• Business

    Τέσσερις «μνηστήρες» χτυπάνε την πόρτα της ΒΙΚΗ –Σε εξέλιξη οι συζητήσεις

    Νίκος Παπαγιάννης, πρόεδρος του ομίλου ΒΙΚΗ


    Στο «στόχαστρο» τεσσάρων εταιρειών από τον χώρο των τροφίμων φέρεται να βρίσκεται η ΒΙΚΗ, μετά την προσφυγή της στο άρθρο 106 Α του πτωχευτικού κώδικα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τέσσερις υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμπλακούν στη διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας.

    Πρόκειται για το fund Impala Invest, τον όμιλο ΕΛΓΕΚΑ, μια επιχείρηση κρέατος και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita. Και οι τέσσερις επενδυτές έχουν πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της εταιρείας.

    O Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ελέγχει ήδη την Νίκας είχε επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να αποκτήσει την ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία, ωστόσο οι συζητήσεις παρότι προχώρησαν αρκετά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

    Μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο mononews.gr , είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα άλλαζε ριζικά η προσέγγιση του θέματος από την πλευρά των τραπεζών.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.

    «Πρέπει οι τράπεζες να διαμορφώσουν ένα σχέδιο πιο τολμηρό… θέλει τόλμη και φαντασία για να σωθεί», είχε πει ο πολύπειρος μάνατζερ.

    «Παλιός γνώριμος» της ΒΙΚΗ είναι και η Impala Invest, η οποία είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της.

    Το ελληνικών συμφερόντων fund έχει μονάδες παραγωγής αλλαντικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ στην Ελλάδα έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Λακωνική Τροφίμων, την εταιρεία που ίδρυσε ο Παναγιώτης Νίκας μετά την αποχώρησή του από την Νίκας και την πώλησή της στην Global Finance του Άγγελου Πλακόπιτα.

    Γνώση της κατάστασης έχει και η ΕΛΓΕΚΑ, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά στον κλάδο των τροφίμων από το 1974 στην προώθηση και διανομή προϊόντων, έχοντας συνεργάτες μεγάλους παίκτες του χώρου.

    «Πλήρης επαναλειτουργία»

    Η διοίκηση της ΒΙΚΗ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του εγχειρήματος διάσωσης, δηλώνοντας αποφασισμένη να παλέψει για να κρατήσει όρθια την επιχείρηση.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος του ομίλου, Νίκος Παπαγιάννης μιλώντας πρόσφατα στο mononews.gr η ανέφερε πως η υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους περίπου 190 εργαζομένους.

    Η διοίκηση έχει ένα ακόμη λόγο να αισιοδοξεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την επόμενη εβδομάδα το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί και πάλι σε πλήρη λειτουργία και οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

    «Σκόπελος» στην προσπάθεια διάσωσης φαίνεται να αποτελεί ο τρόπος ρύθμισης του υπέρογκου δανεισμού που βαραίνει την επιχείρηση, ο οποίος υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Από την βούληση των τραπεζών να προχωρήσουν σε γενναία ρύθμιση των δανείων εκτιμάται πως θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η έκβαση του εγχειρήματος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Παπαγιάννης: Τι λέει ο επικεφαλής της ΒΙΚΗ για την υπαγωγή στον πτωχευτικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπ. Θεοδωρόπουλος στο mononews: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δήλωνε «παρών» στη διάσωση της ΒΙΚΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις στη ΒΙΚΗ: Αναζητά σωτηρία στο άρθρο 106 του πτωχευτικού



    ΣΧΟΛΙΑ