• City Stories

    Δέκα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τετάρτη (21 Μαρτίου 2018)


    Η ερχόμενη Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και πολλές εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Πέρα από αυτές που σχετίζονται με την ποίηση, υπάρχουν και μερικές ακόμη που αφορούν το θέατρο, το σινεμά ή τη μουσική. Όλες οι παρακάτω δέκα εκδηλώσεις που συγκεντρώσαμε πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο!

    1. Εκδήλωση “Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Ένα απόγευμα στην έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη” στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος της Βουλής

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης “Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη”, που φιλοξενείται από τις 12 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή της μεταπολεμικής περιόδου.

    Ανάμεσα στα χειρόγραφα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις ποιητικές συλλογές του Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς και στα τεκμήρια των εποχών που αυτός και οι ομότεχνοί του έδρασαν, ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας και η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για τον ποιητή και το αποτύπωμα που άφησε στα πεδία του πολιτισμού και της πολιτικής, ενώ ο Μιχάλης Γρηγορίου, θα μοιραστεί την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του. Οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης, θα απαγγείλουν επιλεγμένα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης “Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” της UNESCO.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    18.30

    Πού:
    Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής
    Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Ένα απόγευμα στην έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη

    2. Ευάγγελος Γρυπιώτης – Έκθεση μικροναυπηγικής στο Village Ρέντη

    Ο Δήμος Νίκαιας Αγ.Ι.Ρέντη και οι Σχολικές Επιτροπές Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης σας προσκαλούν στην Έκθεση Μικροναυπηγικής του μικροναυπηγού – συγγραφέα Ευάγγελου Γρυπιώτη με τίτλο: «Η απαράμιλλη δεινότητα των Ελλήνων ναυτικών στα ζοφερά χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας 1453 – 1821».

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στις 7 το απόγευμα, στο Village shopping and more… (Θηβών 228 & Παρνασσού)

    Η έκθεση, που ανήκει στις ευρύτερες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις και δρώμενα του Νικαιώτη μικροναυπηγού, ξεκίνησε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου 2018.

    Οι επισκέπτες μέσα από μία πρωτότυπη βιωματική μέθοδο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πλοία – θρύλους των Ελληνικών θαλασσών, να γνωρίσουν τη δομή τους καθώς και τον τρόπο ναυπήγησής τους.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Village Ρέντη
    Θηβών 228 & Παρνασσού, Άγιος Ιωάννης Ρέντη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. Παγκόσμια Μέρα Ποίησης 2018 στον Ιανό

    Για 12η συνεχόμενη χρονιά, ο Ianos και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

    Συμμετέχουν αλφαβητικά: Αγγελάκη – Ρουκ Κατερίνα, Αθανασίου Δημήτρης, Αλεξάνδρου Χρυσούλα, Ανδριόπουλος Ηλίας, Ανδρουλάκης Μίμης, Αντιόχου Γιάννης, Αυγερινού Αλεξάνδρα, Βρανούση Ντιάνα, Γαρεδάκη Ματίνα, Γιανναράς Χρήστος, Γιαννάτου Σαββίνα, Δάνδολος Στέφανος, Δασκαλόπουλος Δημήτρης, Διβάνη Λένα, Δρογώσης Στάθης, Ευσταθιάδης Γιάννης, Ζαλμάς Σταύρος, Ζατέλη Ζυράννα, Ζάχαρη Μαρία, Θηβαίος Χρήστος, Θωμαϊδης Κώστας, Ιωάννου Οδυσσέας, Καρατζάς Νικόλαος, Καστανιώτης Θανάσης, Κουρεκτζιάν Βερονίκ, Κοντολέων Κώστια, Κοντολέων Μάνος, Κορκολής Στέφανος, Κουλίεβα Ταμίλα, Κουνελάκης Δημήτρης, Κριτσέλη Γιώτα, Κρομμυδάς Κώστας, Κωνσταντίνου Φωτεινή, Κωσγάκης Κωστής, Ληναίος Στέφανος, Λιαποπούλου Μαρία, Λογοθέτης Ηλίας, Μάινας Στέλιος, Μανουσάκη Σοφία, Μαούνης Νίκος, Μαυρουδής Νότης, Μέρμηγκα Καρολίνα, Μηλιώνη Σόνια, Μήτσου Ανδρέας, Μονεμβασίτης Γιώργος, Μπάιλα Τέσσυ, Μπαρακλή Ισμήνη, Μπούρας Κωνσταντίνος, Νικολακοπούλου Λίνα, Νούση Δήμητρα, Παναγίδου Μαρία, Παπαδάκη Λουκία, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Πατρίκιος Τίτος, Ρουμάνη Λήδα, Σαββάκη Μαρία, Σιώκου Γιώγια, Στασινοπούλου Μαρία, Στεφανάκης Δημήτρης, Τζαννές Τίμος, Τζαννετάτος Παναγιώτης, Τζίγκος Βασίλης, Φιλιππαίος Αντώνης, Φουντουλάκη Κασσάνδρα, Φωτίου Έλλη, Χαβουτζάς Λευτέρης, Χαραλαμπίδης Ρένος, Χατζάκης Σωτήρης, Χριστοδουλίδου Χρυσταλένη, Χρονάς Γιώργος.

    Τέλος συμμετέχει η ομάδα των εκδόσεων της Μικρής Άρκτου

    Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου

    H βραδιά θα ξεκινήσει με γαλλική μουσική από τους “La chanteuse”. Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνομαςταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Edith Piaf και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού Chanson.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Ιανός
    Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. Μωρίς Γκανή – 3η ατομική έκθεση στην Αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

    Η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Μωρίς Γκανή. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Σπούδασε στην Ιερουσαλήμ στην Ακαδημία Bezalel. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Τελ- Αβίβ και Αθήνας.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής (λάδι σε μουσαμά και λάδι σε λινό). Τα έργα του αντανακλούν τον καλλιτέχνη και τον κόσμο, υλικό και ψηφιακό, που τον περιβάλλει. Καθώς μας διηγείται ιστορίες προσωπικών και μη βιωμάτων, μέσω της ζωγραφικής καταφέρνει να μας μεταφέρει σε έναν παράλληλο κόσμο που βρίσκεται στο μεταίχμιο της φαντασίας και της πραγματικότητας, της τεχνολογίας και του υλικού κόσμου.

    Με την άφιξη του 21ου αιώνα, έννοιες όπως virtual reality, augmented reality, mixed reality, έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα μας. Ψηφιακοί κόσμοι, όπως το Second Life, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter κι εξοπλισμός για τη βίωση της εικονικής πραγματικότητας, όπως τα γυαλιά 3D, αποτελούν τη βάση όπου εκτυλίσσονται διαφορετικά γεγονότα μεγενθυμένα σαν να τα βλέπεις πίσω από φακό. Από τις γειτονιές του Τελ-Αβίβ μέχρι τα ψηφιακά πατώματα των ντισκοτέκ, η ζωγραφική του λειτουργεί ακούσια ως γενεσιουργός δύναμη συναρπαστικών κόσμων.Τα όρια παραμένουν ασαφή και μέσα σε αυτό το νεφελώδες τοπίο αναδύονται ποικίλες πραγματικότητες.

    Ο Μωρίς Γκανής θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Rebecca Camhi Gallery
    Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    5. “Digital Nights: Ψηφιακή Ποίηση” πίσω από τη Στέγη 

    Μια βραδιά αφιερωμένη στη σύγχρονη ποίηση με ψηφιακά μέσα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Η J. R. Carpenter εκδίδει βιβλία και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο πειραματικής συγγραφής από το 1993. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα μας ξεναγήσει σε καινούρια και παλαιότερα διαδικτυακά έργα ποίησης και τέχνης. Θα μας μιλήσει για το πώς μέσα από την περφόρμανς, το έντυπο και τα ψηφιακά μέσα εξερευνά θέματα όπως ο χώρος, ο εκτοπισμός, η κοινότητα και το περιβάλλον.

    H J. R. Carpenter γεννήθηκε στον Καναδά και κατοικεί στο Πλύμουθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι καλλιτέχνις, συγγραφέας, ερμηνεύτρια και ερευνήτρια στα πεδία της Performance Writing, της Ψηφιακής Λογοτεχνίας και της Αρχαιολογίας των Μέσων. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων και το επόμενο βιβλίο της αναμένεται να εκδοθεί τον Απρίλιο του 2018, από τον εκδοτικό οίκο Penned in the Margins.

    Συντελεστές:
    Ομιλήτρια: J. R. Carpenter
    Συντονισμός: Πρόδρομος Τσιαβός, Θοδωρής Χιώτης

    Στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Πίσω από το κτίριο της Στέγης
    Γαλαξία 2 & Ευρυδάμαντος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Απαραίτητη η ονομαστική προκράτηση θέσης στο  [email protected]  (συμπληρώνοντας ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο) λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

    ψηφιακη ποιηση

    6. Σταυροδρόμια της ποίησης (Κύκλος Ι) “Γιάννης Σκαρίμπας – Νίκος Καββαδίας” στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η παρέα ποιητών της πόλης του Δήμου Περιστερίου σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου παρουσιάζει: “Σταυροδρόμια της ποίησης – Κύκλος Ι – Γιάννης Σκαρίμπας – Νίκος Καββαδίας”, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου (Σταθμός Μετρό “Περιστέρι”).

    Μελοποιημένα ποιήματα τους ερμηνεύουν οι: Αναστασία Παπαδημητρίου, Θανάσης Σωτηρόπουλος, Δέσποινα Στεφανίδου.

    Προλογίζει ο Συμεών Σταμπουλού. Χαιρετίζει ο Πρόεδρος των Φίλων του Γ. Σκαρίμπα: Κώστας Μπαϊρακτάρης.

    Διαβάζουν ποιητές της πόλης του Δήμου Περιστερίου: Βιβή Γεωργικά, Ντίνα Γεωργαντοπούλου, Ευαγγελία Ρουμελιώτου – Δαρσινού, Γεωργία Κουμπαρούλη, Δημήτρης Κούνδουρος, Δημήτρης Μωρογιάννης, Χρήστος Σκιαδαρέσης, Βαγγ. Τσερεμεγκλής, Μαρία Φλώρου, Αργύρης Χατζηνάκης. Βίντεο Παρουσίασης: Νίκος Θεοδοσίου.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου
    Καραθεοδωρή και Εθν. Αντιστάσεως, Περιστέρι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    εκδήλωση

    7. “Ιδανικές Φωνές” – Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, φιλοξενεί την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, στις 7μ.μ., ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη.

    Ο συνθέτης Γιάννης Μυγδάνης παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική εργασία, με τίτλο “Ιδανικές Φωνές”, σε ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή, που κυκλοφορεί σε βιβλίο-CD, από τις εκδόσεις Εντύποις.

    Για το βιβλίο-CD θα μιλήσει ο συγγραφέας Παναγιώτης Μανιάτης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου με τους Φίλιππο Πασσαλίδη και Νικολέττα Σαριδάκη στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσουρουνάκη στην αφήγηση. Στο πιάνο θα συνοδέψει ο συνθέτης και στο μαντολίνο ο Φίλιππος Πασσαλίδης.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης
    Νικομάχου 18, Ηλιούπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018 725x286

    8. “Τα 400 Χτυπήματα” στο Κινηματοθέατρο «Πετρούπολις»

    Προβολή ταινίας.
    Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο
    Δραματική (1959), 99′

    Ο 13χρονος Antoine Doinel είναι ένα παιδί που πλήττει αφόρητα στο σχολείο του, ενώ οι αυταρχικοί καθηγητές του, δεν βοηθούν την κατάσταση. Αρχίζει να κάνει κοπάνες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την αδιαφορία των γονιών του. Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν τονAntoine σε έναν δρόμο δίχως γυρισμό.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    20.00

    Πού:
    Κινηματοθέατρο «Πετρούπολις»
    Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου, Πετρούπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    9. Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ωδείο Αθηνών

    Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και οι μαθητές του από την τάξη σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν τραγούδια για φωνή & πιάνο σε ποίηση Λαπαθιώτη, Σαχτούρη, Λειβαδίτη, Καρυωτάκη και Σαραντάρη.

    Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Δημήτρης Βεζύρογλου. Θα ακουστούν επίσης κομμάτια για κλαρινέτο και πιάνο εμπνευσμένα από την ημέρα της ποίησης που θα αποδώσουν οι Άγγελος Πολίτης κλαρινέτο και Μαρίνα Ραμαντάνη στο πιάνο.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    20.30

    Πού:
    Ωδείο Αθηνών
    Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

    10. “Νίνα 2” από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού

    Μετά τις επιτυχημένες περσινές παραστάσεις του θεατρικού έργου της Κάτιας Σπερελάκη, “Νίνα 2”, το οποίο παρουσιάστηκε από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου σε σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη, συνεχίζονται και φέτος κάθε Τετάρτη μέχρι τις 28 Μάρτη, στις 9.00 μ.μ. στην Θεατρική Σκηνή Γκαράζ.

    Το έργο “Νίνα 2”, είναι μια μελέτη για την μοναξιά, τα χαμένα όνειρα, την ματαιοδοξία και το θλιβερό και αβέβαιο παρόν. Η ηρωίδα του έργου, μια άνεργη, αποσυρμένη ηθοποιός, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη σκηνή. Μπερδεμένη ανάμεσα σε πρόσωπα των ρόλων που έπαιξε, ή δεν κατάφερε να παίξει, περιφέρεται στο δωμάτιό της καταφεύγοντας στον καθρέφτη της, στο ποτό, στο τσιγάρο, στις μνήμες της… Αναπολεί τα πρόσωπα που στοίχειωσαν την ζωή της… Μια παράσταση που φέρνει στην σκηνή πολλούς ήρωες από το κλασικό και σύγχρονο θέατρο.

    Συντελεστές:
    Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
    Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Παπασαρή
    Σκηνικά/Εικαστικά: Πασχαλιά Ζαπάλτα
    Κοστούμια: Ευαγγελία Ιωαννίδη
    Μακιγιάζ: Χρύσα Μιχαηλίδου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Κόκκαλη, Βιργινία Χαλκιά, Γιώργος Δερμάτης, Δημήτρης Ιορδανίδης, Βαρβάρα Παγώνη, Μαριάννα Τσαγκαρίδη, Γιάννα Μοτσιοπούλου, Αγγελική Παιτάρη, Νίκος Παναγιωτίδης, Μαριλού Ιστορίου, Έφη Αυγερινού, Μαρία Δημησιάνου, Ευαγγελία Ιωαννίδη, Ζωή Μαργαρίτη, Παναγιώτης Γεωργουδάκης, Ντίνα Γεωργίου, Κατερίνα Μαυράκη, Αθηνά Χατζή, Ρούλα Χρυσάγη. Ιωάννα Παπασαρή, Ειρήνη Βαλσάμη, Πένυ Βουτσή, Έλενα Νικολαΐδο, Δέσποινα Χουρσανίδου, Μαρία Καρσιώτη, Στέλλα Χάππα.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Μαρτίου
    21.00

    Πού:
    Πνευματικό Κέντρο Δ. Κορυδαλλού – Σκηνή “Γκαράζ”
    Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης 4, Κορυδαλλός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    "Νίνα 2" από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC «παντρεύουν» τα κάλαντα της Θράκης με την punk μουσική στο ΚΠΙΣΝ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας: 2 εβδομάδες προβολών και εκδηλώσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018: Eκδηλώσεις και αφιερώματα στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ