• City Stories

    Πέντε θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν τώρα και είναι βασισμένες σε ελληνικά βιβλία

    Νίκη του Χωμενίδη - θέατρο


    Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν και είναι υπερπλήρης από νέες παραγωγές και παραστάσεις που κάνουν έναρξη σε όλα τα αθηναϊκά θέατρα. Ανάμεσα στις πάρα πολλές και τις ποικίλες θεατρικές παραστάσεις που έκαναν ή κάνουν πρεμιέρα αυτή την περίοδο, εμείς διαλέξαμε πέντε που είναι βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία, είτε κλασικά είτε πιο σύγχρονα.

    1. “Αλέξης Ζορμπάς” του Νίκου Καζαντζάκη στο Θέατρο Βέμπο

    Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή

    Η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά από το μνημειώδες και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη “Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” ξαναζωντανεύει από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Στη σκηνή θα δούμε να ζωντανεύει ο “μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού”, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά.

    Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά:
    Γρηγόρης Βαλτινός, Νίκος Βερλέκης, Στέλλα Γκίκα, Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Άννα Μονογιού, Μέμος Μπεγνής, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Παράσχος, Γρηγόρης Σταμούλης και ο Ρένος Ρώτας

    Πληροφορίες

    2. “Ο ζητιάνος” του Ανδρέα Καρκαβίτσα στο Από Μηχανής Θέατρο

    Ημέρες παραστάσεων: Σαββατοκύριακα

    Μετά την περσινή επιτυχία, η παράσταση της ομάδας Anima, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης με τη Λυκόφως, έρχεται στο Θέατρο Από Μηχανής. Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας διασκευάζεται πρώτη φορά για το θέατρο μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. Μια παράσταση για τους ενήλικες, τους εφήβους και για όλη την οικογένεια.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα

    Πληροφορίες

    3. “Νίκη” του Χρήστου Α. Χωμενίδη στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

    Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή

    Η “Νίκη” μιλάει για τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008. Ο Σταμάτης Φασουλής δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωμενίδη και παραθέτει μοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της. Επί σκηνής, ζωντανεύουν όλα αυτά που ζήσαμε, ακούσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, αλλά και αυτά με τα οποία δακρύσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

    Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης. Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τη Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου

    Πληροφορίες

    4. “Κατερίνα” του Αύγουστου Κορτώ στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

    Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρες και Τρίτες

    Για τέταρτη χρονιά. Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί “Το βιβλίο της Κατερίνας” του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να τη συνοδεύει μουσικά επί σκηνής live. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

    Ερμηνεία η Λένα Παπαληγούρα, μουσική ο Λόλεκ. Μαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης.

    Πληροφορίες

    5. “Η αγάπη άργησε μια μέρα” της Λιλής Ζωγράφου στο Θέατρο Αργώ

    Ημέρες παραστάσεων: Από 31 Οκτωβρίου, Τετάρτη έως Κυριακή

    Η Λιλή Ζωγράφου χτίζει έντεχνα μια αλληγορία πάνω στο φασισμό και στο τρόπο που αυτός ποτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συγγραφέας αποφασίζει εύστοχα να χρησιμοποιήσει το χώρο-χρόνο της “αγίας ελληνικής οικογένειας” του περασμένου αιώνα, χτίζοντας μια δική της “Μπερνάρντα Άλμπα” στην ελληνική ύπαιθρο. Γυναίκες – θύματα των πλαισίων που ορίζουν άλλοι για αυτές θυσιάζουν τα πάντα για τη διατήρηση της “τιμής” και μιας στείρας εικόνας. Τα πρέπει και τα μη της κοινωνίας σφίγγουν σαν δαγκάνα τη πολυμελή οικογένεια Φτενούδου. Ο αυταρχικός πατέρας, σαν απόλυτος δυνάστης, αφήνει τη σπορά του. Ευνουχίζει προσωπικότητες, αισθήματα και όνειρα.

    Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα

    Πληροφορίες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι πρωτότυπες και δωρεάν δραστηριότητες στο ΚΠΙΣΝ που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 10 νέες ταινίες της εβδομάδας – Στους κινηματογράφους από 19/10

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κινηματογραφικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο από τον Δήμο Βύρωνα



    ΣΧΟΛΙΑ