• Business

    Αποκλειστικό: Τρία επενδυτικά funds για τα δάνεια της Alpha Bank

    FUNDS


    Την επόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του πακέτου καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων ύψους 2,5 δις ευρώ με την επωνυμία Venus, που μεταβιβάζει η Alpha Bank. Τρία επενδυτικά σχήματα προκρίθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews στη φάση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών και αναμένεται να προσέλθουν στην τελική φάση.

    Το χαρτοφυλάκιο που βγαίνει προς πώληση περιλαμβάνει 240.000 δάνεια συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ, που βρίσκονται σε καθυστέρηση τα τελευταία 5 έως 7 χρόνια. Ο αριθμός των οφειλών ανέρχεται στις 156.000 και το 45% εξ αυτών είναι κάτω των 20.000 ευρώ, το 19% μεταξύ 20.000 έως 40.000, το 22% μεταξύ 40.000 έως 100.000, ενώ ένα 14% είναι άνων των 100.000 ευρώ.

    Στην πλειοψηφία τους και σε ποσοστό 57% πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 – 2010, ενώ ένα μικρό ποσοστό και συγκεκριμένα το 11% είναι δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2011 και το 32% πριν το 2006. Ήδη η τράπεζα με επιστολές που έχει απευθύνει στους εν λόγω δανειολήπτες, έχει προτείνει την εξόφληση της οφειλής με κούρεμα που φθάνει έως και το 95% της οφειλής, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη μαζί με τη διαδικασία πώλησης που αναμένεται να κλείσει στα τέλη Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή θα κλείσει κοντά στο 3% δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που ενδιαφέρονται να μπουν στην αγορά της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας.

    Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συμφωνία για την πώληση στη Ρουμανία χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, συνολικής αξίας 410 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά χρηματοδοτείται από κοινοπραξία διεθνών επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνονται η Deutsche Bank AG, επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AnaCap Financial Partners LLPκαι επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της τσεχικής APS Investments S.à.r.l,η οποία δραστηριοποιείται και στην εγχώρια αγορά με εταιρεία διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλειστηριασμοί: Δείτε τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί» την Τετάρτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιχειρηματίας που έβγαλε 2,1 δισ. δολάρια μέσα σε 4 ημέρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο- Τι θα πει ο Τσίπρας για τα προαπαιτούμενα



    ΣΧΟΛΙΑ