• City Stories

    Μια όμορφη και μοντέρνα καλοκαιρινή κατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής (12 Pics)

    • NewsRoom


    Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μελέτη του αρχιτέκτονα Γ. Σορτίκου και βασισμένη σε προσχέδια του Δ. Α. Φατούρου.

    Αυτή η κατοικία είχε ήδη υποστεί πολλές προσθήκες, οι οποίες με την ευκαιρία της ανέγερσης του νέου κτιρίου καθαιρέθηκαν από το νέο ιδιοκτήτη και το υφιστάμενο κτίριο επανήλθε σχεδόν πλήρως στην αρχική του μορφή, επαναφέροντας το βασικό λειτουργικό του χαρακτηριστικό, δηλαδή το ημιυπαίθριο πέρασμα μεταξύ του άνω και του κάτω όγκο.

    Το νέο κτίριο αποτελείται από δύο ανεξάρτητες, πανομοιότυπες σε κάτοψη, μικρές κατοικίες, μία σε κάθε επίπεδο. Η κάθε κατοικία περιλαμβάνει ένα ενιαίο χώρο τραπεζαρίας, κουζίνας και καθιστικού, δύο υπνοδωμάτια και λουτρό. Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει ένα ανεξάρτητο υπόγειο, με υπαίθρια πρόσβαση που εξυπηρετεί τις ηλεκτρομηχανολογικές ανάγκες του κτιρίου.

    Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε με κύριο υλικό το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα στη μορφή συνεχούς πλάκας, χωρίς δοκούς, που πτύσσεται, ώστε να σχηματίζει, με έναν ενιαίο χειρισμό εν είδει μονοκονδυλιάς, την πλάκα θεμελίωσης, τα κατακόρυφα τοιχώματα και τις πλάκες δαπέδων και οροφής.

    Χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου αποτελούν τόσο ο πτυσσόμενος φλοιός του οπλισμένου σκυροδέματος, όσο και τα σκιάδια, τα οποία είναι τριών διαφορετικών τύπων και δημιουργούν έναν προστατευτικό “φλοιό”, ο οποίος παρέχει όχι μόνο ασφάλεια αλλά και την απαραίτητη ηλιοπροστασία, βελτιώνοντας την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

    Στοιχεία έργου

    Αρχιτεκτονική μελέτη: Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες (Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου)
    Συνεργάτιδες: Α. Σκιαδοπούλου, Μ. Τσαρούχη
    Στατική μελέτη: Ι. Λαβασάς, Π. Ζέρβας, Γ. Νικολαϊδης, Μ. Στεφανούρη
    Η/Μ μελέτη: Π. Μπούκας, Σ. Σταματιάδης, Κ. Χατζημωυσιάδης
    Μελέτη φυτεύσεων: Ι. Τσαλικίδης
    Επίβλεψη: Δ. Αλτίνης
    Μελέτη: 2010 – 2011
    Ολοκλήρωση κατασκευής: 2012
    Φωτογραφίες: Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ’ αυτή την εντυπωσιακή κατοικία στη Μύκονο η πέτρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο! (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλοι θα θέλαμε να μένουμε σ’ αυτό το εξωτικό και φωτεινό σπίτι στην Ίμπιζα (15 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρεις εξοχικές κατοικίες χτισμένες μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα στα Χανιά (14 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ