• City Stories

    Έξι μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα!

    ΚΠΙΣΝ

    Πηγή: www.snfcc.org


    Η μουσική είναι ένα μεγάλο και όμορφο κομμάτι της ζωής μας! Μια έξοδος σε κάποιο μουσικό γεγονός, σε μια συναυλία ή μια μουσική παράσταση, αποτελεί πάντοτε μια πολύ καλή επιλογή. Παρακάτω θα βρείτε έξι εκδηλώσεις σχετικές με τη μουσική, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διάφορα μέρη της Αθήνας εντός της βδομάδας αυτής και οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Βρείτε αυτή που ταιριάζει στο μουσικό σας γούστο και…καλή διασκέδαση!

    1. “Μουσικές Οικογένειες” στην Τεχνόπολη

    Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων στον κύκλο συναυλιών “Μουσικές Οικογένειες” με έργα αφιερωμένα στις δύο μεγαλύτερες οικογένειες οργάνων που απαρτίζουν μια συμφωνική ορχήστρα, τα πνευστά και τα έγχορδα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων.

    Στην πρώτη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου 2018, το κοινό θα απολαύσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε δύο έργα που γράφτηκαν ειδικά για διάφορα σύνολα πνευστών, τη Σερενάτα σε ντο ελάσσονα Κ. 388 του Wolfgang Amadeus Mozart και τη Σερενάτα Πνευστών, έργο 44, του Τσέχου συνθέτη Antonín Dvořák.

    Πότε:
    Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Δ2)
    Πειραιώς 100, Γκάζι

    Πληροφορίες

    "Μουσικές Οικογένειες" στην Τεχνόπολη

    2. Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 3 

    Η γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού ενώνει για τρίτη φορά τη Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τρεις συναυλίες που τολμούν να στηρίζουν ιδιότυπα μουσικά σχήματα και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

    Ακούμε σόλο κοντραμπάσο σε ένα διεθνές συνθετικό πανόραμα, τη σύζευξη βιολιού, τσέλου και μπαγιάν να μας προσκαλεί στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της σλάβικης μουσικής, καθώς και τέσσερις μουσικούς “από την άκρη του κόσμου” να παρουσιάζουν έργα για κουαρτέτο σαξοφώνων από Έλληνες συνθέτες διαφορετικών γενεών.

    Νέα έργα δημιουργούνται από τον Θανάση Δεληγιάννη και τον Κορνήλιο Σελαμσή.

    Πρώτες ελληνικές εκτελέσεις έργων του Γιώργου Απέργη και του Στρατή Μηνακάκη ακούγονται δίπλα σε έργα ρεπερτορίου του Μιχάλη Αδάμη και του Γιώργου Κουμεντάκη. Τέλος, η Topophilia του Νίκου Σταυρόπουλου γίνεται αφορμή για μια συζήτηση πάνω στο διάλογο των σημερινών συνθετών με το έργο του Ιάννη Ξενάκη.

    Συντελεστές:
    Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
    Υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή

    Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2018:

    19:00 | Νίκος Σταυρόπουλος, Topophilia για ηλεκτρονικά
    (1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ηλεκτροακουστικής μουσικής Iannis Xenakis 2016)
    Συζήτηση με τους συνθέτες Νίκο Σταυρόπουλο και Κορνήλιο Σελαμσή

    20:30 | Ρεσιτάλ κοντραμπάσου
    Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο
    Νέλη Μαυροειδή: σοπράνο
    Κώστας Καριτζής: βιολί
    Tim Ward: ηλεκτρονικά

    Πρόγραμμα:
    Ιάννης Ξενάκης, Θέραψ (1976) για σόλο κοντραμπάσο
    Beat Furrer, Lotofagos (2007) για κοντραμπάσο και σοπράνο
    Kaija Saariaho, Folia (1995) για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά
    Stefano Scodanibbio, Alisei (1986) για σόλο κοντραμπάσο
    Isang Yun, Together (1989) για κοντραμπάσο και βιολί
    Κορνήλιος Σελαμσής, Aleph (2017) για σόλο κοντραμπάσο – Α΄ εκτέλεση

    Πότε:
    Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018
    19.00 και 20.30

    Πού:
    Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Λεωφόρος Συγγρού 136, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού

    3. Αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό “Ελληνική μου ξανασάρκωση στην πλάση”

    Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό σε μουσική του συμπολίτη μας και πρώην Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Καλλίτση, με το ορατόριο “Το Κατορθωμένο Σώμα”, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:00, στο Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

    Πρόκειται για το μουσικό έργο “Το Κατορθωμένο Σώμα” σε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, το τελευταίο έργο του συνθέτη, σε πρώτη εκτέλεση.

    Ένα έργο το οποίο συμπυκνώνει την βαθύτερη ουσία της φιλοσοφίας του Άγγελου Σικελιανού αλλά και του οράματος της Δελφικής Ιδέας.

    Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Δελφικών Εορτών και 40 χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου.

    Συμμετέχουν η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ο Βαθύφωνος Κώστας Μαυρογένης, στο πιάνο η Μιμή Ρουφογάλη. Διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής.

    Εισήγηση για τον Σικελιανό και το ποίημα “Το Κατορθωμένο Σώμα”, Στέλλα Πριόβολου. Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Πότε:
    Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού
    Λεωφόρος Περικλέους 55, Χολαργός – Παπάγου

    Πληροφορίες

    Αφιέρωμα Σικελιανός

    4. Detritus: Νέα μουσική με παλιά μέσα

    Μαγνητόφωνα, πικάπ, γραμμόφωνα, cd και walkman παίρνουν ξανά ζωή. Οι ξεπερασμένες τεχνολογίες γίνονται αφορμή και μέσο για απρόσμενους ηχητικούς πειραματισμούς, συνθέσεις, συναυλίες, εγκαταστάσεις και συζητήσεις.

    Οι τεχνολογίες αναπαραγωγής ήχου και εικόνας φέρουν πάντα την υπόσχεση της πιστότητας, της ακρίβειας και της σταθερότητας. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η σύνθετη σχέση μας με αυτά τα μέσα εμπλουτίστηκε ποικιλοτρόπως από τα αναπόφευκτα ελαττώματα, τις αστάθειες και τις ανακρίβειες που προέκυψαν από τη χρήση τους.

    Από τότε που δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, τα ελαττώματά τους διερευνήθηκαν συνειδητά και αξιοποιήθηκαν δημιουργικά από καλλιτέχνες που είδαν σε αυτά ένα αναδυόμενο πεδίο αισθητικού ενδιαφέροντος ή ένα σύνολο ισχυρών συμβολισμών για την ανθρώπινη συνθήκη.
    Συντελεστές:
    Επιμέλεια: Γιάννης Κοτσώνης
    Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

    Συμμετέχουν: Giovanni Lami, Stephen Cornford, Sandra Boss, Graham Lambkin, Marc Baron, Robert Millis, Olivia Block, Πάνος Χαραλάμπους, Παναγιώτης Πανόπουλος.

    Πρόγραμμα:
    Παρασκευή 26 Ιανουαρίου
    Εκθεσιακός χώρος | Ηχητική περφόρμανς
    21:00 | Sandra Boss: Acoustic Appraiser (30΄)
    22:00 | Giovanni Lami (40΄)
    23:00 | Marc Baron (40΄)

    Σάββατο 27 Ιανουαρίου
    Εκθεσιακός χώρος
    17:00 | John Cage’s 33 1/3 (210΄) | Διαδραστική ηχητική εγκατάσταση
    21:00 | Graham Lambkin (45΄) | Ηχητική περφόρμανς
    22:00 | Olivia Block: Dissolution (45΄) | Ηχητική περφόρμανς

    Κυριακή 28 Ιανουαρίου
    18:00 | Πάνος Χαραλάμπους & Παναγιώτης Πανόπουλος: Ένας αετός καθότανε… (30-35΄) | Εκθεσιακός χώρος | Περφόρμανς
    19:00 | Παναγιώτης Πανόπουλος, Stephen Cornford, Olivia Block και Graham Lambkin (100΄) | Μικρή Σκηνή | Συζήτηση
    21:00 | Robert Millis: Indian Talking Machine (90΄) | Μικρή Σκηνή | Παρουσίαση & Συζήτηση

    Πότε:
    Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
    Δείτε τις ώρες αναλυτικά πιο πάνω

    Πού:
    Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ιδρύματος Ωνάση)
    Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος

    Πληροφορίες

    Detritus: Νέα μουσική με παλιά μέσα

    5. El Sistema Greece & Sofi Jeannin (BBC Singers) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Το El Sistema Greece επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζοντας τις ανοιχτές του δράσεις και προσκαλώντας όλα τα παιδιά να τραγουδήσουν μαζί!

    Η ορχήστρα El Sistema ιδρύθηκε το 1975 από τον José Antonio Abreu με στόχο να παρέχει ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, δημιουργικής έκφρασης και χαράς σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως προέλευσης. Σε αυτή την ορχήστρα η μουσική αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε παιδιά από διαφορετικές χώρες, κοινωνικά υπόβαθρα και με διαφορετικές εμπειρίες.

    Μέσω της μουσικής, επιδιώκεται η ενσωμάτωση και η συνοχή, η δημιουργία συλλογικής συνείδησης, η ενθάρρυνση της συνεργασίας και η διαπολιτισμική κατανόηση. Το El Sistema Greece ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και είναι επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των Sistema στην Ευρώπη. Στις 28 Ιανουαρίου, τα μέλη της ορχήστρας θα πραγματοποιήσουν μάθημα/ ανοιχτή πρόβα στο ΚΠΙΣΝ, με τη μουσική διευθύντρια της χορωδίας Radio France στο Παρίσι και της BBC Singers στο Λονδίνο, Sofi Jeannin, ενώ ο Ronnie Morales, από την ορχήστρα Simon Bolivar, θα μεταφέρει στο σύνολο τη δική του εμπειρία. Στο μάθημα, τέλος, το οποίο θα επικεντρωθεί στο τραγούδι και στη χορωδία, θα συμμετέχει και το φωνητικό σύνολο 8tetto.

    Το 8tetto (οκτέτο) είναι ένα acapella φωνητικό σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την κλασική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή
    μουσική. Πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2012 κι έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Όλα τα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος και μαζί με τα παιδιά του El Sistema Greece, να ανακαλύψουν τη χαρά της μουσικής, και κατ’ επέκταση, τη χαρά του να συνυπάρχεις και να συνεργάζεσαι με άλλους, όσο διαφορετικοί και αν είναι από εσένα.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
    12.00

    Πού:
    ΦΑΡΟΣ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    El Sistema Greece & Sofi Jeannin (BBC Singers)

    6. Music Escapades: Sigmataf στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Τα Music Escapades, η μουσική ενότητα του ΚΠΙΣΝ που παρουσιάζει τις σύγχρονες τάσεις της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, συνεχίζουν τη διαδρομή τους. Επόμενη στάση, ο Sigmataf.

    Ο Sigmataf παρουσιάζει στο ΚΠΙΣΝ τραγούδια όλης του της δισκογραφίας, από το 2010 μέχρι σήμερα. Μαζί του επί σκηνής οι μόνιμοι συνεργάτες του, Αλέκος Σώρρος στο μπάσο και το MPC 5000 και Χρήστος Μελαχρoινός στο synth και στα ρυθμικά.

    Ξεκινώντας από το hip hop σχήμα Prohja, συνέχισε στο συγκρότημα Βαβυλώνα ως στιχουργός και ερμηνευτής με το ψευδώνυμο Kοράκι και από το 2010 κινείται στη δισκογραφία ως Sigmataf. Κυκλοφόρησε τα album Ξύπνα. Ώρα για ύπνο (2010), Τι κάνει σε είσαι να ; εδώ (2012) και EP METAVASI·3 (2017). Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε, επίσης, το METAVASI·3/ TAREMIX με συμμετοχές των Yosebu, Μani Deum, To Skiagrafima, John Le Bon, Lucas The Third, Tsabouras. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το είδος της μουσικής του ως Spoken Word.

    Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τις συναυλίες του Sigmataf είναι ο ρυθμός, η ένταση και η αμεσότητά του με το κοινό. Κι ενώ η σκηνή γεμίζει με ηλεκτρονικούς ήχους, heavy μπασογραμμές και δυνατά μπιτς, ο Sigmataf φλερτάρει με τον κυνισμό, το σαρκασμό και το χιούμορ μέσα από τραγούδια-ιστορίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Ταυτόχρονα, ο φωτισμός που υποβόσκει παίζει με τις αισθήσεις, ενώ τα οπτικά εφέ στον προτζέκτορα δημιουργoύν μια οικεία και ονειρική ατμόσφαιρα που μπορεί να σε συνεπάρει.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
    21.00

    Πού:
    ΦΑΡΟΣ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Σιγματαφ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού: Τρεις συναυλίες για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τέσσερις δωρεάν εκθέσεις που έχουν εγκαίνια αυτή την Τρίτη (23 Ιανουαρίου 2018)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
    8+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ