• Business

    Τα επόμενα βήματα του CEO της ΕΤΕ Παύλου Μυλωνά για την Εθνική Ασφαλιστική

    Παύλος Μυλωνάς. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Τέλος στο σίριαλ του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δόθηκε χθες με τη διακοπή των συνομιλιών με την κινεζική εταιρία Gongbao που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΤΕ. Η απόρριψη της προσφοράς μετά από πεντάμηνες διαπραγματεύσεις, προκάλεσε την αντίδραση της κινεζικής εταιρείας, η διοίκηση της οποίας σε μια σκληρή ανακοίνωση, χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΤΕ αβάσιμη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά.

    Η απόρριψη της προσφοράς από την πλευρά της Εθνικής Ασφαλιστικής συνοδεύθηκε με συμφωνία με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) για την παράταση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2019. Η συμφωνία δίνει ανάσα χρόνου στη διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ προκειμένου να αποφασίσει ποιο εναλλακτικό σενάριο θα προκρίνει για την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου, η μεταβίβαση της οποίας αποτελεί μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στην DG Comp.

    Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΤΕ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη της πώλησης και όπως σημειώνει «δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού» καταλήγοντας ότι, «θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο».

    Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται οι εναλλακτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του ομίλου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων η διάθεση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής ή private placement, η προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή ακόμα και η ματαίωση της πώλησης. Στην προοπτική της δημόσιας εγγραφής (IPO) είχε αναφερθεί η διοίκηση της ΕΤΕ στις αρχές Ιουνίου, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, o κινεζικός όμιλος Fosun είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του και η μοναδική προσφορά είχε υποβληθεί από την κινεζική εταιρεία Gongbao. Η αναταραχή στις αγορές έχει ωστόσο απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, επαναφέροντας και άλλα εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτό του private placement ή της προκήρυξης νέου διαγωνισμού, σενάρια που επίσης προϋποθέτουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις που διεξάγονται με την DG Comp, η διοίκηση της ΕΤΕ έχει θέσει και την προοπτική ματαίωσης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προβάλλοντας το αρνητικό κλίμα στις αγορές που δυσκολεύει την προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών, αλλά και την κερδοφόρο πορεία της εταιρείας, που σε αυτή τη φάση δεν αφαιρεί κεφάλαια από τον όμιλο. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της ΕΤΕ με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., έχει υπολογιστεί ότι θα αποφέρει όφελος έως και 150 μονάδες βάσης στα κεφάλαια του ομίλου και η προοπτική ματαίωσης της πώλησης, θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Σε ότι αφορά την απόρριψη της προσφοράς της κινεζικής Gongbao, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ομίλου αποφασίστηκε «μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής». Σύμφωνα με πληροφορίες για την απόφαση διακοπής των διαπραγματεύσεων που διήρκησαν περί τους πέντε μήνες, βάρυνε το γεγονός ότι η κινεζική Gongbao δεν είναι ασφαλιστικός όμιλος και ως εκ τούτου η πώληση δεν διασφαλίζει συνέργειες στο πλαίσιο και της συνεργασίας μέσω bancassurance, που προβλεπόταν από την μεταβίβαση. Υπενθυμίζεται ότι η Gongbao είχε προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο 25% θα διατηρούσε η Εθνική τράπεζα προσβλέποντας στη συνεργασία για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

    Αν και το τίμημα θεωρείται από την αγορά ικανοποιητικό, η κινεζική εταιρεία δεν ήταν σε θέση σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕ να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική του κάλυψη, οδηγώντας στην απόρριψη της προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η επένδυση της Gongbao θα χρηματοδοτούνταν στο μεγαλύτερο μέρος της με ίδια κεφάλαια και κατά ένα μέρος μέσω δανεισμού. Για την ύπαρξη των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων ο επικεφαλής της Gongbao κ. Γουόνγκ Τσινγκ είχε προσκομίσει εγγυητική επιστολή από τη θυγατρική της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) στη Γαλλία. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα νέο φιάσκο τύπου Exin και να διασφαλίσει την αξιοπιστία του υποψήφιου επενδυτή η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας αξίωσε την πιστοποίηση της ύπαρξης εγγυητικής από τη μητρική τράπεζα ICBC στην Κίνα, κάτι που όπως προκύπτει από τις εξελίξεις δεν επιβεβαιώθηκε.

    Την εκδοχή αυτή, όπως προκύπτει από τη χθεσινή της ανακοίνωση απορρίπτει η διοίκηση της κινεζικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι η  Gongbao προσέφερε 350 εκατ. ευρώ μετρητά και άλλα 450 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού από την ICBC, υποστηρίζοντας την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική ως μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους. Πηγές άλλωστε από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι η χορήγηση εγγυητικής προϋπέθετε μια καταρχήν συμφωνία, η οποία ουδέποτε υπήρξε. Στην ανακοίνωσή της η κινεζική Gongbao κάνει λόγο για ένα ακόμη σκάνδαλο μετά από αυτό με της Exin, για την οποία όπως υπογραμμίζει, χρειάστηκαν εννιά μήνες έως ότου απορριφθεί η προσφορά της, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εξαρχής διαθέσιμα τα κεφάλαια, που είχε προσφέρει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Το νέο (γυναικείο) πρόσωπο της Folli Follie που ψαχνούν οι δικαστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Ένας «πλούσιος» και μόνος καουμπόι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόστολος Βακάκης: Ο επιχειρηματίας που βγάζει καθαρά κέρδη… 413.975 ευρώ τη μέρα και τα «τεστ αγνότητας» στα στοιχεία της Jumbo



    ΣΧΟΛΙΑ