• City Stories

    Το Ιταλικό Ινστιτούτο γιορτάζει τη 2η βδομάδα ιταλικής κουζίνας με δωρεάν εκδηλώσεις

    • NewsRoom
    Ιταλική κουζίνα - εκδηλώσεις


    Η δεύτερη εβδομάδα ιταλικής κουζίνας στον κόσμο γιορτάζεται από τις 20 έως τις 25 Νοεμβρίου, από το Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Διοργανώνει μια σειρά από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, στην οδό Πατησίων 47.ιταλική κουζίνα

    Η Ιταλία φημίζεται για την κουζίνα της και τις υπέροχες γεύσεις που προσφέρει σε όσους αγαπούν το φαγητό. Οι εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερο γαστρονομικό – και όχι μόνο! – ενδιαφέρον.

    Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα:

    Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12.00

    Εγκαίνια της έκθεσης αφιερωμένη στον Pellegrino Artusi και στο βιβλίο του Η επιστήμη στην κουζίνα και η τέχνη της καλής διατροφής (La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene)

    Ο Pellegrino Artusi γεννήθηκε στη Forlimpopoli, στην καρδιά της Romagna, στις 4 Αυγούστου 1820, μοναδικό αγόρι ανάμεσα στα 13 παιδιά του Agostino και της Teresa Giunchi. Oι Artusi είναι έμποροι και ο νεαρός Pellegrino, προορισμένος να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, ακολούθησε διακεκομμένες σπουδές, εμφανίζοντας πρωτίστως φιλολογικά ενδιαφέροντα. Το 1851, μετά την επιδρομή της συμμορίας του ληστή Stefano Pelloni, του επιλεγόμενου και “Passatore”, στη Forlimpopoli, η οικογένεια Artusi μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου συνέχισε την εμπορική της δραστηριότητα ασχολούμενη με το εμπόριο μεταξιού. Στο σπίτι του επί της Piazza d’Azeglio 25 ο Pellegrino αφοσιώθηκε στα ενδιαφέροντά του, καρπός των οποίων αποτελούν (πριν από το έργο La scienza in cucina) μια βιογραφία του Ugo Foscolo και ερμηνευτικά σχόλια στις επιστολές του Giuseppe Giusti. Στο σπίτι αυτό έζησε μέχρι τις 30 Μαρτίου 1911.

    O Pellegrino Artusi, μετριοπαθής φιλελεύθερος και πεπεισμένος πατριώτης, συνέταξε το βιβλίο συνταγών του ως συμβολή στην οικοδόμηση μίας εθνικής κουλτούρας, επηρεάζοντας βαθιά την καθημερινότητα των Ιταλών. Το βλέμμα του κινήθηκε σε ανοιχτό ορίζοντα, υπερβαίνοντας τον τοπικό ή περιφερειακό χαρακτήρα των γαστρονομικών εκδόσεων του 19ου αιώνα. Αν ο κύριος άξονας του La scienza in cucina βασίζεται κυρίως στην Τοσκάνη και την Emilia-Romagna, η ουσία της εθνικής κουζίνας ανακτάται αντλώντας από τις πολλές διαφορετικές τοπικές κουζίνες της Ιταλίας που ο Αrtusi γνώριζε είτε λόγω άμεσης γνώσης είτε μέσω της συμβολής του αναγνωστικού του κοινού. Το σχέδιο έμεινε ατελές και ανακόλουθο, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα και με σαφήνεια η βούληση του Artusi να αποτυπώσει τον γαστρονομικό πλούτο της πρόσφατα ενοποιημένης χώρας του.

    Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, παράσταση κουκλοθέατρου

    “Η κουζίνα στις μύτες των ποδιών”, αφιέρωμα στον Pellegrino Artusi, έργο της Veronica Gonzalez με το μικρό θεατράκι ποδιών (Teatrino dei Piedi).

    Η προσωπικότητα του Pellegrino Artusi εξιστορείται μέσα από τα μάτια της βοηθού του Marietta. Με ικανότητα μεταμφίεσης η Veronica Gonzalez δίνει ζωή σε ξεκαρδιστικά επεισόδια με χρήση της τεχνικής του “Teatro dei Piedi.”

    Παραστάσεις:

    ώρα 11.00 (στα ελληνικά για τα σχολεία)

    ώρα 18.30 (στα ιταλικά για τους μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών)

    Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18.30

    Ημέρα αφιερωμένη στο κρασί – Παραγωγή και διάθεση του κρασιού στην Ιταλία και στη βενετική Ανατολή στον όψιμο Μεσαίωνα

    Ημερίδα αφιερωμένη στο κρασί της ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο της Γαληνοτάτης

    Διοργάνωση: Νίκος Μοσχονάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ιονίου και ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Θα ακολουθήσει οινογευσία ιταλικών ποικιλιών.

    Εισηγητές:

    Χαράλαμπος Γάσπαρης, Κρασί και ταβέρνες στη Μεσαιωνική Κρήτη

    Κώστας Τσικνάκης, Αμπελοκαλλιέργεια και εμπόριο κρασιού στην Κρήτη της ύστερης βενετικής περιόδου

    Αγγελική Πανοπούλου, Αμπελώνες, ποικιλίες και εμπορικά δίκτυα κρασιού στις βενετικές κτήσεις Μεθώνη και Κορώνη

    Νίκος Γ. Μοσχονάς, Το κρασί στη μεσαιωνική Ιταλία και στο ποτήρι του βενετού

    Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.00

    Η ιταλική κουζίνα, τα κρασιά της και η Ελλάδα: συνάντηση με τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη (παρουσίαση ιταλικών συνταγών) και τον οινολόγο Ivan Ottaviani με γευσιγνωσία και δοκιμή ιταλικών κρασιών

    (*Εκδήλωση με προσκλήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν (όχι την ημέρα της εκδήλωσης) και να παραλάβουν την πρόσκληση από το θυρωρείο του Ινστιτούτου. Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται μόνο με επίδειξη της πρόσκλησης)

    Συνάντηση με τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη που διαμορφώθηκε επαγγελματικά στην Ιταλία και έγινε διάσημος στην Ελλάδα από την συμμετοχή του στην εκπομπή Master Chef Greece: θα μιλήσει για την αφρόκρεμα γεύσεων της ιταλικής κουζίνας και για το πως η εμπειρία του στην Ιταλία επηρέασε την προσέγγισή του στην κουζίνα. Στη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει παρουσίαση και παρασκευή ορισμένων ειδικών συνταγών. Συμμετέχει και ο Ivan Ottaviani, ειδικός στο ιταλικό κρασί που θα μιλήσει για τα χαρακτηριστικά των ιταλικών ποικιλιών και για τους κατάλληλους συνδυασμούς με τα πιάτα που θα παρουσιαστούν.

    Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, ώρες 11.00 – 17.00

    Γαστρονομία, κουζίνα, οινολογία: σπουδές στην Ιταλία. Σεφ ή σομελιέ; Συνάντηση με εκπροσώπους ιταλικών σχολών και ακαδημιών κουζίνας και οινολογίας

    Οι σχολές κουζίνας, οι ακαδημίες και τα Πανεπιστήμια της Ιταλίας θα παρουσιάσουν στο κοινό τα τμήματα σπουδών κουζίνας, αμπελουργίας και οινολογίας στην έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρία μαγαζιά με τζάκι στην Πλάκα: Ιδανικά για τα χειμωνιάτικα βράδια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιλέρι– H γαστρονομική έκπληξη των Βορείων Προαστίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέσσερα μαγαζιά για να απολαύσετε ζεστά κοκτέιλς τα κρύα βράδια του χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ