• Business

    Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση της οικογένειας Ιωάννου στην J&P Άβαξ

    Χρήστος Ιωάννου. Επικεφαλής J&P-Άβαξ

    Χρήστος Ιωάννου. Επικεφαλής J&P Άβαξ


    Σε μια δύσκολη για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους συγκυρία εξαιτίας της μη ανάθεσης μεγάλων έργων (τα ελάχιστα που έχουν δημοπρατηθεί όπως η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας δεν πρόκειται να ανατεθούν πριν το 2019) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 20 εκατ. ευρώ στην J&P Άβαξ, η οποία αποφασίστηκε χθες, φέρνει νέες μετοχικές ισορροπίες στον κατασκευαστικό όμιλο.

    Όπως εκτιμάται η οικογένεια Ιωάννου, την οποία εκπροσωπεί στη διοίκηση του ομίλου ο Χρήστος Ιωάννου (πρόεδρος και εκτελεστικός σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου), θα τοποθετήσει στην J&P κεφάλαιο της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ (το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των θεσμικών και άλλων μετόχων στην αύξηση) γεγονός που σηματοδοτεί την έμπρακτη εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες της εταιρείας.

    Αναλυτικότερα, σημαντικό τμήμα της αύξησης που θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και σε τιμή 0,45 ευρώ ανά μετοχή, θα καλυφθεί από την οικογένεια Ιωάννου, η οποία, βάσει των εκτιμήσεων, θα φθάσει να ελέγχει, άμεσα, περίπου το 26% της κατασκευαστικής εταιρείας (από περίπου 3,4%). Δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση η J&P Investments (η κοινή εταιρεία των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαϊδη) η οποία τώρα ελέγχει το 44,2% της J&P Άβαξ και το ποσοστό της θα διαμορφωθεί περίπου στο 28%.

    Οι δύο άλλοι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μιτζάλης (διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος) και Κωνσταντίνος Κουβαράς (αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος) που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους κατέχουν ποσοστά περίπου 17,5% και 6,8% αντίστοιχα, έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μέχρι του ποσοστού που τους αναλογεί.

    Με τις νέες μετοχικές ισορροπίες θα καταστεί ευκολότερη η λήψη αποφάσεων στην J&P Άβαξ, μιας και μειώνεται το ποσοστό της J&P Investments, στην οποία παρατηρείται δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων  που αντιμετωπίζει η οικογένεια Παρασκευαϊδη (δικαστικές διαμάχες μεταξύ των μελών της) και εξελίσσονται στο εξωτερικό όπου δραστηριοποιείται η J&P Overseas.

    Η J&P Άβαξ, όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και τη μη ανάθεση άλλων μεγάλων έργων στην Ελλάδα έχει βρεθεί με χαμηλό ανεκτέλεστο έργων το οποίο στο τέλος του 2017 ήταν 1,23 δισ. ευρώ.

    Στο εξωτερικό, η J&P μεταξύ άλλων προσδοκά να αναλάβει νέα έργα στο Ιράκ, χώρα στην οποία ολοκληρώνει για λογαριασμό του ιδιωτικού ομίλου Mass Global Holdings, σταθμό ενέργειας ισχύος 1.500 MW στα περίχωρα της Βαγδάτης, σύμβαση αξίας περίπου 400 εκατ. δολαρίων. Όπως έχει υπογραμμίσει η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας «η εμπειρία στη συγκεκριμένη αγορά είναι ανεκτίμητη» και η προσδοκία είναι ο όμιλος σύντομα να αναλάβει και άλλα έργα στην περιοχή.

    Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες η J&P Άβαξ διεκδικεί σε συνεργασία με την Τέρνα το έργο της δημιουργίας των καζίνο στην Κύπρο (σε συνδυασμό με ξενοδοχεία πολυτελείας και άλλες εγκαταστάσεις) στο οποίο βασικός επενδυτής είναι η κινεζική Melco Resorts Entertainment με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Με την επωνυμία City of Dream Mediterranean το έργο αυτό στη Κύπρο μεταφράζεται σε κατασκευαστικό αντικείμενο της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ