• Business

    Τέλος στη μάχη Comcast-Fox για την Sky με μία δημοπρασία

    • NewsRoom


    Με μία δημοπρασία που θα οργανωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές θα αποφασιστεί ο αγοραστής της Sky, δίνοντας έτσι τέλος σε μία διαμάχη 21 μηνών, που έχει φέρει αντιμέτωπους δύο κολοσσούς των μίντια, τις Comcast και 21st Century Fox.

    H Επιτροπή Εξαγορών της Βρετανίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση των εταιρικών συμφωνιών στη χώρα, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, τους κανόνες της δημοπρασίας. Πρόκειται για μία διαδικασία, που έχει πραγματοποιηθεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν και ποτέ στην περίπτωση μίας τόσο μεγάλης εταιρείας. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Sky στο Λονδίνο υπολογίζεται σε 35 δισ. δολάρια.

    Τέτοιου είδους δημοπρασίες μεγάλων, εισηγμένων εταιρειών, είναι σπάνιες όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά διεθνώς. Το 1998 η KKR κέρδισε μία δημοπρασία για την βιομηχανία καπνού και τροφίμων RJR Nabisco, προσφέροντας αντίτιμο ύψους 25 δισ. δολαρίων. Απέναντί της είχε ομάδα επενδυτών, υπό τη διοίκηση της εταιρείας.

    Η περίπτωση της Sky είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ ελέγχει ήδη μερίδιο 39% στην εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης και θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Έχει δε ήδη κλείσει συμφωνία με την Walt Disney, η οποία θα εξαγοράσει μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της Fox, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου στη Sky, έναντι 71 δισ. δολαρίων.

    Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τη μία πλευρά έχουμε όχι μόνο τον Μέρντοχ, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Disney, Μπομπ Άιγκερ, οι οποίοι θα δώσουν μάχη έναντι του επικεφαλής της Comcast, Μπράιαν Ρόμπερτς.

    Τόσο η Disney όσο και η Comcast βλέπουν τη Sky ως το ιδανικό όχημα για την επέκτασή τους διεθνώς. Η εταιρεία πουλάει υπηρεσίες τηλεόρασης, ασύρματης τηλεφωνίας και διαδικτύου ανά την Ευρώπη, ενώ παράγει και δικό της περιεχόμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Comcast αποσύρεται από τη «μάχη» για τα assets της Fox

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Fox περνά και επίσημα στα χέρια της Disney

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η παντοδυναμία της Disney. Θα αποκτήσει και την Sky Plc;



    ΣΧΟΛΙΑ