Οι τρεις κατοικίες βρίσκονται σε ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 625,50 m² στο ιστορικό κέντρο της Κηφισιάς, επί της οδού Κασσαβέτη. Στην οδό Κασσαβέτη και σε αρκετούς από τους γύρω δρόμους έχει κατορθωθεί η διατήρηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ύφους της Κηφισιάς, το οποίο οφείλεται τόσο στα παλαιά αρχοντικά και στις επαύλεις, όσο και στην ύπαρξη πλούσιου πράσινου.

Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να χρησιμοποιήσει ως αφετηρία της σύνθεσης ορισμένα από τα κυρίαρχα αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής, όπως είναι οι τρεις καμάρες, η στοά, η δίριχτη στέγη και τα στενά υψίκορφα ανοίγματα, και να τα συνθέσει μαζί με νέα, ώστε να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τριών αυτοτελών κατοικιών. Σύγχρονα υλικά, όπως το γυαλί και τα έγχρωμα επιχρίσματα, συνδιαλέγονται –στο πλαίσιο της σχέσης του παλαιού με το νέο– με την πέτρα και το ξύλο.

Σημαντική πρόκληση αποτέλεσε η επιθυμία τουιδιοκτήτη το συγκρότημα των τριών κατοικιών να μην παραπέμπει σε τυπικές μορφές πολυκατοίκησης αλλά να έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά της αστικής μονοκατοικίας. Γι’ αυτό το λόγο έγινε προσπάθεια να επιλυθεί λειτουργικά το συγκρότημα σε έναν όγκο, ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη: το υψίκορμο στοιχείο με τη δίριχτη στέγη που παραλαμβάνει την κύρια είσοδο και το κλιμακοστάσιο, τα οποία αντιστοιχούν στην κατοικία του α’ ορόφου και της σοφίτας και το οριζόντιο χαμηλότερου ύψους στοιχείο, το οποίο τονίζεται από τις τρεις καμάρες, και αντιστοιχεί στις δύο ισόγειες κατοικίες.

Οι τρεις καμάρες βρίσκονται σε αποκόλληση από το υπόλοιπο κτίριο, δημιουργώντας έτσι ένα πέτασμα, μια μάσκα, του κτιρίου προς το δρόμο και προσφέροντας μια αίσθηση μεγαλύτερης ιδιωτικότητας και προστασίας στους χώρους που βρίσκονται από πίσω.

Οι τρεις κατοικίες έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση. Οι δύο ισόγειες έχουν την είσοδό τους στο ανατολικό και δυτικό όριο αντίστοιχα, με πρόσβαση στον κήπο και εκτείνονται σε δύο επίπεδα. Η τρίτη έχει την είσοδό της από τη μεσημβρινή όψη (οδό Κασσαβέτη) μέσω του υψίκορμου όγκου, ο οποίος λειτουργεί ως εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Αυτό το κλιμακοστάσιο επιτρέπει την ανεξάρτητη πρόσβαση και στο ανώτερο επίπεδο, στη σοφίτα, προσφέροντας την ευελιξία της χρήσης της ως αυτόνομης ή ως συμπληρωματικής κατοικίας. Στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι των κατοικιών.

Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε για να διατηρηθούν τα μεγάλα πλατάνια της περιοχής και να συμπληρωθεί διακριτικά η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: PARTHENIOS architects & associates
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Κ. Παρθένιος
Η/Μ μελέτη: Δ. Π. Κρυφός & ΣΙΑ Ο.Ε.
Μελέτη φωτισμού: DIATHLASIS
Μελέτη φύτευσης: Spring to Winter
Επίβλεψη: PARTHENIOS architects & associates
Συνεργάτης: Θωμάς Βασίλης
Τοποθεσία: Κηφισιά
Συνολικό εμβαδό: 750 m2 κύριοι χώροι, 250 m2 βοηθητικοί χώροι
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2012
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός

Περιφέρεια: Αττική

Πηγή: www.ktirio.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η υπερπολυτελής έπαυλη που χτίστηκε για μία γυναίκα και πωλείται για μία άλλη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια διώροφη εξοχική κατοικία με τρία διαφορετικά επίπεδα στη βόρεια Κέρκυρα (14 pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Life Gallery: Ένα πολυτελές και μοντέρνο ξενοδοχείο στην Εκάλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here