• City Stories

    Με τροπικά χρώματα, το Waterfront Nikis Apartment έχει μοναδικό interior design (pics)

    • NewsRoom


    Τοίχοι βαμμένοι σε ροζ του φλαμίνγκο, μπλε του πελάγους και παστέλ πράσινο ορίζουν τους διαφορετικούς χώρους στο διαμέρισμα της οδού Λεωφόρου Νίκης, στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με θέα τον Θερμαϊκό.

    Το Waterfront Nikis Apartment βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο Art Deco του 1937, το οποίο ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Γιαννίκης χρησιμοποιεί σαν έδρα του πολιτιστικού οργανισμού που ίδρυσε το 2017, με τίτλο Architecture In Residence, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης με πυρήνα την αρχιτεκτονική (διαλέξεις, εκθέσεις, εργαστήρια, διαμονή, δείπνα).

    Τα 120 τ.μ. του διαμερίσματος απαρτίζονται από καθιστικό, τραπεζαρία, τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, κουζίνα, αποθήκη και δύο μπαλκόνια –ένα μπροστά, με θέα τη θάλασσα και ένα πίσω, με θέα τη γειτονιά.

    Παρόλο που η αρχική διαρρύθμιση του διαμερίσματος διατηρήθηκε κατά την ανακαίνιση, η κουζίνα, τα μπάνια, καθώς και τα ηλεκτρολογικά, τα υδραυλικά και η θέρμανση και ψύξη του διαμερίσματος έγιναν εξολοκλήρου από την αρχή. Τα αυθεντικά art deco στοιχεία του διαμερίσματος -όπως τα ξύλινα δάπεδα και τα δάπεδα από τσιμεντοπλακάκι, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μασίφ ξύλινα κουφώματα και οι γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές- όλα διατηρήθηκαν και ανακαινίστηκαν.

    “Η πρόθεση πίσω από την ανακαίνιση ήταν ο σχεδιασμός του χώρου, ώστε να νιώθει κανείς σε αυτόν σαν στο σπίτι του”, μας είπε ο αρχιτέκτονας. “Για να έρθουν κοντά τα υπάρχοντα art deco χαρακτηριστικά του διαμερίσματος με τις νέες σύγχρονες προσθήκες, χρησιμοποιήθηκε στον σχεδιασμό η προσέγγιση της αντίθεσης”.

    Στον χώρο της κουζίνας, τα ντουλάπια σε παστέλ πράσινη απόχρωση, τα οποία έχουν λιτή, καθαρή γραμμή με εντοιχισμένες συσκευές, κρυφό φωτισμό και χωνευτά χερούλια, “κάθονται” πάνω στα κόκκινα και μαύρα γεωμετρικά σχέδια του αυθεντικού δαπέδου από τσιμεντοπλακάκι του 1937, συνθέτοντας ένα νέο σύνολο. Αντίστοιχα, στον χώρο των δωματίων, τα φωτιστικά από γυαλί και μπρούντζο του 1950 συνδιαλέγονται με μοντέρνα καθίσματα από σύγχρονες, διάσημες εταιρείες επίπλων -μεταξύ άλλων, Arper, Cerruti Balleri και Hay.

    Τρία έντονα χρώματα επιλέχθηκαν από τον αρχιτέκτονα για να οργανώσουν το διαμέρισμα. Το ροζ του φλαμίνγκο χρησιμοποιείται στους χώρους με θέα τη θάλασσα, το μπλε του πελάγους χρησιμοποιείται στους χώρους με θέα την πίσω όψη και το παστέλ πράσινο χρησιμοποιείται στους υγρούς χώρους του διαμερίσματος όπως η κουζίνα, το μπάνιο και το WC.

    “Η χρήση των έντονων χρωμάτων στον σχεδιασμό του Waterfront Nikis Apartment έγινε στοχεύοντας να ενισχύσει την εμπειρία της θέας της θάλασσας, όχι να την ανταγωνιστεί. Το παστέλ πράσινο χρησιμοποιείται για να φέρει μια αίσθηση ηρεμίας στους λειτουργικούς χώρους, το μπλε του πελάγους μεταφέρει μια αίσθηση θαλασσινής αύρας στους πίσω χώρους του διαμερίσματος ενώ το ροζ του φλαμίνγκο επιλέχθηκε για να καδράρει το πραγματικό μπλε της θάλασσας του Θερμαϊκού.

    Στο διαμέρισμα χρησιμοποιήθηκε πολυλειτουργική επίπλωση, η οποία μπορεί να μετατραπεί, να μετακινηθεί, να στοιβαχθεί, να αποσυναρμολογηθεί και να αποθηκευτεί, όταν δεν χρησιμοποιείται. Παρότι ο σχεδιασμός στόχευε στη δημιουργία της αίσθησης σπιτιού , έπρεπε ταυτόχρονα το διαμέρισμα να μπορεί να υποστηρίζει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που το Architecture In Residence φιλοξενεί”, εξηγεί ο αρχιτέκτονας. “Η ευελιξία στον σχεδιασμό των υποδομών του διαμερίσματος ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    About:

    Ο Σταμάτης Γιαννίκης έχει Πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μάστερ Αρχιτεκτονικής ΙΙ από το Harvard Graduate School of Design, ΗΠΑ.

    Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως το Office of Metropolitan Architecture στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και το DMJM στο Λος Άντζελες της Αμερικής. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί στους MAS (Μακρίδης & Συνεργάτες) και στους SPArch (Σακελλαρίδου / Παπανικολάου) στη Θεσσαλονίκη. Έχει, επίσης, διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ως εντεταλμένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Το 2009 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με μελέτες μικρής κλίμακας και ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

    Σταμάτης Γιαννίκης

    Το 2017 ίδρυσε το Architecture In Residence στη Θεσσαλονίκη, έναν πολιτιστικό οργανισμό ο οποίος με πυρήνα την αρχιτεκτονική παρέχει υπηρεσίες Φιλοξενίας, Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης και έχει ως στόχο την προώθηση της γνώσης για την αρχιτεκτονική και τους αρχιτέκτονες, τη στήριξη της διεπιστημονικής ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασίας και τη μετάδοση έμπνευσης για τον ρόλο του σχεδιασμού στην κοινωνία.

    Πηγή: www.glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μια πέτρινη αγκαλιά προστατεύει το Hug house στη Νάουσα της Πάρου (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H αριστουργηματική κατοικία της Marilyn Katsaris στην Τήνο! (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η περίφημη Βίλα Καμπάνη στη Μύκονο απέκτησε μοντέρνο πρόσωπο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ