• Business

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    VesselsValue


    Tο Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    VesselsValue

    Tankers

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι αξίες των δεξαμενόπλοιων τύπου aframax και LR1 σημείωσαν μικρή υποχώρηση. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε στον κλάδο ήταν η πώληση του tanker τύπου aframax Vega Voyager (χωρητικότητας 104.900-dwt και κατασκευής τον Νοέμβριο του 2003, στα ναυπηγεία Samsung) στη ναυτιλιακή Dynacom Tankers για το ποσό των 10,8 εκατ. δολαρίων, έναντι 10,91 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Bulkers

    VesselsValue

    Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στον κλάδο των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, ενώ μετά την ολοκλήρωση αρκετών αγοραπωλησιών, σημειώθηκε μικρή ενίσχυση των αξιών σε σύγχρονο τονάζ πλοίων τύπου panamax. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

    • To bulker τύπου panamax Azalea Sky (χωρητικότητας 80.600-dwt και κατασκευής τον Ιούνιο του 2012, στα ναυπηγεία Daewoo) πουλήθηκε στη ναυτιλιακή Eastern Mediterranean Maritime για το ποσό των 22,2 εκατ. δολαρίων, έναντι 20 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • To open-hatch bulker τύπου handysize Atlantic Ace (χωρητικότητας 28.700-dwt και κατασκευής τον Ιανουάριο του 1999, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε για 4,3 εκατ. δολάρια, έναντι 4 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV. Η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν επίσχεσης του πλοίου στη Τζαμάικα.
    • To bulker τύπου handymax Trading Fabrizia (χωρητικότητας 35.000-dwt και κατασκευής τον Μάρτιο του 2011, στα ναυπηγεία SPP) πουλήθηκε μέσω πλειστηριασμού στη ναυτιλιακή Bluefin Marine για το ποσό των 10,3 εκατ. δολαρίων, έναντι 12,57 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue. Ωστόσο, το πλοίο είναι σε κακή κατάσταση και επιπλέον έχει χάσει την κλάση του.

    Containers

    Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δραστήρια για τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ οδήγησε τις αξίες των πλοίων τύπου handy και feedermax να ενισχυθούν σε κάποιο βαθμό. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που έλαβαν χώρα ήταν οι εξής:

    • Το containership τύπου sub-panamax Constantin S (χωρητικότητας 2.450-TEU και κατασκευής τον Μάρτιο του 2006, στα ναυπηγεία Naikai Setoda) πουλήθηκε στη ναυτιλιακή X-Press Feeders για το ποσό των 10,3 εκατ. δολαρίων, έναντι 10,87 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • To containership τύπου feedermax Dolphin Strait (χωρητικότητας 1.118-TEU και κατασκευής τον Απρίλιο του 2003, στα ναυπηγεία Jinling Shipyard Jiangsu) πουλήθηκε για 4 εκατ. δολάρια, έναντι 3,11 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των bulkers ενισχύθηκε κατά 1,43% και διαμορφώθηκε στις 202,91 μονάδες
    • Ο δείκτης των tankers κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,41% και έκλεισε στις 271,96 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers ενισχύθηκε κατά 0,53% και διαμορφώθηκε στις 4439,73 μονάδες
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG (υγραέριο) κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,32% και διαμορφώθηκε στις 594,14 μονάδες

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κάθε κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Παληός: Ποιο πλοίο της Diana Shipping ναυλώθηκε για 12-15 μήνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Μαρτίνος: Νέο super deal για τον «ασταμάτητο» εφοπλιστή



    ΣΧΟΛΙΑ