• Business

    Και το Κατάρ σώζει την Τουρκία! Η σημασία της επένδυσης των 15 δισ. δολαρίων και ο άγνωστος παράγοντας Ρωσία-Κίνα-Γερμανία

    • NewsRoom
    Oil, Aramco


    Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι υποσχέθηκε  ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

    Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο εμίρης “διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία” τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

    Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο” ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου.

    “Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης” συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της δέσμευσης του Εμίρη του Κατάρ, η τουρκική λίρα διεύρυνε τα κέρδη της στο 6%, καλύπτοντας λίγο από το χαμένο έδαφος.

    Απέδωσε η πολιτική Ερντογάν

    Η δέσμευση του Κατάρ να στηρίξει μέσω επενδύσεων την τουρκική οικονομία είναι, ουσιαστικά, μια μεγάλη δικαίωση για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επέλεξε να σταθεί στο πλευρό του πλούσιου εμιράτου και συμμάχου του, όταν άλλες χώρες του Κόλπου, υπό τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν πέρυσι να κόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.

    Έτσι, η Τουρκία βρίσκει αυτήν την κρίσιμη ώρα έναν πολύτιμο σύμμαχο, η σημασία του οποίου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς το ακραίο σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

    Θα ακολουθήσουν Ρώσοι και Κινέζοι;

    «Η στήριξη της Τουρκίας προς το Κατάρ στη διένεξη με τη Σαουδική Αραβία απέδωσε τελικά καρπούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Tim Ash, υπεύθυνος στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στη BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Μένει τώρα να δούμε αν θα βάλουν στο τραπέζι χρήματα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι».

    Την ίδια ώρα που αναζητεί νέους συμμάχους, ο Ερντογάν προσπαθεί επίσης να αποκαταστήσει και τις σχέσεις του με άλλους παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν την περίοδο των εκλογών στην Τουρκία, καθώς το Βερολίνο αρνήθηκε να αφήσει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε γερμανικό έδαφος.

    Όμως, όπως έγινε γνωστό, ο Ερντογάν είχε σήμερα επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ θα μιλήσει αύριο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.



    ΣΧΟΛΙΑ