• Business

    Τι συμβαίνει με τη Forthnet: Οι καθυστερήσεις, το παρασκήνιο και τα επικρατέστερα σενάρια


    Kοντά στο να ανακοινώσουν στους ενδιαφερόμενους τις αποφάσεις τους για την Forthnet βρίσκονται οι τράπεζες.

    Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Attica Bank (ελέγχουν συνολικά το 32,8% της εισηγμένης), σύμφωνα με πληροφορίες, επί της ουσίας δεν είναι ικανοποιημένες από τις προτάσεις που έχουν στα χέρια τους, στο πλαίσιο διαγωνισμού που έχουν εκκινήσει με σύμβουλο τη Nomura.

    Ωστόσο, η διαδικασία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα (φθάνει τις 90 μέρες) χωρίς να περνά σε μια επόμενη φάση, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να γράψουν νέες προβλέψεις για επισφάλειες.

    Ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα να ανακοινωθεί ότι δύο εκ των ενδιαφερομένων δύναται να περάσουν σε μια επόμενη φάση, αυτή του νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence) προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν τελικές δεσμευτικές προσφορές.

    Σχεδόν βέβαιο είναι πως στη shortlist θα περιλαμβάνονται οι VodafoneWind. Οι δύο εταιρείες όπως είναι γνωστό σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις συνέργειες που έχουν με την Forthnet κάτι που θα οδηγήσει στη συγχώνευσή της όσο αφορά τις υπηρεσίες με διαμοιρασμό της πελατειακής της βάσης. Μια μικρότερη εταιρεία θα διατηρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Nova για να τα διαθέτει στις Vodafone–Wind.

    Να σημειωθεί ότι πηγές από τις δύο εταιρείες σημειώνουν, ειδικά τις τελευταίες μέρες, πως δεν είναι σίγουρο ότι έπειτα από το due diligence θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.

    Για το ποιος θα είναι ο δεύτερος ενδιαφερόμενος που θα περάσει στην επόμενη φάση υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Το ένα θέλει να είναι ο Αντέννα, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνον για τη Nova, και το άλλο το σχήμα της Odyssey.

    Για την προσφορά της Odyssey καταγράφεται μεγάλο παρασκήνιο. Είναι η μόνη που έχει υποσχεθεί ακόμα και την ανάπτυξη της Forthnet, ενώ δεν ζήτησε «κούρεμα» των υποχρεώσεών της.

    Στην περίπτωση που απορριφθεί, όπως λεγόταν έντονα χθες, σημαίνει ότι δεν έχει πείσει τις τράπεζες ότι διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια.

    Λιγότερο πιθανό θεωρείται ο δεύτερος ενδιαφερόμενος που θα περάσει στη επόμενη φάση να είναι ένα από τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία.



    ΣΧΟΛΙΑ