• Business

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Τι συμβαίνει με το σπίτι του στις Σπέτσες και γιατί σφίγγει ο κλοιός ρευστότητας για τη Folli Follie

    H Κατοικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Folli Follie) στις ΣΠΕΤΣΕΣ. Σε πρώτο πλάνο το ελικόπτερο της οικογένειας


    Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υπο την τρομακτική πίεση της άγριας επίθεσης του Fund QSM που αποκάλυψε οτι η Folli Follie ειναι μια εταιρία – απάτη αποφάσισε να ξεκουραστεί για λίγες ημέρες στις Σπέτσες. Οι οικογένεια έχει ένα θηριωδες σπίτι κοντά στην παραλία της Ξυλοκέριζας. Σε αυτο το mansion κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Οικογένεια Κουτσολιούτσου διοργάνωνε ένα μυθικό πάρτυ με καλεσμένους τουλάχιστον 1000 ατομα. Όμως ο επιχειρηματίας φέτος το καλοκαίρι αποφάσισε να μην μείνει στο σπίτι του. Ενοικίασε ενα μικρότερο σπίτι στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών στην Πιτυούσα προκαλώντας ερωτηματικά. Η Πιτυούσα είναι ένα διεθνώς βραβευμένο έργο πολυτελών εξοχικών κατοικιών που έχει κατασκευαστεί σε μία έκταση 35 στρεμμάτων στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών.  Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Δημήτρης Πορφύριος έχει σχεδιάσει τον οικισμό της Πιτυούσας ο οποίος αποτελείται από ανεξάρτητες κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που είναι χτισμένες σύμφωνα με τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό του νησιού.

    Το έργο αποτελείται από 74 κατοικίες διαφορετικών τύπων, τα μεγέθη των οποίων ποικίλλουν από 50 έως 300 τμ ενώ σε κάθε μία από αυτές αντιστοιχεί ανεξάρτητο οικόπεδο που διαμορφώνεται σε ωραίο περιφραγμένο κήπο με ώριμα ελαιόδεντρα.

    Γιατί ενοικίασε το σπίτι 

    Πολλοί κάτοικοι των Σπετσών αναρωτήθηκαν για πιο λόγο δεν πήγε να μείνει στο mansion της Ξυλοκέριζας.

    Οι πιο “πονηροί” αρχισαν να ρωτάνε εαν το σπίτι του είναι προς πώληση καθώς ειναι σαφές οτι η Folli Follie έχει τρομακτικά προβλήματα ρευστότητας. Η αξία του πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρω.

    Πηγή που ρωτήθηκε απο το mononews.gr αρνήθηκε να αποκαλύψει έαν πράγματι το σπίτι ειναι προς εκποίηση (κτηματομεσίτες αναφέρουν οτι ιδιοκτήτης είναι Offshore εταιρία) και απάντησε ότι “ενδεχομένως ο Τζώρτζης δεν θα ήθελε να βρεθεί κάτω απο την ιδια στέγη με τον πατέρα του τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την Folli Follie ASIA”. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η οικία έχει “μπει” σαν ενέχυρο στις τράπεζες.

    Η ίδια η Folli Follie παραδέχτηκε προ εβδομάδων οτι η θυγατρική στην Ασία (υπεύθυνος ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος , τέως πρόεδρος της FF Group) ειναι την ουσία ανύπαρκτη, γκρεμίζοντας πια και επίσημα το “ψευτικο” οικοδόμημα που είχαν χτίσει.

    Η εταιρία έγραφε στους ισολογισμους της οτι πραγματοποιούσε τζίρο 1,2 δισ δολάρια και είχε ταμιακά διαθέσιμα 300 εκατ. δολ.  ενω στην πραγματικότητα είχε τζίρο ηταν 110 εκατ. και στα ταμεία έχει μόλις 6 εκατ δολάρια. της.

    Μάλιστα προ ημερών στην Καθημερινή  ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραδέχτηκε οτι ισως κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα του ο οποίος δήθεν τον εξαπάτησε.

    H Κατοικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Folli Follie) στις ΣΠΕΤΣΕΣ. Σε πρώτο πλάνο το ελικόπτερο της οικογένειας
    H Κατοικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου των Folli Follie στις ΣΠΕΤΣΕΣ

    Τρομακτικά προβλήματα ρευστότητας 

    Μπορεί θεωρητικά η Folli Follie να έχει περιθώριο έως τις 12 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσής της, και μέχρι τότε να έχει εξασφαλισμένη την προστασία της από τους πιστωτές της, όμως στην πραγματικότητα τα περιθώρια για την εταιρεία είναι πολύ πιο στενά, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει, το οποίο μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται.

    Ήδη το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Folli Follie βρίσκεται σε επαφές με πιθανούς επενδυτές, και οι πληροφορίες αναφέρουν πως, παρά το τεράστιο πλήγμα που επέφερε το πρωτοφανές σκάνδαλο με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας στην εικόνα της και την αξιοπιστία της, υπάρχουν επενδυτές που πράγματι είναι πρόθυμοι να βάλουν τα λεφτά τους σε αυτήν, αλλά όχι χωρίς σκληρούς όρους.

    Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι μία πρόταση για ενδιάμεση χρηματοδότηση και αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μπει στην εταιρεία ένας νέος επενδυτής, καθώς και το ενδεχόμενο αξιοποίησης ομολογιακών προϊόντων.

    Οι αποφάσεις όμως δεν είναι εύκολο να ληφθούν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζητούν αυξημένες εγγυήσεις, μεταξύ των οποίων ακίνητα της Folli Follie, αλλά και ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτησίας των ίδιων των βασικών μετόχων της εταιρείας, καθώς και συμμετοχές της Folli Follie που δεν υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, όπως είναι η Links of London.

    Γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, αν και είναι γεγονός πως η πλευρά της Folli Follie είναι αυτή που “βιάζεται”, βλέποντας το διαθέσιμο περιθώριο ρευστότητας της εταιρείας να συρρικνώνεται καθημερινά.

    Εν τω μεταξύ, σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει η πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει έγκαιρα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας σε ένα νέο σχήμα, σαφώς μικρότερο από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, και σαφώς διαχωρισμένο από τις “αμαρτωλές”, όπως αποδεικνύονται, δραστηριότητας της Folli Follie στην Ασία.

    Φυσικά, εκκρεμεί επίσης και ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου Folli Follie από μία ελεγκτική εταιρεία διεθνούς κύρους (μία εκ των Big 4), προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά και ακριβή οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το οικονομικό έτος του 2017 και να έχουν οι επενδυτές μία πιο σαφή εικόνα για το πού θα πάνε τα λεφτά τους και αν αξίζει πράγματι να επενδύσουν σε μία “νέα” Folli Follie.

    Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται υπό τη “σκιά” του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος είναι αυτός που ερευνά την υπόθεση και παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, έχοντας ζητήσει να πάρει στα χέρια του τόσο την έκθεση της Alvarez & Marsal για τη θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, που φέρεται να αποκαλύπτει όργιο λαθροχειριών, όσο και το πόρισμα της ΕΛΤΕ, που πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί καταπέλτη για τη διοίκηση της εταιρείας.

    Ανάλογα με τις ενέργειες του οικονομικού εισαγγελέα, πιθανόν να επηρεαστεί και η πορεία των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση της Folli Follie…

    Τζωρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση των short στη Eurobank, μείωση στην Alpha Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πώς ο Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) παίρνει την εκδίκησή του από την κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ