκατοικία της Αθήνας (18 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ