• Τράπεζες

    Τράπεζες: Θα ρυθμίσουν και θα πουλήσουν δάνεια. Όλος ο σχεδιασμός


    Το 2018, όπως έχουμε πει και αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες, θα είναι ένα έτος κομβικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να κλιμακώσουν τη “μάχη” τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τα τέλη του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι φέτος θα κινηθούν πιο “επιθετικά”, λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα και υλοποιώντας δραστικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Μία “ιδέα” για το τι θα δούμε φέτος πήραμε στα τέλη του 2017, όταν οι τράπεζες έβαλαν μπροστά τη διαδικασία πώλησης των Νηρεύς και Σελόντα, των οποίων τον έλεγχο απέκτησαν μέσω μερικής μετοχοποίησης δανείων, και την πώληση των δανείων της Euromedica. Το μήνυμα είναι μάλλον σαφές: πλέον οι τράπεζες δεν θα διστάζουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο βιώσιμων επιχειρήσεων με δυσβάσταχτο μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, “πετώντας έξω” τους ιδιοκτήτες τους σε περίπτωση που δε συναινέσουν, και να αποφασίζουν για τις τύχες τους, ώστε να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ήδη πέρυσι είδαμε τις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμών των σημάτων της Πήγασος και των κύριων περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Σημειωτέον ότι από τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες βγαίνουν ζημιωμένες κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο “ξεφορτώνονται” το βάρος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού τους.

    Η λογική στην οποία θα κινηθούν λοιπόν φέτος οι τράπεζες είναι: αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και διαχωρισμός τους σε αυτές όπου έχει νόημα μία ρύθμιση δανείων (με αξιόλογο κούρεμα οφειλής, μέσω του διαχωρισμού της σε εξυπηρετήσιμη και μη) και σε αυτές όπου προκρίνεται η πώλησή τους, με την εκτίμηση να είναι ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να προχωρούν σε όλο και περισσότερες πωλήσεις δανείων, ειδικά με δεδομένο ότι η αγορά αυτή αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται, χάρη στο βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός των τραπεζών αφορά όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στις μικρομεσαίες που εμφανίζουν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό. Ειδικά για τα “κόκκινα” δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προτού λάβουν τις αποφάσεις τους, οι τράπεζες θα αναθέσουν μέρος αυτών σε εξειδικευμένες εταιρείες, όπως η Dobank, που ήδη έχει επιλεγεί ως προτιμητέος επενδυτής για τη διαχείριση δανείων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ μικρότερος όγκος δανείων αναμένεται να ανατεθεί σε κοινοπραξία υπό την Alvarez & Marsal. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να “τρέχουν” και πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων με “κόκκινα” δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο τερματισμός των ρυθμίσεων balloon, που πολλές φορές “έκρυβαν” επιμελώς τα προβλήματα, και η υιοθέτηση του IFRS 9, που οδηγεί σε πρόσθετες προβλέψεις, καθώς αναγκαστικά πλέον οι τράπεζες θα οδηγούνται σε “καθαρές” ρυθμίσεις, με μερική διαγραφή χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου με βάση τα οικονομικά δεδομένα της κάθε επιχείρησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιορτές τέλος για την κυβέρνηση: Ραντεβού στη Βουλή για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος μνημονίων το 2018; «Τα ρίσκα παραμένουν» προειδοποιούν οι ειδικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες μετοχές θα κρίνουν το 2018. Τι θα κρίνει το ράλι στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ