• City Stories

    Έξι προτάσεις για έξοδο με ελεύθερη είσοδο αυτό το Σαββατοκύριακο

    ΚΠΙΣΝ


    Διανύουμε την πιο γιορτινή εποχή του χρόνου και βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Προετοιμαζόμαστε για τις γιορτές και αναζητάμε τρόπους να περάσουμε όμορφα και δημιουργικά τα Σαββατοκύριακά μας. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έξι τέτοιους τρόπους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελεύθερη είσοδο, για το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. Συγκεντρώσαμε τις προτάσεις μας για δωρεάν έξοδο, που σχετίζονται με το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά και την τέχνη και σας τις παρουσιάζουμε.

    1. Παράσταση “Συνειδητή Επιλογή” από τους Σαιξπυρηνικούς (θέατρο)

    Οι Σαιξπυρηνικοί, η θεατρική ομάδα του Φυσικού Αθήνας, επιστρέφουν στην πόλη σας με το έργο “Συνειδητή Επιλογή” γραμμένο από έναν δικό τους Σαιξπυρηνικό, τον Σπύρο Σουρβίνο! Μετά αρκετές παραστάσεις που έκαναν αυτή την περίοδο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ολοκληρώνουν το ανέβασμα της “Συνειδητής Επιλογής” με μια τελευταία το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α’ Φ.Ε.Π.Α.) στα Ιλίσια.

    Όσα λεχθούν, όσα ακουστούν, θα διεγείρουν το μυαλό και τη φαντασία σας. Καθημερινές εικόνες μετατρέπονται σε σκηνές δυστυχισμένων ηρώων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ δικαιολογίας και ψέματος. Ζούμε σε μια κοινωνία ανθρώπων που διψάνε για δράμα. Μια κοινωνία τοξικών ανθρώπων που φτύνουν με λέξεις και ανθρώπων που σκουπίζονται με χαμόγελα. Ζούμε σε μια κοινωνία ατόμων που κυνηγάνε την ουτοπία των ονείρων τους. Μια κοινωνία ατόμων που τολμούν να πιστέψουν· που φέρονται στη ζωή σαν να είναι το τριαντάφυλλο στη γυάλινη προθήκη.

    Έχεις νιώσει ποτέ ότι φοράς μάσκες για να δημιουργήσεις συγκεκριμένες εντυπώσεις, να προκαλέσεις συμπάθεια ή αποδοχή; Μετά, όμως, νιώθεις ικανοποίηση ή μήπως αποστροφή, με τον κάλπικο εαυτό σου; Όσα λεχθούν, όσα ακουστούν, θα αναδύσουν σκέψεις και θα ξυπνήσουν συναισθήματα άγνωστα ή συνειδητά κρυμμένα. Έχεις μάθει να κοιτάς τη δουλειά σου! Κλείνεις τα μάτια σου στην αλήθεια! Φοβάσαι μήπως δε μπορέσεις να ζήσεις αρκετά! Αλήθεια, για ποιο λόγο, άραγε, θα άξιζε να χαρίσεις τη ζωή σου;

    Ως ένας ακόμα χαρακτήρας της δικής σου όμως ιστορίας, όταν φύγεις απόψε από εδώ, τι θα επιλέξεις να είσαι σε αυτήν; Αφηγητής, πρωταγωνιστής, ή θεατής;

    Ταυτότητα Παράστασης:

    Κείμενο και Σκηνοθεσία: Σουρβίνος Σπύρος
    Χορογραφίες: Δυστυχώς όλοι μαζί
    Σκηνογραφία: Σιγά τα σκηνικά που έχουμε
    Τεχνικός Ήχου: Φαμελιάρη Σάντυ
    Τεχνικός Φώτων: Θεοφιλάτου Μαρία, Πετράτου Αγγελική
    Μαγνητοφωνήσεις: Παπαδάκη Άννα
    Φωτογραφία: Παυλοπούλου Κλέλια, Τόπη Κατερίνα
    Σχεδιασμός Αφίσας: Κουκουλά Γεωργία
    Σχεδιασμός Εντύπων- Event: Παυλοπούλου Κλέλια, Φαμελιάρη Σάντυ, Παναγιωτίδης Κωνσταντίνος

    Παίζουν (αλφαβητικά):
    Γερολυμάτος Αλέξανδρος, Κατσιαντώνης Στέφανος, Κουβέλη Μαρία, Μπάγιος Αντώνης, Παναγιωτίδης Κωνσταντίνος, Παυλοπούλου Κλέλια, Σέρρης Γιάννης, Σουρβίνος Σπύρος, Σπυράτου Δήμητρα, Γκιβάλου Κατερίνα, Θανασούλα Χριστίνα, Τσούμαλης Γιώργος

    Πότε:
    Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
    20.00

    Πού:
    Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (Α’ Φ.Ε.Π.Α.)
    Ούλωφ Πάλμε 2-4, Ιλίσια

    Πληροφορίες

    Σαιξπυρηνικοί - Συνειδητή Επιλογή

    2. Παράσταση “Δον Κιχώτης” στο θέατρο “Ξυλοτεχνία” (θέατρο)

    Η Θεατρική Σκηνή “Ανδρέας Βαρούχας” και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Περιστερίου παρουσιάζουν την παράσταση “Δον Κιχώτης” του Μ. Θερβάντες, σε σκηνοθεσία Φάνη Κάσσιου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ώρα 21.00, στο θέατρο “Ξυλοτεχνίας” (Παρασκευοπούλου & Κ. Παλαμά, Περιστέρι).

    Πότε:
    Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
    21.00

    Πού:
    Θέατρο «Ξυλοτεχνία»
    Παρασκευοπούλου & Κ. Παλαμά, Περιστέρι

    Πληροφορίες

    Δον Κιχώτης παράσταση

    3. Ομαδική έκθεση “Size matters? (Exhibition of small artworks)” (εικαστικά)

    Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ εγκαινιάζει επίσημα το νέο του χώρο στην Αθήνα, στην οδό Ακαδημίας 6, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 με την ομαδική έκθεση “Size matters? (Exhibition of small artworks)”. Η έκθεση με έργα τέχνης μικρών διαστάσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΝΙΑ GALLERY και τη ΔΛ gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2018.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 19 παλιοί και νέοι συνεργάτες του Εικαστικού κύκλου – ΔΛ από την Ελλάδα και το εξωτερικό με το μέγεθος των έργων να αποτελεί το μόνο περιορισμό. Η διάσταση, μαζί με άλλα στοιχεία όπως τα υλικά και η ημερομηνία δημιουργίας, αποτελεί ένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά περιγραφής και ορισμού της ταυτότητας ενός έργου τέχνης.

    Η παρουσίαση αυτή όμως δεν εστιάζει μόνο στην κλίμακα των έργων αλλά και στους διαφορετικούς τρόπους της παραγωγικής διαδικασίας, την κεντρική ιδέα και το ύφος. Η ζωγραφική, το σχέδιο, η ψηφιακή εκτύπωση και η χαρακτική είναι μόνο μερικά από τα εικαστικά μέσα που προβάλλονται. Τα έργα της έκθεσης πρεσβεύοντας διαφορετικές τάσεις και οπτικές, στοιχειοθετούν εν τέλει μία πραγματικά πολύπλευρη παρουσίαση της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης.

    Το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο της έκθεσης”Size Matters?” είναι τελικά ρητορικό αφού στα έργα που εκτίθενται αναδεικνύεται ο συναρπαστικός κόσμος των μικροσκοπικών έργων τέχνης διεκδικώντας τελικά την προσοχή του θεατή.

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
    Lanfranco Aceti, b., Bella Easton, Electros, Ingo Giezendanner, Simon MacEwan, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Γέρος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Όπυ Ζούνη, Βασίλης Ζωγράφος, Ιωάννης Λασηθιωτάκης, Λάζαρος Μαράβας, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιωάννης Σαββίδης, Γιώργος Σικελιώτης, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσόκλης.

    Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 – 19:00

    Διάρκεια Έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2017 έως 13 Ιανουαρίου 2018

    Δευτέρα 11:00 – 16:00
    Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 21:00
    Τετάρτη 11:00 – 18:00
    Σάββατο 11:00 – 17:00

    Πότε:
    Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
    11.00 – 19.00

    Πού:
    Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
    Ακαδημίας 6, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    έκθεση

    4. “Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα” με τους Δημητρη Μπάση και Δήμητρα Σταθοπούλου (μουσική)

    Η μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα, μετά από sold out συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, έρχεται για μία βραδιά στην Αθήνα με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του Δήμου Ζωγράφου.

    Στην παράσταση συμμετέχει ο Δημήτρης Μπάσης. Μαζί του η Δήμητρα Σταθοπούλου, καθώς και η ορχήστρα Μάριος Τόκας. Την επιμέλεια και την ενορχήστρωση έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ενώ την αφήγηση ο Μηνάς Βιντιάδης.

    Στην παράσταση, την οποία έχουν επιμεληθεί στενοί συνεργάτες του μουσικοσυνθέτη, “ζωντανεύει” το έργο και η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, καθώς και η αξιομνημόνευτη προσωπικότητά του, επιχειρώντας να θυμίσει στο κοινό τη σύντομη αλλά λαμπρή πορεία του.

    Πότε:
    Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
    20.30

    Πού:
    Δημοτικός Κινηματογράφος ΑΛΕΚΑ
    3ης Ορ. Ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου

    Πληροφορίες

    αφιέρωμα στον Μάριο Τοκα

    5. Προβολή ντοκιμαντέρ “Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο” (σινεμά)

    Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ “Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο” του Θάνου Αγγέλη την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 12:00 μμ. Tο ντοκιμαντέρ, “Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο”, είναι ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας “Αλέξανδρος Ιόλας”, και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης.

    Ώρα προσέλευσης: 11:30 πμ
    Διάρκεια: 60 λεπτά

    Θα μιλήσουν οι:
    • Λένα Κουτσούδη-Ιόλα ανιψιά του Αλ.Ιόλα Α.
    • Θούλη Μισιρλόγλου Διευθύντρια Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
    Μανώλης Οικονόμου Αρχιτέκτονας/Παραγωγός “Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο”
    • Θάνος Αγγέλης Σκηνοθέτης/Παραγωγός “Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο”

    Την συζήτηση θα προλογίσει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Kaboom Βαγγέλης Δαρούσος.
    Παράλληλα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά βίντεο/αποσπάσματα απο το νέο πρότζεκτ Villa Iolas Extended.

    Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους

    Συντελεστές:
    Ε.Παραγωγής: Angelis Films Ltd
    Σκηνοθεσία: Θάνος Αγγέλης
    Αφήγηση/Έρευνα: Μανώλης Οικονόμου
    Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Καραίσκος
    Σενάριο: Μανώλης Οικονόμου / Θάνος Αγγέλης
    Μουσική: Γιάννης Κονσολάκης
    Ιστορικός Τέχνης/ Επικοινωνία: Χαρίσια Χατζητσολή
    Ηχοληψία: Διονύσης Παπαδημητρίου
    Μουσικοί: Franc Shestani / Δάφνη Μέγγου / Θωμάς Μπίκας / Μιράντα Ζαχοπούλου

    Πότε:
    Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
    12.00

    Πού:
    Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός)

    Πληροφορίες

    Ιόλα βίλα

    6. Simon Bolivar Trumpet Ensemble Concert & El Sistema Greece στο ΚΠΙΣΝ (μουσική)

    Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας, η ορχήστρα Simon Bolivar Trumpet Ensemble, έρχεται την Κυριακή 17/12 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μία χριστουγεννιάτικη συναυλία.

    Οι 8 ταλαντούχοι τρομπετίστες μαζί με τους νεαρούς μουσικούς του El Sistema Greece θα ερμηνεύσουν με τον ενθουσιασμό που τους χαρακτηρίζει, κομμάτια των Mozart, Verdi, Morricone και πολλών άλλων συνθετών. Από το 1975, έτος ίδρυσης του El Sistema από το χαρισματικό Dr. José Antonio Abreu, η εκπαιδευτική προσέγγισή του έχει δοκιμαστεί σε χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, πάντα με στόχο να τις γεφυρώσει παρέχοντας ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, δημιουργικής έκφρασης και χαράς.

    Πότε:
    Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
    13.00

    Πού:
    ΦΑΡΟΣ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Σιμόν συναυλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επτά χριστουγεννιάτικα bazaar για να κάνετε τα ψώνια σας αυτό το Σαββατοκύριακο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τέσσερις προβολές αραβικών ταινιών με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
    Η χριστουγεννιάτικη εκδοχή του «Τhe Meet Market» στο Ωδείο Αθηνών αυτό το Σαββατοκύριακο



    ΣΧΟΛΙΑ