• Business

    Τι θα πει ο Στουρνάρας στους Έλληνες τραπεζίτες σήμερα το μεσημέρι

    Τράπεζα Ελλάδος: Διάθεση καινούργιων τραπεζογραμματίων 5 ευρώ και 10 ευρώ

    Γιάννης Στουρνάρας


    Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα έχει σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των καυτών θεμάτων των τραπεζών. Στην κορυφή της ατζέντας είναι η πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, τα επικείμενα stress test των τραπεζών, η αποτύπωση των επιπτώσεων των λογιστικών προτύπων και συγκεκριμένα το IFRS 9 στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 καθώς και τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

    Ο οδικός χάρτης για τα stress test προβλέπει ότι την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το ύψος των προβλέψεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της υιοθέτησης του IFRS 9, προκειμένου έως τα τέλη του μήνα να έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους επόπτες και η οριστική αξιολόγηση των στοιχείων που θα υποβάλλουν οι τράπεζες, προκειμένου στις αρχές Μαϊου ο SSM να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα του test. Σημειώνεται ότι η επίπτωση από την υιοθέτηση του IFRS 9 για τις ελληνικές τράπεζες θα φτάσει στα 5,5 – 6 δις ευρώ και θα αποσβεστεί σε βάθος πενταετίας και συγκεκριμένα το 30% τα πρώτα τρία χρόνια και το υπόλοιπο 70% την τελευταία διετία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών οι πρόσθετες προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων, αλλά και οι επιπτώσεις από την ενσωμάτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, μπορούν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτουν οι τράπεζες και από την αγορά και δεν θα χρειαστεί η προσφυγή στην κρατική στήριξη. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των stress test την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση στο δυσμενές σενάριο ενσωματώνουν οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων, που σε ότι αφορά τα οικιστικά και τα εμπορικά ακίνητα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 17,6% και 17,5% με βάση το δυσμενές σενάριο σωρευτικά την προσεχή τριετία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Στουρνάρας προς τράπεζες: Επιταχύνετε τις διαδικασίες – Πουλήστε δάνεια 29,8 δισ. ευρώ!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει στην «προληπτική γραμμή» ο Γ. Στουρνάρας



    ΣΧΟΛΙΑ