• Τράπεζες

    Μπαταχτσήδες: Οι τραπεζίτες είχαν δίκιο – Έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν


    Και ο άγιος φοβέρα θέλει, λέει μια παροιμία, και αυτή η παροιμία εκτός από τους… αγίους ισχύει και για τους μπαταχτσήδες. Και οι μπαταχτσήδες φοβέρα θέλουν. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη το τελευταίο διάστημα, καθώς η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ο φόβος ότι μπορεί να χάσουν τα ακίνητά τους φαίνεται ότι κινητοποίησε πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έσπευσαν έστω και την τελευταία στιγμή να ζητήσουν έναν διακανονισμό για τις οφειλές τους, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.

    Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο για το οποίο οι τράπεζες “φωνάζουν” εδώ και χρόνια: άνθρωποι οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία, και μάλιστα σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις κάνουν μεγάλη ζωή, επικαλούνται παράνομα τις ευνοϊκές διατάξεις για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και “φεσώνουν” τις τράπεζες, αρνούμενοι μάλιστα να συνεργαστούν μαζί τους. Μέχρι πρότινος, αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αισθάνονταν ασφαλείς, θεωρώντας πως δεν κινδυνεύουν, αφού οι πλειστηριασμοί είχαν “παγώσει”. Όμως τώρα που η διαδικασία παίρνει μπρος, βλέπουν πως ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια είναι ορατός, και συμμορφώνονται στις οχλήσεις των τραπεζών, μία εξέλιξη που προκαλεί ανακούφιση στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, που βλέπουν επιτέλους ένα χρόνιο πρόβλημα να βαίνει προς την τακτοποίησή του.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, μέσα σε μία εβδομάδα έχει καταγραφεί διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων καθώς δανειολήπτες που μέχρι πρότινος ήταν μη συνεργάσιμοι, πλέον συνεργάζονται ασμένως με τις τράπεζες προκειμένου να γλιτώσουν τις περιουσίες τους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε εκτιμάται ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταστούν εξυπηρετούμενα, δίνοντας μία βαθιά “ανάσα” στις τράπεζες και βοηθώντας τις στο δύσκολο έργο της μείωσης των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Με την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνονται ουσιαστικά τα όσα οι διοικήσεοις των τραπεζών υποστήριζαν εδώ και χρόνια: ότι υπάρχουν δηλαδή δανειολήπτες που παριστάνουν τους ανήμπορους, ενώ στην πραγματικότητα έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις οφειλές τους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν προκλητικά τις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας, ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν. Όμως να που η μέρα της πληρωμής έρχεται και γι’ αυτούς – απλά έπρεπε να… τρομάξουν λίγο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Zoran Bogdanovic: Ποιος είναι ο νέος CEO της Coca-Cola HBC

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν το ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στο Κεφαλάρι μετατράπηκε στο μοντέρνο «Twentyone»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΦΚΑ: Πώς θα βρείτε πόσα αναδρομικά σας «κούρεψε»-Τι πρέπει να κάνετε



    ΣΧΟΛΙΑ