• Τράπεζες

    Η απαράδεκτη κίνηση Draghi: Αγοράζει Junk bonds και αφήνει εκτός την Ελλάδα

    Mario Draghi Ντράγκι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi


    Ερωτηματικά για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η παραδοχή του Mario Draghi, κατά τις χθεσινές δηλώσεις του, ότι στον ισολογισμό της ΕΚΤ έχουν βρεθεί (προφανώς όχι με… μαγικό τρόπο) τα λεγόμενα ομόλογα Steinhoff.

    Πρόκειται για εταιρικά ομόλογα των οποίων η αξιοπιστία έχει πέσει σε επίπεδο junk ομολόγων, λόγω ενός σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη η εταιρεία που τα εξέδωσε. Και μπορεί ο Draghi να σχολίασε πως το πρόβλημα για τον ισολογισμό της ΕΚΤ δεν είναι άξιο λόγου, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες και ξεκαθαρίζοντας πως ο όγκος των ομολόγων Steinhoff που διακρατεί είναι πολύ μικρές, όμως και μόνο το γεγονός ότι τα ομόλογα αυτά βρήκαν το δρόμο τους προς το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, και μάλιστα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εγείρει σοβαρές ενστάσεις, με ελληνικό χρώμα.

    Για να το πούμε απλά: με ποια λογική η ΕΚΤ δέχεται στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης εταιρικά ομόλογα junk, όμως την ίδια ώρα το… παίζει δύσκολη απέναντι στα ελληνικά τραπεζικά καλυμμένα ομόλογα, για τα οποία οι τράπεζες περιμένουν το “ΟΚ” από τη Φρανκφούρτη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE); Γιατί η ΕΚΤ επιμένει να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, όμως δέχθηκε τα ομόλογα Steinhoff;

    Η δικαιολογία του ότι τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται “μη ασφαλή” πλέον καταρρίπτεται – κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ρεαλιστικά ότι τα ομόλογα Steinhoff είναι πιο ασφαλή, ειδικά σήμερα, από τα ελληνικά ομόλογα. Στα τέλη του 2017, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης της οποίας τα ομόλογα δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο πρόγραμμα QE. Και απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει καμία πρόθεση αυτό να αλλάξει σύντομα, αφού, αν κρίνουμε από τα όσα ακούσαμε χθες από τον Draghi, η στρατηγική της ΕΚΤ ως προς τους όρους του προγράμματος παραμένει αμετάβλητη, έστω κι αν τους τελευταίους μήνες τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

    Τι κρύβει άραγε αυτή η στάση της ΕΚΤ; Ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να “ξανακυλήσει”; Τιμωρητική διάθεση κατά της χώρας μας; Επικράτηση των πιο “σκληρών” στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας; Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία που πρέπει να διορθωθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι είναι οι πιο ισχυροί Έλληνες εφοπλιστές – Δείτε όλη την λίστα των Lloyds

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν το ‘πράσινο φως’ για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ