• Food

    Το αρχαιότερο οινοποιείο στον κόσμο

    • NewsRoom
    οινοποιείο


    Το αρχαιότερο οινοποιείο που βρέθηκε έως σήμερα, περίπου 6.100 χρόνων, ανακάλυψε κοντά στο Ερεβάν ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Αρμενία και την Ιρλανδία. Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης The Journal of Archaelogical Science, το οινοποιείο, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, βρέθηκε πλήρες, με τα αγγεία ζύμωσης και φύλαξης του κρασιού, ένα πήλινο πατητήρι με διαστάσεις ένα επί ενάμισι μέτρο, ακόμα και σκεύη για την κατανάλωση του μεθυστικού προϊόντος φτιαγμένα από κέρατο. Στο ίδιο σπήλαιο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπόρους και αποξηραμένες ρώγες σταφυλιού, κλήματα, ακόμα και το ίζημα από κάποιο κρασί που παρασκευάστηκε εκεί.

    Η συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε στο εσωτερικό συμπλέγματος σπηλαίων κοντά στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν. Πρόσφατα στο ίδιο σπήλαιο αρχαιολόγοι εντόπισαν και το αρχαιότερο δερμάτινο υπόδημα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοκασίνι που χρονολογείται πριν από 6.500 χρόνια.

    Τα ευρήματα ανοίγουν ένα παράθυρο στην ανθρώπινη κοινωνία και ζωή κατά την Εποχή του Χαλκού, όταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πρόγονοί μας εφηύραν τον τροχό και εξημέρωσαν το άλογο.

    Το σπήλαιο, όμως, γνωστό ως Αρενί-1, εντοπίστηκε το 1997. Πρόκειται για μια εξαιρετική «κάψουλα του χρόνου» όπου φυλάσσονται οι θησαυροί από το τόσο μακρινό παρελθόν σε άριστη κατάσταση.

    «Ανακαλύπτουμε διαρκώς όλο και πιο ενδιαφέροντα πράγματα», σημειώνει ο Γκρέγκορι Αρεσιάν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Κότσεν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος επιβλέπει την ανασκαφή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη National Geographic Society και άλλους οργανισμούς. «Οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στη σπηλιά επέτρεψαν την τέλεια διατήρηση των ευρημάτων», καταλήγει ο αρχαιολόγος. Κατά τους ειδικούς, η ανακάλυψη του αρχαίου οινοποιείου είναι καθοριστική για την εξέλιξη του επιστημονικού τομέα. «Πιστεύω ότι είναι το παλαιότερο οινοποιείο που βρέθηκε μέχρι σήμερα», λέει ο Πάτρικ Ε. ΜακΓκόβερν, χημικός-αρχαιολόγος στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. «Βλέπουμε μια επιχείρηση σημαντικής έκτασης που συνάδει απόλυτα με τα στοιχεία που διαθέτουμε έως σήμερα σχετικά με την ιστορική πορεία της παραγωγής κρασιού. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος που βλέπουμε σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι το οινοποιείο δεν ήταν το πρώτο που κατασκεύασαν αυτοί οι άνθρωποι».

    Ο Στεφάν Κ. Εστρέισερ, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας του βιβλίου «Κρασί. Από τη Νεολιθική Περίοδο έως τον 21ο αιώνα», επισημαίνει ότι η ανακάλυψη δείχνει πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτούς τους ανθρώπους να παράγουν κρασί. «Είναι προφανές ότι δαπάνησαν πολύ χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουν την υποδομή. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, δεν έφτιαχναν λίγο κρασί, μόνο μία φορά τον χρόνο». Την παραγωγή τους τη χρησιμοποιούσαν κατά πάσα πιθανότητα για τελετουργικούς σκοπούς. Αλλωστε σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο βρέθηκε νεκροταφείο με οστά οκτώ ανθρώπων.

    Το σπήλαιο, που έχει αρκετές «αίθουσες», εχρησιμοποιείτο για τις τελετές που έκαναν μέλη της κοινότητας με υψηλή θέση. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να κατοικούσαν και στο μπροστινό τμήμα του σπηλαίου, εκεί όπου βρέθηκε το υπόδημα.

    Οι ερευνητές βρήκαν δύο αγγεία με αποξηραμένους καρπούς όπως σταφύλι, σύκο, αλλά και αμύγδαλα. Η χρονολόγηση των ευρημάτων έγινε με τη μέθοδο ραδιενεργού άνθρακα 14. Αφού γίνει ανάλυση γενετικού υλικού των σταφυλιών, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν τους σπόρους.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεχάστε το λευκό, κόκκινο ή ροζέ. Έρχεται το μπλε κρασί!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα κόκκινα φρούτα και το κόκκινο κρασί αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μόνο Prosecco : Η ιστορία του



    ΣΧΟΛΙΑ