• City Stories

    Μια κατοικία χτισμένη μέσα σε ελαιώνα και συνυφασμένη με το ελληνικό τοπίο (11 pics)


    Η δόμηση μιας κατοικίας για μια πολύτεκνη οικογένεια μέσα σε ελαιώνα, οδήγησε τους μελετητές να υιοθετήσουν τη λιθοδομή ως βασική τεχνική δόμησης, καθώς η εικόνα της ελιάς ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τους πέτρινους τοίχους στο ελληνικό τοπίο. Δεν ήθελαν όμως να εγκλωβιστούν στους κατασκευαστικούς περιορισμούς και στα μορφολογικά πρότυπα  που ίσχυαν για τη λιθοδομή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, στο Μεσογειακό χώρο. Για το λόγο αυτό, θέλησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα της λιθοδομής (σε συνδυασμό με οριζόντια ξύλινα δομικά στοιχεία)

    • να φέρει μεγάλα ανοίγματα,
    • να εξασφαλίζει διαπερατότητα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και
    • να επιδέχεται την προσάρτηση σύγχρονων υλικών (χάλυβα, αλουμίνιο, γυψοσανίδα) που θα δηλώνουν τον σύγχρονο χαρακτήρα του χώρου.

    Δηλαδή, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της χρήσης της λιθοδομής, όχι ως επιφάνειας πλήρωσης σε φέροντα οργανισμό από άλλο υλικό (μεταλλικό ή από οπλισμένο σκυρόδεμα), όπως στον 20ο αιώνα, αλλά ως φέρουσας μάζας που μπορεί να υποστεί μια σύγχρονη πλαστική μεταχείριση. Έτσι, το οπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε ως βασικό στερεωτικό υλικό αφομοιωμένο στη λιθοδομή και όχι ως διακριτό, φέρον στοιχείο.

    Ο σχεδιασμός της φέρουσας λιθοδομής προσαρμόστηκε στην τυχαία διάταξη των ελαιοδέντρων, άλλοτε παρακάμπτοντάς τα και άλλοτε εντάσσοντάς τα στο περίγραμμα του κτιρίου. Οι ξύλινες βεράντες – παρατηρητήρια, οργανωμένες κάθετα για να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη θέα πάνω από τις κορυφές των δέντρων, αποστασιοποιούνται  από το κύριο σώμα του κτιρίου, για να αφήσουν ζωτικό χώρο σε μια ελιά.

    Για να απελευθερωθεί από τα υποστηλώματα το επίπεδο των χώρων υποδοχής χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές αναρτήσεις του μεσοδαπέδου από τα ζευκτά της στέγης. Η επεξεργασία των λεπτομερειών της ξυλείας των δαπέδων ακολούθησε την νεοτερική παράδοση του 20ου αιώνα. Με την ίδια λογική σχεδιάστηκαν οι μεσοχωρήσεις και τα υαλοστάσια του εσωτερικού χώρου, ενώ τα ανοίγματα της λιθοδομής φιλοξενούν κουφώματα ανοδιωμένου αλουμινίου.

    Στοιχεία έργου

    Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης – Γιώργος Βαρουδάκης
    Επίβλεψη: Αριστομένης Βαρουδάκης – Γιώργος Βαρουδάκης
    Στατική μελέτη: Νικόστρατος Βαρδάκης
    Τοποθεσία: Πανόραμα Νέας Κυδωνίας Χανίων
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 250τ.μ.
    Μελέτη: 1999
    Κατασκευή: 2000 – 2003
    Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια πανέμορφη και επιβλητική κατοικία δωρικής αρχιτεκτονικής στη Φιλοθέη (10 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαίνιση στα δωμάτια ενός βραβευμένου boutique ξενοδοχείου στη Μύκονο (7 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα φιλόδοξο εγχείρημα οικιστικής ανάπτυξης στο κέντρο της Πάτρας! (10 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ