• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    • NewsRoom
    δακτύλιος


    Μέσα στον Μάιο αναμένεται να εισαχθεί σε τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες το μέτρο της πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Βασικός στόχος της ρύθμισης είναι η χρήση των οχημάτων ακόμη και για κάποιους μήνες του χρόνου.

    Αναλυτικότερα, το μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2016 αναμένεται να παραταθεί εκ νέου, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται σημαντικές αλλαγές σχετικά με το αντίστοιχο που εφαρμόστηκε πέρσι.

    Το μέτρο έχει ως στόχο ο ιδιοκτήτης του ΙΧ έναντι της πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας να μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες που έχει καταθέσει και να κυκλοφορήσει κάποιους μήνες το όχημα του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα παραταθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα πρέπει να επισκεφθεί την ΔΟΥ του και να κάνει γραπτά σχετικό αίτημα το οποία τηρείται στο αρχείο της εφορίας του και να πάρει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

    Στον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

    Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει μερική άρση ακινησίας τότε θα πρέπει να καταβάλει τα τέλη για τους μήνες που θέλει ο ιδιοκτήτης του ΙΧ να χρησιμοποιήσει το όχημα του συν ένα μήνα.

    Έτσι, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες πληρώνονται τα 4/12, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2018 θα καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των τελών που αναλογούν στο όχημα.

    Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου για ένα μήνα θα πληρώσει 20 ευρώ, για ένα τρίμηνο 40 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους θα πληρώσει 90 ευρώ.

    Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου. – εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90€ x [(7/12) + (2/12)] = 90€ x (9/12) = 67,5€.

    Στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των πινακίδων ή μη επιστροφής αυτών στη ΔΟΥ, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών Στην περίπτωση του παραδείγματος αν ο ιδιοκτήτης καθυστερήσει την επιστροφή της άδειας και των πινακίδων θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 180 ευρώ .



    ΣΧΟΛΙΑ