• Οικονομία

    Τι αναζητά ο Τσακαλώτος στην Ασία;

    Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστολή Τσακαλώτου

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Πλώρη για την Ασία βάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπου αύριο και μεθαύριο θα έχει συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ. Βασική επιδίωξη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ είναι να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις καχυποψίες των επενδυτών για την ελληνική οικονομία, στην σκιά των έντονων αναταράξεων την προηγούμενη εβδομάδα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να παραμένουν πάνω από το 4,5% καθιστώντας απαγορευτική κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές και τη χώρα.

    Οι επαφές Τσακαλώτου σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, έχουν σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αυτή αποφασιστεί. Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι (Βοστώνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα πάρει μέρος στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντηθεί -μεταξύ άλλων- και με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι και το θέμα των συντάξεων. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μπορεί να μην περιμένει κάποια αλλαγή στη στάση του ΔΝΤ ελπίζει όμως στο να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά στην πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο, αν και με περιορισμένο ρόλο στη μεταμνημονιακή εποπτεία, επιμένει στην εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ακύρωση ή αναστολή του μέτρου.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Κομισιόν για το θέμα των συντάξεων, ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να υπάρξει σύγκλιση σχετικά με το κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

    Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν για την τύχη των συντάξεων εκτιμώντας ότι θα επέλθει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου συμφωνία με την Κομισιόν και το θέμα θα κλειδώσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Βέβαια, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Βερολίνο.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έχει δηλώσει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ωθεί την Ελλάδα προς μία πιο φιλική στην ανάπτυξη και πιο κοινωνικά δίκαιη πολιτική, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων και δαπάνες κοινωνικής πολιτικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κανένας κίνδυνος για τις τράπεζες – Στουρνάρας: Δεν κλήθηκα ποτέ από το Μαξίμου για την «τραπεζική κρίση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η… Κύπρος και τα νησιά Κέιμαν πίσω από τις πωλήσεις που έχουν γονατίσει τις ελληνικές μετοχές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος εχθρός προ των πυλών για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ