• City Stories

    Μια πανέμορφη κατοικία με εντυπωσιακό υπαίθριο χώρο στην Παιανία! (10 pics)

    • NewsRoom


    Η ανακατασκευή και η διαρρύθμιση αφορά στη μετατροπή υφιστάμενου κτίσματος με κυρίαρχη λειτουργία το εργαστήριο γλυπτικής σε κατοικία. Η προηγούμενη χρήση φιλοξενούνταν σε ενιαίο μονόχωρο κτίσμα με στέγη και σε συνοδευτικά κτίσματα βοηθητικών λειτουργιών (αποθηκευτικοί χώροι, χώρος φύλακα κτλ.).

    Το βασικό κτίσμα ήταν ενταγμένο σε οικόπεδο επιφάνειας περίπου 4 στρεμμάτων, με πλούσια πυκνή βλάστηση, χωρίς ιδιαίτερη  διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου. Η επέμβαση αφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων κατοίκησης, στην πλήρη ανακατασκευή των όψεων, των εσωτερικών χώρων και στη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με καθιστικά, πισίνα και πορείες. Το κτίσμα δεσπόζει στον υπαίθριο χώρο του.

    Ο βασικός κυρίαρχος όγκος του με δίριχτη, ξύλινη, εμφανή στέγη συμπληρώνεται με μικρότερης κλίμακας όγκους. Στόχος είναι να προκύψει ένα γενικό σχήμα Γ, μια αγκαλιά εισόδου στην κατοικία και υποδοχής του διαμορφωμένου αύλειου χώρου και της πισίνας.

    Η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου σεβάστηκε απόλυτα και ανέδειξε την υπάρχουσα βλάστηση και τα μεμονωμένα φυτά (ποικιλία και χρωματισμούς) στη γενικότερη αισθητική του αττικού τοπίου. Δημιουργούνται ενδιαφέροντες υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι σε άμεση και έμμεση σχέση με τους κτιριακούς όγκους, τις πορείες, την πισίνα και το πράσινο.

    Στο εσωτερικό της κατοικίας οι κοινόχρηστοι χώροι διημέρευσης χωροθετήθηκαν προς τη δύση, ενώ οι χώροι ύπνου προς την ανατολή. Τα μεγάλα ανοίγματα του ψηλοτάβανου όγκου δημιουργήθηκαν προς το νότο, στην αγκαλιά υποδοχής της πισίνας και του βασικού υπαίθριου χώρου.

    Το μεγάλο ύψος του χώρου υποδοχής, στον οποίο δεσπόζει η υπάρχουσα δικλινής στέγη, επιτρέπει τον πολύ καλό φωτισμό, τη διαμπερή θέα και συμβάλλει στην εύκολη ανάγνωση της δομής του κτίσματος. Μια πορφυρή επιφάνεια που καδράρεται σε διαφανές περιθώριο ορίζει την κύρια είσοδο στο χώρο υποδοχής.

    Η επιλογή και η ανάδειξη των φυσικών υλικών και των γήινων χρωματισμών επιτρέπει την αρμονική ένταξη των κτισμάτων στο φυσικό τοπίο. Όλα τα δάπεδα εκτός των υγρών χώρων είναι επιστρωμένα με ξύλινες σανίδες δρυός, πλάτους 14 cm. Τα κουφώματα είναι ξύλινα βιομηχανοποιημένα.

    Άλλα κυρίαρχα υλικά είναι η πέτρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, το μέταλλο για τις ελαφριές κατασκευές, όπως τα στέγαστρα με επικάλυψη από πολυκαρβονικά φύλλα και οι σανίδες από ξύλο εμποτισμού για το δάπεδο περιμετρικά της πισίνας.

    Στοιχεία έργου:
    Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: ΩΜ Μελετητική Ε.Π.Ε.
    Υπεύθυνος αρχιτέκτων: Γιώργος Σταθόπουλος
    H/M μελέτη: Group Kατασκευαστική
    Ιδιοκτήτης: Γιώργος Παππάς
    Τοποθεσία: Παιανία Αττικής
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 400 m²
    Εμβαδό οικοπέδου: 2.864,56 m²
    Χρόνος μελέτης: 2004
    Χρόνος κατασκευής: 2005 – 2006
    Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός

    Περιφέρεια: Αττική

    Πηγή: ktirio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ