• Real Estate

    Θ. Χαραγκιώνης: Αυτά είναι επόμενα σχέδια μας στο Real Estate

    Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη


    Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την αγορά του ακίνητου της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, στο Νέο Φάληρο, ένας από τους σημαντικότερους developers, ο Θοδωρής Χαραγκιώνης, με τη μοναδική συλλογή από αυτοκίνητα αντίκες, ξεκινά μαζί με την βρετανο – πορτογαλική πολυεθνική Sonae Sierra νέα προσπάθεια για τη δημιουργία του Πάρκου Αιγαίου, ενός εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου που θα πλαισιωθεί από πάρκο πρασίνου.

    Δύσκολα θυμάται κανείς τις προσπάθειες που έχει κάνει ο κ. Χαραγκιώνης για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου των 45.000 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, με συντελεστή δόμησης 3. Είναι πολλές. Όλα ξεκίνησαν με την υπογραφή το 1999 της σύμβασης με τη Sonae Sierra, για τη δημιουργία ομίλου εταιριών 50% – 50% στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών κέντρων με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και την αγορά του εν λόγω οικοπέδου έναντι 9 δισ. δραχμών (περίπου 30 εκατ. ευρώ). Είναι προφανές ότι αν το Πάρκο Αιγαίου γινόταν «στην ώρα» του θα ήταν το πρώτο σύγχρονο Mall της χώρας.

    Ο όμιλος Ακροπόλ Χαραγκιώνη βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας του σχετικού φακέλου προκειμένου να απευθυνθεί στον οργανισμό Enterprise Greece για την υλοποίηση του έργου και να ωφεληθεί από τη διαδικασία fast track, κάτι που μένει να το δούμε, αφού η γραφειοκρατία, ειδικά σε ό,τι αφορά τα έργα real estate, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. Εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περίπου δύο μήνες για την κατάθεση του φακέλου, ο προϋπολογισμός του έργου κινείται στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ και η μισθώσιμη επιφάνεια θα είναι της τάξεως των 50.000 με 55.000 τ.μ. (ένα μέγεθος περίπου σαν το The Mall Athens).

    Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη

    Όπως σημειώνει στο mononews ο κ. Χαραγκιώνης, «συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις στον Πειραιά, με τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της κρουαζιέρας, πιστεύουμε ότι μια τέτοια ανάπτυξη, όπως είναι το Πάρκο Αιγαίου, θα συμπληρώσει τις χρήσεις που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των τουριστών. Στην παρούσα συγκυρία στο μεταξύ έχει αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη της Sonae Sierra για την Ελλάδα, συνεταίρου μας στο συγκεκριμένο έργο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη νέα προσπάθεια αναφορικά με το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ».

    Το Capitol

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου Ακροπόλ Χαραγκιώνη, υπό επεξεργασία βρίσκεται ο σχεδιασμός για το Capitol στο κέντρο της Αθήνας (Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου) εκεί όπου εκτίθενται μερικά από τα μοναδικά αυτοκίνητα αντίκες που διαθέτει ο επικεφαλής του. Η μετατροπή του σε Capitol City Outlet εξετάζεται εξονυχιστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του νέου εγχειρήματος, ειδικά όταν το εν λόγω εμπορικό κέντρο, με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, δεν κατάφερε στην πρώτη φάση λειτουργίας του να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από αρκετές εμπορικές μάρκες, εκτός αυτών (κυρίως μεγάλα brands) που στεγάζονται στο εκπτωτικό χωριό Mac ArthurGlen, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει δεν το επιτρέπουν.

    Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και η προετοιμασία για το κλείσιμο των υποθέσεων που αφορούν στο δανεισμό του ομίλου. Είναι γνωστό πως ο σχεδιασμός αφορά μεταξύ άλλων την εξαγορά δανείου της Ακροπόλ Χαραγκιώνης, στην Πειραιώς, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, από το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress. Η κυοφορούμενη συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας στην Χαραγκιώνης από το Fortress για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς του, ενώ ένα από τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημιουργία μιας κοινής εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα ακίνητα τα οποία σχετίζονται τα συγκεκριμένα δάνεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλάζουν όλα στις τηλεπικοινωνίες: Τα ανοικτά μέτωπα του νέου αφεντικού της ΕΕΤΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Κέρδισε το στοίχημα και ετοιμάζεται για το επόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ