• City Stories

    Εξωτική κατοικία με εσωτερική πισίνα, ξύλινα στοιχεία και γυάλινες επιφάνειες (12 pics)

    • NewsRoom


    Πρόκειται για μια παράξενα όμορφη κατοικία που συνδυάζει μοναδικά στοιχεία, τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά. Η αίσθηση που δίνει είναι εξωτική και οι χώροι της παραπέμπουν σε κάτι φανταστικό.

    Η κατοικία βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ανατολικής Ακτής. O πρωτότυπος σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από το γραφείο Wallflower Architecture + Design, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

    Το κτιριολογικό πρόγραμμα βασίστηκε στην επιθυμία των ιδιοκτητών για μια ευρύχωρη και σύγχρονη κατοικία, που θα είναι όσο το δυνατόν ανοιχτή και εξωστρεφής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

    Λαμβάνοντας υπόψη την πυκνότητα του αστικού ιστού στο ευρύτερο περιβάλλον και ειδικότερα τη γειτνίαση του οικοπέδου από όλες τις πλευρές με άλλες κατοικίες, η αρχιτεκτονική σύνθεση προτείνει την πλήρη περιτοίχιση του οικιστικού συνόλου. Το κτιριακό κέλυφος τείνει να καταλάβει ολόκληρη την έκταση, ενσωματώνοντας στο εσωτερικό του χώρους που θεωρούνται παραδοσιακά εξωτερικοί, όπως η πισίνα και οι κήποι.

    Η κατοικία εκτείνεται σε τρία επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Στον όροφο και στο υπόγειο χωροθετούνται οι χρήσεις που απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας, δηλαδή τα υπνοδωμάτια και οι χώροι του προσωπικού. Οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας καταλαμβάνουν το ισόγειο, απελευθερώνοντάς το από τους εσωτερικούς τοίχους, που θα ήταν απαραίτητοι στην περίπτωση που συνυπήρχαν κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι. Στο ίδιο επίπεδο παρεμβάλλονται ένα μεγάλο κεντρικό αίθριο και η πισίνα.

    Η σαφής διάκριση των χρήσεων ανά επίπεδο βάσει του δίπολου ιδιωτικό – δημόσιο αντικατοπτρίζεται και στη διαμόρφωση των όψεων. Οι όψεις του ενιαίου ισόγειου χώρου, ιδιαίτερα περιμετρικά του αιθρίου και της πισίνας, αποτελούνται από διαφανείς γυάλινες επιφάνειες.

    Το διαμπερές κέλυφος επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα από την είσοδο προς όλους τους χώρους: την πισίνα, το καθιστικό στον πρώτο κτιριακό όγκο, την εσωτερική αυλή έως και την τραπεζαρία στο δεύτερο κτιριακό όγκο. Αντίθετα, στο δεύτερο όροφο, τα υαλοστάσια καλύπτονται με κατακόρυφες ξύλινες περσίδες, που περιστρέφονται χειροκίνητα γύρω από κατακόρυφο άξονα, για τον έλεγχο του αέρα και του ηλιακού φωτός.

    Η διαφάνεια του κελύφους στο ισόγειο και η δημιουργία των αιθρίων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον παθητικό δροσισμό της κατοικίας. Κάθε αυλή είναι διαμορφωμένη με διαφορετικά υλικά (γρανίτη, γρασίδι, νερό) και συνεπώς διαθέτει διαφορετική θερμική μάζα και κατ’ επέκταση θερμικά κέρδη.

    Αυτές οι ποικιλομορφίες συνεπάγονται θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των υπαίθριων χώρων, που προκαλούν το επιδιωκόμενο ρεύμα αέρος που διατρέχει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την πισίνα. Περιβαλλοντικά, ο ενιαίος χώρος ενισχύει τη δημιουργία αυτού του ρεύματος, είτε επιτρέποντας την οριζόντια κίνηση του ανέμου είτε διασκορπίζοντας στο εσωτερικό τον αέρα που εισέρχεται με κατακόρυφη διεύθυνση από τα αίθρια.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική μελέτη: Wallflower Architecture + Design
    Ομάδα μελέτης: Robin Tan, Cecil Chee & Sean Zheng
    Τοποθεσία: Ανατολική Ακτή, Σιγκαπούρη
    Ολοκλήρωση: 2009
    Παρουσίαση: Wallflower Architecture + Design
    Φωτογραφίες: Albert Lim

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συγκρότημα 4 μοντέρνων κατοικιών στη Σαρωνίδα (9 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια εξοχική κατοικία με εντυπωσιακή θέα πάνω σε ερημικό ύψωμα στα Κύθηρα (17 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε σ΄αυτό το εντυπωσιακό κτίριο γραφείων στην Κηφισιά (15 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ